Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
VSTUP.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
403.97 Кб
Скачать

22

2.3. Діагностика економічного стану та фінансовий аналіз діяльності підприємства

В ряду найстаріших підприємств виробництва фарфору на Україні можна назвати Довбиський фарфоровий завод.

Основою діяльністю ТОВ «Корал» є виробництво та реалізація посуду фарфорового.

Щодо процесу реалізації фарфорових виробів на ТОВ «Корал» , то він здійснюється за допомогою каналів розподілу. Тобто розподіл відбувається через посередницьку мережу:

Виробник – Посередник – Споживач

Мережею такої структури користуються майже всі українські виробники фарфорового посуду. Ця мережа має багаторівневу селекційну структуру, яка передбачає наявність великої кількості посередників, які в свою чергу мають відповідних оптових посередників. Позитив цієї системи розподілу полягає в тому, що підприємство не витрачає коштів на просування своєї продукції , це роблять ті ж посередники.

Мережа посередницьких фірм є дуже широкою і розміщена по всій Україні. В Житомирській області найпотужнішим посередником є ТОВ «Житомирський міський торгівельний дім». Його потужність зумовлена наявністю великих складів для зберігання продукції та вантажних автомобілів.

Іншим великим посередником є юридична особа Російської Федерації ЗАТ «Корал», центральний офіс якого знаходиться в місті Калуга. Водночас ця фірма є акціонером нашого підприємства. Основним видом його діяльності є здійснення торгівельно-посередницької діяльності. Ця фірма є найбільшим посередником нашого підприємства Російської Федерації. Водночас вона є посередником таких фарфорових заводів, як Баранівський та Полонський.

Ще одним найбільшим посередником являється ТОВ «Славянський фарфор-фаянс». Воно здійснює оптову торгівлю фарфоровими та фаянсовими виробами, як вітчизняного виробництва, так і закордонного.

Всі вищеназвані посередники є великими торгівельними гравцями. Вони мають власну маркетингову службу, яка займається просуванням не тільки своїх посередницько-торгівельних послуг, а й просуванням продукції українських виробників фарфору.

З погляду виробників, вони отримують вигоду двічі, тобто отримують виручку від продажу продукції і водночас не займаються її просуванням, за них це роблять посередники.

Окрім цього існує фірмовий магазин підприємства, де також можна придбати будь-який виріб підприємства в роздріб.

Як товар, за задумом, фарфоровий посуд створений для зручного прийому їжі. Споживачі купують даний товар для того, щоб зробити процес прийому їжі приємним, комфортним, естетичним.

Споживачі обирають довбиський фарфоровий посуд оскільки він є зручним та красивим. Для декорування виробів використовуються різноманітні деколі, створюється також посуд із нанесенням люстри та кобальту. Це допомагає створити дійсно розкішний, естетичний та стильний посуд. Товарний асортимент ТОВ «Корал» Довбиський фарфоровий завод» подано в таблиці [Додаток Б].

ТОВ «Корал «Довбиський фарфоровий завод» працює виключно на вітчизняній сировині. Постачальники основних матеріалів знаходяться в Житомирській обл., де розташоване підприємство. Це значно скорочує час та витрати на транспортування. Слід зазначити, що ТОВ «Корал «ДФЗ» давно співпрацює з вказаними вище фірмами та задоволене умовами та якістю сировини, що ними постачається. Підприємство являється власником Грузливецького кар’єру, де видобувають пегматит, що використовується у виробництві.

З метою оцінки ефективності використання виробничих ресурсів для виробництва і реалізації продукції, виявлення ефективності операційної діяльності ТОВ «Корал» Довбиський фарфоровий завод» проведемо аналіз виробничо-господарської діяльності підприємства.

Для характеристики діяльності товариства, оцінимо динаміку за останні три роки таких показників, як обсяги виробництва та реалізації продукції, собівартість, прибуток.

Обсяги виробництва продукції ТОВ «Корал» Довбиський фарфоровий завод» подано на рис.2..

Рис.2.. Обсяги виробництва продукції ТОВ «Корал» Довбиський фарфоровий завод» за 2009 – 2011 роки

Джерело: створено автором на основі даних підприємства

З рис.2. бачимо спад виробництва фарфору в 2010 році та збільшення обсягів випуску в 2011 році на 30,7%.

Обсяги реалізації фарфорового посуду ТОВ «Корал» Довбиський фарфоровий завод» в період 2009–2011 рр. представлено на рис.2..

Рис. 2.. Обсяг реалізації продукції ТОВ «Корал» Довбиський фарфоровий завод» за 2009 – 2011 роки

Джерело: створено автором на основі даних підприємства

У 2010 році спостерігалось значне скорочення обсягів реалізації продукції. Помітним збільшенням обсягів реалізації характеризувалась діяльність підприємства у 2011 році. Цей показник виріс за рахунок збільшення обсягів експорту (переважно до Росії).

Рис. 2.. Обсяг прибутку ТОВ «Корал» Довбиський фарфоровий завод» за 2009 – 2011 роки

Джерело: створено автором на основі даних підприємства

Наслідком зменшення обсягів реалізації продукції «Корал» Довбиський фарфоровий завод» стало скорочення прибутку в 2010 році. Покращення ситуації спостерігалось протягом 2011 року, прибуток зріс на 9,1% в порівняні з 2010 роком.

ТОВ «Корал «Довбиський фарфоровий завод» є суб’єктом зовнішньоекономічної діяльності та працює на ринках Росії, Азербайджану, Латвії, Естонії. Найбільша кількість фарфорових виробів експортується до Росії. На рис. 2. відображено географічну структуру експорту підприємства.

Рис. 2.. Географічна структура експорту ТОВ «Корал «ДФЗ» за 2010 рік

Джерело: створено автором на основі даних підприємства

Отже, у 2010 році 72% всього експорту приходилось на Росію, 10% – Естонія, 10% – Латвія, 8% – Азербайджан.

Слід зазначити, що згідно постанови Кабінету Міністрів України від 23 грудня 2009 року № 1406 «Про затвердження переліків товарів, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню, та квот на 2010 рік» (зі змінами і доповненнями внесеними постановою КМУ від 24 лютого 2010 року № 176) фарфорові вироби не включено до переліку товарів, експорт яких підлягає ліцензуванню у 2010 році.

На рис.2. відображено динаміку зміни доходів від експорту підприємства в період 2009–2011 рр.

Рис. 2.. Показники доходів підприємства від експорту продукції

Джерело: створено автором на основі даних підприємства

Суттєвим є зменшення доходу від експорту в 2010 році, що відбулося за рахунок скорочення обсягів продукції, що вивозилась за кордон до 51% від загального обсягу реалізації. У 2011 році ситуація стабілізувалась, дохід від експортної діяльності склав 72% загального доходу.

Інформаційною базою аналізу фінансового стану є бухгалтерська фінансова звітність, тобто система показників, які відображають майновий стан підприємства на конкретну дату. Використовуються показники балансу (Ф.1), звіту про фінансові результати (Ф.2) з метою оцінки рівня ефективності .

Проаналізуємо активи та зобов’язання ТОВ «Корал» Довбиський фарфоровий завод» за балансом (табл. 2... та 2....).

З таблиці 2... бачимо, що загальна вартість майна ТОВ «Корал» Довбиський фарфоровий завод» збільшилась на 210,00 тис. грн. або на 14,66 %.

Основні засоби та інші необоротні активи збільшились на 149,00 тис. грн., або на 1,53%. В складі майна питома вага необоротних активів за 2010 рік зменшилась на 0,11 пунктів структури і складає 77,76 %.

Оборотні активи за звітний період зменшились і становлять (32,90%). Питома вага ж оборотних активів в загальному складі майна збільшилась на 0,10 пунктів структури.

Власний капітал підприємства зріс на 581,00 тис. грн. або на 5,22 %. Питома вага власного капіталу в загальній сумі коштів підприємства збільшилась на 3,08 пунктів структури, і у 2010 році становила 9,91 %.

Поточні зобов’язання ТОВ «Корал» зменшились на 371,0 тис. грн. (24,50%), а їх питома вага в загальному складі капіталу скоротилась на 3,08 пунктів структури, що є позитивним явищем для підприємства.

Аналіз використання виробничих ресурсів включає в себе аналіз використання основних засобів, оборотних активів, використання трудових ресурсів тощо.

Таблиця 2.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]