Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_5 (Звіт про рух грошових коштів).doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
97.28 Кб
Скачать

3. Порядок визначення даних про рух грошових коштів у результаті операційної, інвестиційної, фінансової діяльності

У Звіті про рух грошових коштів, складеному за прямим методом (форма № 3), рух грошових коштів у результаті операційної діяльності визначається за сумою надходжень від операційної діяльності та сумою витрачання на операційну діяльність грошових коштів за даними записів їх руху на рахунках бухгалтерського обліку.

У Звіті про рух грошових коштів, складеному за непрямим методом (форма № 3-н), рух грошових коштів у результаті операційної діяльності визначається шляхом коригування прибутку (збитку) від звичайної діяльності до оподаткування.

Чистий рух коштів визначається за кожним видом діяльності як різниця між надходженням і витрачанням коштів в межах кожного такого виду та відображається у наступних рядках форм № 3 або № 3-н:

‒ р. 3195 – чистий рух коштів від операційної діяльності;

‒ р. 3295 – чистий рух коштів від інвестиційної діяльності;

‒ р. 3395 – чистий рух коштів від фінансової діяльності.

У р. 3400 “Чистий рух коштів за звітний період” відображається сума різниць між сумою грошових надходжень та видатків від усіх видів діяльності, тобто сума показників, відображених у р. 3195 “Чистий рух коштів від операційної діяльності”, р. 3295 “Чистий рух коштів від інвестиційної діяльності” та р. 3395 “Чистий рух коштів від фінансової діяльності”.

Важливим елементом складання даної форми фінансової звітності підприємства є її взаємна ув’язка з показниками інших форм, зокрема форми № 1 “Балансу (Звіту про фінансовий стан)”. Так, у р. 3405 “Залишок коштів на початок року” відображається залишок грошових коштів на початок року, наведений у р. 1165 балансу.

У випадку, якщо протягом звітного періоду відбулося збільшення або зменшення залишку грошових коштів у результаті перерахунку іноземної валюти при зміні валютних курсів позитивне або негативне (в дужках) значення руху коштів в результаті такої події відображається у р. 3410 “Вплив зміни валютних курсів на залишок коштів”.

У р. 3415 “Залишок коштів на кінець року” наводиться різниця між сумою грошових надходжень та видатків, відображених у р. 3405“Залишок коштів на початок року”, р. 3400 “Чистий рух коштів за звітний період” та р. 3410 “Вплив зміни валютних курсів на залишок коштів”. Розрахований таким чином показник повинен дорівнювати наведеному р. 1165 балансу залишку грошових коштів та грошових еквівалентів на кінець звітного періоду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]