Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
12 вариант ++++1.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
510.46 Кб
Скачать

5.Моделювання перехідного процесу за допомогою еом

Моделювання перехідного процесу виконаємо за допомогою Qucs – програмного забезпечення, що відноситься до вільного. Quite Universal Circuit Simulatorуніверсальний симулятор електричних кіл.

рис. 5.1 Змодульоване електричне коло в Qucs

На графіку можна побачити як при розмиканні ключа сила струму на опорі R зростає від 6A до 12 A

Висновок

Класичний метод наочно показує суть пререхідних процесів, але занадто клопіткий при розрахунках і не придатний при великій кількості інертних елементів.

Операторний метод досить простий навіть при великій кількості реактивних елементів, придатний для розрахунку кіл за допомогою ЕОМ.

Спектральний метод дає можливість порівняти спектри вхідного та вихідного сигналів, що дуже корисно при практичних застосуваннях.

Струм і напруга в колах, що містять лінійні інертні елементи, не можуть змінюватися стрибкоподібно. Їх зміна відбувається із уповільненням за експоненціальним законом, наближаючись до встановленого режиму - реактивні елементи вносять свої корективи. Основними недоліками чотирьохполюсників, що містять ємність і/або індуктивність при проходженні імпульса є:

    • згладжування переднього і заднього фронтів імпульса;

    • запізнення в часі наростання максимуму та спадання до мінімуму імпульсу;

    • нерівномірний вплив на амплітуду на різних частотах;

    • фазова дисперсія сигналу – розмиття імпульса;

    • «обрізання» частот;

    • перевантаження обладнання під час перехідних процесів та ін.

Найчастіше такі явища виникають на фізичних каналах зв’язку як паразитні, оскільки їм притаманні паразитні ємність та індуктивність, наприклад, в парі симетричного кабелю.

Але ці ж властивості чотирьохполюсників виконують і корисну роботу, так на їх принципах будують частотні фільтри, фазоповертачі і фазоінвертори, електрогенератори, стабілізатори, згладжувачі та ін.

Класичний, операторний та спектральні методи потрібно знати і використовувати при проектуванні нових телекомунікаційних пристроїв.

Джерела

  1. Завдання та методичні вказівки до виконання курсової роботи по темі «АНАЛІЗ ПЕРЕХІДНИХ ПРОЦЕСІВ В ЛІНІЙНОМУ ЕЛЕКТРИЧНОМУ КОЛІ», Київ 2009, Укладачі:Бондаренко В.М,Верескун Л.Б.

  2. Бессонов Л.А. Гл. 8. Переходные процессы в линейных электрических цепях // Теоретические основы электротехники. Электрические цепи: учебник. — 11-е изд., перераб. и доп.. — М.: "Гардарики", 2007. — С. 231, 235-236. — 701 с. — 5000 экз. —ISBN 5-8297-0046-8, ББК 31.21, УДК 621.3.013(078.5)

  3. http://www.ups-info.ru/index.php?link=160655 – сайт компанії «ЛАНДАТА»

  4. http://ru.wikipedia.org/ - вільна енциклопедія «Вікіпедія.РУ»

  5. Гололобов В. Н. Qucs и FlowCode. Программы для тех, кто интересуется электроникой Год: 2009

15