Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Світова бібліотечна справа. Програма.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
95.74 Кб
Скачать

Тематичний план курсу «Світова бібліотечна справа» для студентів заочної форми навчання

з/п

Назва теми

Усього

З них за видами занять

лекц.

сем.

практ.

сам. роб.

1.

Вступ. Типологія бібліотек.

Бібліотеки та бібліотечні організації Україні та за кордоном

47

2

2

43

2.

Бібліотечні об'єднання та проекти. Бібліотечні центри та школи

34,3

2

2

30,3

3.

Організаційні заходи в галузі бібліотечної справи.

Програми розвитку та фінансування в галузі бібліотечної справи

34

2

2

30

4.

Інформаційна діяльність у галузі бібліотечної справи та бібліографії

34

2

2

30

5.

Видання з бібліотечної справи та бібліографії

34

2

2

30

6.

Бібліотекознавство: історія та сучасний стан

34

2

2

30

Усього

217,3

12

6

6

193,3

Зміст дисципліни

Тема 1. Типологія бібліотек

Типологія як філософська, загальнонаукова та бібліотекознавча проблема. Історія та сучасний стан типології бібліотек. Розробка проблеми типології бібліотек у вітчизняному бібліотекознавстві. Сучасна типологія бібліотек. Тенденції розвитку та зміна типологічних ознак бібліотек в Україні, Росії. Типологія бібліотек за кордоном.

Тема 2. Бібліотеки та бібліотечні організації Україні та за кордоном

Бібліотеки України. Бібліотеки країн СНД. Бібліотеки зарубіжних країн. Бібліотеки Європи. Бібліотеки Північної Америки. Бібліотеки Південної та Латинської Америки. Бібліотеки Азії. Бібліотеки Африки. Бібліотеки Австралії.

Тема 3. Бібліотечні об’єднання та проекти

Міжнародні бібліотечні об’єднання та проекти. Бібліотечні об’єднання та проекти в Україні. Бібліотечні об’єднання та проекти за кордоном. Бібліотечні об’єднання та проекти Європи. Бібліотечні об’єднання та проекти Північної Америки. Бібліотечні об’єднання та проекти Південної та Латинської Америки. Бібліотечні об’єднання та проекти Азії. Бібліотечні об’єднання та проекти Африки. Бібліотечні об’єднання та проекти Австралії. Міжнародні бібліотечні асоціації. Бібліотечні асоціації в Україні.

Тема 4. Бібліотечні центри та школи

Науково-дослідні бібліотечні центри в Україні. Науково-дослідні бібліотечні центри за кордоном. Учбові бібліотечні центри. Бібліотечні школи. Бібліотечна освіта в Україні. Бібліотечна освіта за кордоном. Безперервна бібліотечна освіта.

Тема 5. Організаційні заходи в галузі бібліотечної справи

З'їзди, конгреси, симпозіуми в галузі бібліотечної справи. Інформаційні та навчальні семінари в галузі бібліотечної справи. Наради в галузі бібліотечної справи. Презентації в галузі бібліотечної справи.

Тема 6. Програми розвитку та фінансування в галузі бібліотечної справи

Бібліотечні програми. Бібліотечні програми в Україні. Бібліотечні програми в Росії. Бібліотечні програми за кордоном. Добродійні фонди та гранти для бібліотек. Українські та російські добродійні фонди і гранти для бібліотек. Закордонні добродійні фонди і гранти для бібліотек.

Тема 7. Інформаційна діяльність в галузі бібліотечної справи та бібліографії

Організація науково-дослідницької роботи в галузі бібліотечної справи та бібліографії. Статистика в галузі бібліотечної справи. Стандартизація в галузі бібліотечної справи. Стандартизація бібліотечної справи в Україні. Стандартизація бібліотечної справи в Росії. Бібліотечні стандарти України. Міждержавні стандарти. Стандартизація в галузі бібліотечної справи за кордоном. Міжнародна стандартизація в галузі бібліотечної справи.

Тема 8. Видання з бібліотечної справи та бібліографії

Періодичні видання з бібліотечної справи. Періодичні видання з бібліотечної справи в Україні. Періодичні видання з бібліотечної справи в Росії. Періодичні видання з бібліотечної справи за кордоном. Періодичні видання з бібліографії та бібліографознавства. Періодичні видання з бібліографії та бібліографознавства в Україні. Періодичні видання з бібліографії та бібліографознавства за кордоном. Довідкові видання з бібліотечної справи. Довідкові видання з бібліотечної справи в Україні. Довідкові видання з бібліотечної справи за кордоном.