Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Характеристика кранів.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
806.4 Кб
Скачать

1.1.6 Регулююча арматура

Пристрої системи автоматичного керування або регулювання, що діють на процес у відповідності з одержаною командною інформацією, називається виконавчим пристроєм. Виконавчі пристрої встановлюються безпосередньо на трубопроводах (як технологічних, так і магістральних), посудинах і різних апаратах. Вони регулюють і підтримують в заданих межах параметри середовища (температуру, розхід, тиск, рівень) [18].

Регулююча арматура в основному складається з регулюючих вентилів, які служать для періодичного ступінчатого регулювання, регулюючих клапанів, що являються виконавчими пристроями в системах автоматичного регулювання технологічних процесів і регуляторів прямої дії (регулятори тику і регулятори рівня), які працюють в автоматичному режимі без використання стороннього джерела енергії.

Найбільш поширений виконавчий пристрій − двосідловий сальниковий регулюючий клапан з пневматичним мембранним пружинним виконавчим механізмом.

Основним недоліком більшості виконавчих пристроїв – є трудність одержання герметичності в закритому положенні, що приводить до встановлення обвідного трубопроводу, паралельно виконавчому пристрою [13].

Крім двосідлової конструкції широко поширені конструкції односідлових, триходових, заслінкових, сферичних шлангових і діафрагмових регулюючих клапанів, клапани мікровитрат.

1.1.7 Запобіжна арматура

Для захисту посудин апаратів, ємностей, трубопроводів і другого технологічного обладнання від руйнування при надмірному перевищенні тиску найчастіше використовують запобіжні клапани.

При підвищенні в системі тиску вище допустимого запобіжний клапан автоматично відкривається і скидає необхідний надлишок робочого середовища, тим самим запобігаючи можливість виникнення аварії.

Існуючі типи конструкцій запобіжних клапанів можна класифікувати за наступним ознаками [11]:

  1. за видом навантаження на золотнику:

  • запобіжні клапани вантажного типу з безпосереднім навантаженням на золотник. Ці клапани використовуються для низьких тисків з невеликим перерізом сопла із-за неможливості прикладання до золотника вантажу великої маси;

  • запобіжні клапани вантажного типу з непрямим навантаженням золотника;

  • пружинні запобіжні клапани.

  1. за висотою підйому золотника:

  • низькопідйомні запобіжні клапани. Сюди відносяться найпростіші клапани, які використовують головним чином для рідин, коли не потрібна велика пропускна здатність;

  • середньопідйомні запобіжні клапани. Такі клапани використовуються рідко, так як мають низьку продуктивність;

  • повнопідйомні характеризуються великою продуктивністю.

  1. з зв’язком з навколишнім середовищем:

  • запобіжні клапани відкритого типу, які при відкриванні скидують середовище безпосередньо в атмосферу;

  • запобіжні клапани закритого типу, які при відкриванні пропускають робоче середовище в трубопровід і герметичні по відношенню до навколишнього середовища.

  1. за способом відкривання клапану:

  • запобіжні клапани прямої дії, в яких тиск середовища діє безпосередньо на золотник, піднімаючи його при встановленому тиску;

  • запобіжні клапани з допоміжним пристроєм, які спрацьовують після спрацювання допоміжних пристроїв (імпульсного клапану).

  1. за кількістю сопел:

  • одинарні запобіжні клапани;

  • двійні запобіжні клапани − в одному корпусі розміщені два сопла і два золотника, такі клапани використовуються в зв’язку з збільшенням продуктивності установок;

  • трійні – в одному корпусі три сопла і три золотника, негативним є нерівномірний температурний розподіл по тілі корпуса.

15

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]