Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tets.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
681.21 Кб
Скачать

21 Явище взаємоіндукції. Величина і напрям ерс взаємоіндукції. Взаємна індуктивність.

Взаимоиндукция (взаимнаяиндукция) — возникновениеэлектродвижущейсилы (ЭДС) в одномпроводникевследствиеизменениясилытока в другом проводникеиливследствиеизменениявзаимногорасположенияпроводников. Взаимоиндукция — частный случай болееобщегоявления — электромагнитнойиндукции. При изменениитока в одномизпроводниковили при изменениивзаимногорасположенияпроводниковпроисходитизменениемагнитногопотока через (воображаемую) поверхность, "натянутую" на контур второго, созданногомагнитным полем, порожденным током в первомпроводнике, что по закону электромагнитнойиндукциивызываетвозникновение ЭДС вовторомпроводнике. Есливторойпроводникзамкнут, то поддействием ЭДС взаимоиндукции в нёмобразуетсяиндуцированныйток. И наоборот, изменениетокавовторой цепи вызоветпоявление ЭДС в первой.

Величина ЭДСсамоиндукциизависиттакже от числа витковкатушки, густотыих намотки и размеровкатушки. Чембольшедиаметркатушки, число еевитков и густота намотки, тем больше ЭДС самоиндукции. Этазависимость ЭДС самоиндукции от скоростиизменениятока в катушке, числа еевитков и размеровимеетбольшоезначение в электротехнике.

Направление ЭДС самоиндукцииопределяется по закону Ленца. ЭДС самоиндукцииимеетвсегдатакоенаправление, при которомонапрепятствуетизменениювызвавшегоеетока.

Взаємна індуктивність – відношення значення потокозчеплення взаємоіндукції одного електричного кола до значення струму іншого кола, що зумовлює це потокозчеплення:

22 основні поняття гармонічних коливань. Миттєві значення ЕРС, напруги струму. Максимальне (амплітудне) , діюче значення гармонічних величин. Період,частота,початкова фаза ,довжина хвилі,кутова частота,фаза,зсув фази.

Гармонічними коливаннями називаються періодичні коливання фізичної величини.

Важливою характеристикою механічних, електричних, електромагнітних і всіх інших видів коливань є період — час, протягом якого здійснюється одне повне коливання.

Другою величиною, що характеризує коливання, є частота (від слова «часто») — число, що показує, скільки повних коливань в секунду здійснюють маятник годинника, звучні тіла, струм в провіднику і тому подібне. Частоту коливань оцінюють одиницею, що носить назву герц (скорочено пишуть: Гц)

Частота́ — фізична величина, характеристика будь-яких процесів, які регулярно повторюються; кількість подій за одиницю часу.

До регулярних процесів належать періодичні, такі як коливань або обертання, і випадкові процеси, що відбуваються неперіодично, але з певною закономірністю.

Начальная фаза - физическая величина, равная значению фазы в начальный момент времени.

Довжина хвилі — характеристика плоскої періодичної хвилі, що позначає найменшу відстань між точками простору, в яких хвиля має одинакову фазу.

Циклі́чною або кутово́ю частотою називається кількість коливань або обертань, яке фізичне тіло здійснює за час секунд. Циклічна частота здебільшого позначається грецькими літерамиабо.

Зсув фаз - різниця між початковими фазами двох змінних величин, що змінюються в часі періодично з однаковою частотою. Зсув фаз є величиною безрозмірною і може вимірюватися в градусах радіанах або частках періоду. В електротехніці зсув фаз між напругою і струмом визначає коефіцієнт потужності в ланцюгах змінного струму.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]