Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курс лекцій.docx
Скачиваний:
44
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
439.04 Кб
Скачать

2.2. Організація конспекту

Настільки дивне на перший погляд словосполучення, винесене в назву, визначається значення поняття '"організація", що має ряд трактувань у українській мові й найчастіше вживається в сполученні з яким-небудь в українській мові словом й найчастіше вживається в сполученні з якою-небудь дією, процесом (наприклад, організація виробництва, досліджень, навчального процесу т.п. ). Але в зміст поняття організація конспекту вкладається не тільки процес конспектування, але і його результат - конспект. Організація, тобто впорядкування конспекту здійснюється з метою підвищення зручності запису, відтворення й акцентування змісту (від лат. наголос; підкреслення якої-небудь думки; виділення, висування на перший план).

Основними напрямками організації конспекту є:

1) розміщення запису;

2) використання кольору.

Розміщення запису

1. Всю ширину сторінки для запису тексту доцільно розділити на 3 поля, співвідношення між якими й призначення кожного з них визначено далі.

Перше поле призначене для знаків акцентування, друге - для основного тексту, третє для пояснень, доповнень і приміток.

2. Якщо конспект ведеться у звичайному загальному зошиті (що найчастіше й буває), а не на окремих аркушах формату A4, то розміщати запис краще не вздовж сторінки зошита, як це робиться в книгах, а поперек, що дозволяє: більш раціонально використати поле сторінки, особливо з урахуванням п.1, оскільки при такій розмітці поле для запису основного тексту стає занадто вузьким; не відволікати увагу на сусідню сторінку, особливо якщо вона насичена знаками акцентування й колірних включень.

3. Знаки акцентування застосовуються для виділення, залучення особливої уваги до окремих частин тексту конспекту (можна використати й при роботі із книгою), а також для пояснення ролі цього місця в тексті. Прикладами знаків акцентування є:

! особлива увага;

!! підвищена увага;

!!! - особливо важливо;

? - незрозуміло, варто звернутися за консультацією; до навчальної літератури;

NB - (від лат. nota bene поміть добре), взяти на замітку для подальшого пророблення;

N протиріччя;

P. S. написання після, доповнення ставиться часто, якщо лектор, повертаючись до раніше викладеного, рекомендує доповнити текст із вказівкою відповідного місця в конспекті.

4. Доповнення й примітки, розташовані в третьому полі, як правило, носять характер посилання, що рекомендується лектором. Це може бути посилання до додаткової літератури або посилання на відповідне джерело; при цьому такий запис робиться або словами, що більш наочно, або номером джерела за рекомендованим лектором переліком літератури й інших опублікованих джерел, що береться при цьому у квадратні дужки, наприклад [3]. Найбільш часто це зустрічається, якщо лектор говорить, що ідея або формулювання таке-то, наводить формулу або малюнок, чи таблиця знаходяться у певному джерелі або належать авторові, на що й робиться відповідне посилання.

5. Рекомендується залишати вільні місця в тексті конспекту для додаткових записів, особливо якщо це рекомендує зробити лектор з посиланням на відповідні джерела, а також для наступного заповнення цих місць матеріалом, що слухач не встиг записати (при тому не слід намагатися заповнити пропущений текст, заглядаючи в конспект сусіда, оскільки буде загублений темп запису й виникне хронічне відставання від лектора).

6. Інтервали між рядками в тексті конспекту повинні бути в 1,5 2 рази більше розміру букв, щоб вносити виправлення, робити необхідні вставки в окремі рядки.

7. Рубрикацію (від лат. rubrіca заголовок; написане червоною фарбою, від ruher - червоний), тобто заголовки розділів, підрозділів необхідно чітко виділяти (бажано за допомогою кольору) або більшими буквами з відступами від попереднього й наступного текстів [17].

8. Перерахування в тексті можна робити з нумерацією, як правило, цифровий, або, що зручніше, без нумерації, а з відступами в тексті й використанням дефіса або інших символів.

9, Нумерацію лекцій й її дату в тексті проставляти не рекомендується, а робиться на лівому полі, щоб не розривати основний текст лекції в конспекті.

Використання кольору

Колір несе додаткову інформацію, що сприяє кращому запам'ятовуванню й акцентуванню уваги при читанні конспекту. Для реалізації цієї групи прийомів на лекції необхідно використати кольорові фломастери або багатобарвну авторучку.

Можна рекомендувати наступні основні прийоми використання кольору при веденні конспекту [32].

1. Новий рядок. Починати нову тему, параграф з нового рядка в буквальному значенні цих слів. У конспекті варто виділяти початок розділів, тим, пунктів новим рядком, виділяючи кольорами заголовки різних рівнів або підкреслення кінці пунктів (у книгах для подібних цілей користуються різними шрифтами).

2. Правило "світлофора". У ряді випадків можна скористатися правилом "світлофора", тобто підкреслювати або закреслювати відповідним заборонним кольором (червоним) те, що не треба робити, і виділяти (зеленим) те, що треба робити.

3. Робота кольором по важливості. Словосполучення "червоною ниткою" уживається звичайно, коли хочуть підкреслити, що якась думка є більше важливою. Тому червоним кольором у конспекті варто виділяти ті місця тексту, на які звертає увагу лектор: визначення ключових понять і т.д..

Досить зручно й ефективно користуватися цим прийомом при конспектуванні математичних текстів.

4. Робота одним кольором. Ідея цього прийому така однаковим кольором записуються зв'язані між собою частини матеріалу (текстового або ілюстративного).

5. Зображення різними кольорами та при необхідності опис сімейства кривих, особливо якщо вони носять немонотонний характер (на практиці для цих цілей звичайно використають пунктирні, штрихпунктирні й інші штрихові лінії, але їх застосування є більш трудомістким та менш інформативним).

Отже: всі прийоми роботи кольором можна рекомендувати до максимально можливого вживання. Але не слід застосовувати багато кольорів, бажано не більше трьох-чотирьох. Змінити авторучку або фломастер можна швидше, ніж застосовувати штрихові, рамкові або аналогічні способи. Але основне призначення використання роботи кольором в іншому поліпшити сприйняття й запам'ятовування конспекту.