Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семінар с релігії.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
42.4 Кб
Скачать

3.Основні положення віровчення: «п’ять стовпів» ісламу.

Головні положення віровчення визначаються п’ятьма основними постулатами, вони мають величезне значення для ісламу. Стовпи ісламу – це не вся релігія, але без них вона б не існувала. Якщо віра в заповіді буде сильна, то вона зробить сильний вплив на життя мусульманина.

5 стовпів ісламу:

 Шахада – підтвердження того, що немає Господа, крім Аллаха, і що Мухаммад – Його раб і посланник;

 салят – обряд вчинення п’ятикратної щоденної молитви;

 Закят – виплата пожертвувань;

 Сиям – дотримання тридцятиденного поста протягом священного місяця Рамадан;

 Хадж – паломництво до міста Мекку, якщо на це людина здатна.

Шахада

У перекладі з арабської шахада означає “свідоцтво”. Це дотримання суворого єдинобожжя (Таухид), віра в єдність Аллаха. Шахада значить, що Господь – Вічний і Єдиний, Він – Всесильний Творець, головний правитель, який володіє і управляє всією всесвіту, і немає такого ж, схожого на Нього. Весь всесвіт підпорядковується Його законам. Ця віра в Бога займає головне місце в переконаннях мусульманина. Закон Господа обов’язково повинен підніматися над усіма іншими законами та міркуваннями, тому справжній мусульманин живе згідно з прикладом Пророка (Сунні) і Священному Корану. Людина, яка вимовляє свідоцтво заради Аллаха щиро, стає мусульманином.

Салят

Обрядова молитва (салят) є другим за рахунком стовпом ісламу. Мусульманин обов’язково п’ять разів на день повинен чинити молитви, під час яких він повертається до Кааби в Мецці. Ця обрядова молитва проходить за прикладом пророка Мухаммада, який він показував усім протягом усього життя. Пророк зазвичай керував молитвою мусульман у Медіні і Мецці, показуючи їм, як правильно необхідно чинити молитви. Для кожного мусульманина молитва вважається обов’язковою, якщо він здоровий і в силах її здійснювати. Молитва в ісламі ділиться на обов’язкову (ваджіб або фард), одобряемую (сунна) і додаткову (Нафіль). Обов’язкових молитов в ісламі налічується п’ять – це Фаджр, зугр, аср, Магрибу та іша. Всі ці п’ять молитов відбуваються в різний час, у різних позах і складаються з певної кількості повторюваних циклів (ракяті). Щоденні п’ятикратні молитви – це святий обов’язок мусульманина, недотримання якої робить мусульманина грішником, а який заперечує обов’язок їх виконання – не мусульманином (кяфірів).

Закят

Закят – це матеріальне обов’язкове пожертвування. Один раз на рік заможний мусульманин повинен виплачувати пожертви, величина якого визначається його родом діяльності, доходом і видом майна. На різні види майна нараховується різна частка виплат, а що стосується грошових виплат – то з них жертвується зякат у розмірі 2,5%.

Сиям

Сиям або Ураза – дотримання посту у священний місяць Рамадан. Сутність посту полягає в поклонінні Господу шляхом утримання від пиття, їжі та інтимної близькості і всього, що може перешкодити благочестивому поведінці людини в світлий час доби, протягом 30 днів.

Хадж

Хадж є останнім з 5 стовпів ісламу. Він означає паломництво до міста Мекку. Найважливішим місцем паломництва вважається Кааба, яка є серцем міста. Хадж обов’язковий тільки для тих, хто матеріально і фізично може дозволити собі це. Паломництво здійснюється один раз у житті.

Вищеперелічені 5 стовпів ісламу є головними в житті кожного мусульманина, на них побудована вся їх життя. Ці заповіді не переказуються до Корані, але вони були в традиції і життя Мухаммада, тому з ними згодна більшість мусульман. П’ять стовпів ісламу – це діяння, які є основою віри і охоплюють як її аспекти, так і аспекти ритуального поклоніння.