Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кирил.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
68.47 Кб
Скачать

11. Притискні подушки.

Принцип дії притискних подушок:

При включенні преса на робочий хід повзун опускається вниз і через витяжну матрицю переміщує вниз поршні подушки, які, опускаючись, стискають повітря. Тиск в циліндрі підвищується, і відбувається зворотний скидання надлишку повітря в ресивер. При значному перевищенні заданого тиску в циліндрі і ресівері спрацьовує запобіжний клапан.

Подача повітря від мережі управляється регулятором тиску, що забезпечує впуск в ресивер повітря постійного тиску. Таким чином забезпечується сталість сили притиску протягом усього робочого ходу повзуна. Для попередження зворотного перепуску повітря з ресивера в мережу в схемі встановлений зворотний клапан. Фільтр необхідний для очищення повітря, вентилі для випуску конденсату та перекриття повітропроводу, манометр - для контролю за тиском повітря.

Коли повзун пройде через крайнє нижнє положення і процес витяжки закінчиться, притискне кільце підніметься слідом за матрицею під дією стисненого повітря, що давить на поршні подушки. Виштовхування вироби з матриці проводиться за допомогою виштовхувача і планки, рух якої під час зворотного ходу повзуна вгору обмежена регульованими упорами.

12. Витяжні перси подвійної і потрійної дії.

Певна специфіка процесів витяжки та формування листового матеріалу полягає в необхідності одержання достатньо великого робочого ходу повзуна, створення зусилля притиску заготівлі, забезпечення виштовхування вироби або заготовки. Це обумовлює створення спеціалізованих пресів для витяжки. До таких пресів відносяться трехкривошипные преси, преси подвійного і потрійного дії і, нарешті, преси для глибокої витяжки; для останніх характерні спеціальна конструкція виконавчого механізму і великий хід.

Трехкривошипные преси призначені для здійснення першої операції витяжки (згортки) ковпачків в масовому виробництві. В цих пресах є два повзуна, причому один переміщується всередині іншого. Кожен повзун приводиться в дію від кривошипа; при цьому на зовнішньому повзуні, має точки підвісу на двох кривошипах, закріплений вирубний інструмент; внутрішній повзун, на якому закріплений витяжної пуансон, витягає ковпачки. Такі преси мають порівняно невеликі зусилля.

Більш складними є конструкції пресів та подвійного потрійної дії, які також мають зовнішній і внутрішній повзуни в пресах подвійної дії і додатковий нижній - у пресах потрійного дії.

Зовнішній повзун в пресах подвійної дії, що забезпечує вирубку заготівлі та належний притиск фланця заготовки під час робочого ходу витяжки, тому він повинен мати певний вистій в нижньому положенні, який зазвичай відповідає куту повороту 70-120° кривошипа внутрішнього повзуна, т. е. приблизно половині ходу внутрішнього повзуна. Очевидно, що більший кут вистоювання зайвий, так як неможливо забезпечити виштовхування вироби, висота якого перевищує половину ходу повзуна. Переміщення зовнішнього повзуна задається спеціальним механізмом, розрахованим на створення заданого номінального зусилля і визначає необхідну тривалість і точність выстоя.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]