Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
24-01-2015_16-33-13 / 13. Оборона.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
224.77 Кб
Скачать

3.4 Внутрішні війська

Внутрішні війська МВС України входять до системи МВС України й призначені для охорони та оборони важливих державних об’єктів, охорони виправно-виховних і лікувально-трудових установ, а також для участі в охороні громадського порядку й боротьбі зі злочинністю.

Правовою основою діяльності внутрішніх військ є Закон України «Про внутрішні війська Міністерства внутрішніх справ України» від 26 березня 1992 р., інші нормативно-правові акти.

Побудову внутрішніх військ здійснюють на засадах централізованого керівництва, єдиноначальності, поєднання за дотримання принципів добровільності та загального військового обов’язку.

Внутрішні війська складаються із з’єднань, військових частин і підрозділів по охороні важливих державних об’єктів,підрозділів зв’язку, військових установ, навчальних закладів і навчальних частин. Керівництво внутрішніми військами покладено на Міністра внутрішніх справ України. Безпосереднє оперативне управління внутрішніми військами здійснює Командувач цих військ. Основними завданнями,які покладено на внутрішні війська, є: охорона й оборона важливих державних об’єктів (зокрема атомних електростанцій), виправно-виховних і лікувально-трудових установ, об’єктів матеріально-технічного та військового забезпечення МВС України; супроводження спеціальних вантажів; здійснення пропускного режиму на об’єктах, які охороняють; конвоювання заарештованих і засуджених; охорона підсудних під час судового процесу; переслідування й затримання заарештованих і засуджених осіб, які втекли з-під варти; участь у нагляді за засудженими та особами, які утримуються в лікувально-трудових профілакторіях, виконання доручень адміністрації цих установ щодо забезпечення внутрішнього порядку; участь у охороні громадського порядку та боротьбі зі злочинністю.

Під час виконання своїх обов’язків військовослужбовцям внутрішніх військ надано право вимагати від громадян і посадових осіб додержання порядку, який гарантує безпеку; затримувати й передавати адміністрації об’єкта, що охороняють, осіб,які порушили пропускний режим, а також вести переслідування, проводити затримання, оформляти первинні документи;передавати органам внутрішніх справ або Служби безпеки злочинців і осіб, які вчинили напад на об’єкт, що охороняють. Вони мають право проводити оточення (блокування) певних районів місцевості, окремих будівель і об’єктів під час розшуку та затримання осіб, які втекли з-під варти.

Військовослужбовці внутрішніх військ мають право використовувати й застосовувати зброю та спеціальні засоби на підставах і в порядку, передбачених Законом України «Про міліцію», військовими статутами та іншими законодавчими актами.

Особовий склад внутрішніх військ комплектують як за контрактом, так і в порядку призову. Військовослужбовці внутрішніх військ складають військову присягу, мають єдині для Збройних Сил України військові звання й знаки розрізнення. Вони проходять службу відповідно до Положення про проходження військової служби та військових статутів.

Основні категорії, ключові поняття та визначення теми.

Оборона України — це комплекс політичних, економічних, екологічних, воєнних, соціальних і правових заходів щодо забезпечення незалежності, територіальної цілісності, захисту інтересів держави й мирного життя народу України.

Збройні Сили України є військовою державною структурою, призначеною для збройного захисту суверенітету, незалежності, територіальної цілісності та неподільності України від воєнного нападу або загрози воєнного нападу ззовні.

Під національною безпекою розуміють стан захищеності державного суверенітету, конституційного ладу, територіальної цілісності, економічного, науково-технічного й оборонного потенціалу України, законних інтересів держави та прав громадян від розвідувально-підривної діяльності іноземних спеціальних служб, посягань з боку окремих організацій, груп і осіб.

Контррозвідувальна діяльність полягає у виявленні, попередженні, припиненні розвідувальної та іншої діяльності спеціальних служб і організацій іноземних держав, а також окремих осіб, спрямованої на заподіяння шкоди безпеці України.

Розвідувальна діяльність — це комплекс заходів спеціального призначення, спрямованих на інформаційно-аналітичне забезпечення ефективного вирішення органами виконавчої влади питань внутрішньої і зовнішньої діяльності, пов’язаних із національною безпекою.

Державний кордон України становить собою лінію, яка визначає межі сухопутної і водної території країни, а також повітряний простір над нею.

Прикордонний режим регламентує правила в’їзду, тимчасового перебування, проживання, пересування, провадження робіт, обліку та тримання напристанях суден, їх плавання у внутрішніх водах.

Громадський порядок — це певна система відносин, належний порядок, що склався в суспільстві, який відповідає інтересам держави та всіх її громадян. Це сукупність установлених у державі правил поведінки в громадських місцях, які регулюють правові, моральні та інші соціальні норми.

Міліція України — це складова частина МВС України, яка відіграє провідну роль у загальнодержавній системі забезпечення громадського порядку й спокою, громадської безпеки та боротьби зі злочинністю.

Кримінальна міліція — це підрозділи, діяльність яких полягає в організації та практичному здійсненні боротьби із загальнокримінальною злочинністю: вбивствами, крадіжками,пограбуваннями, розбійними нападами, проституцією, розповсюдженням СНІДУ, правопорушеннями, пов’язаними з іноземцями.

Завдання для самостійної підготовки з теми

  1. Які державні органи здійснюють управління обороною?

  2. Як здійснюється організація державного управління в обороною?

  3. Як здійснюється державний контроль у сфері управління національною безпекою?

  4. Перерахуйте органи виконавчої влади, що беруть участь в управлінні національною безпекою.

  5. Як здійснюється організація державного управління в сфері управління внутрішніми військами?

  6. Перелічіть основні адміністративно-правові засоби державного впливу у сфері управління внутрішніми військами.

  7. Розкрийте особливості управління в міліції.

  8. У чому полягає особливість здійснення державного нагляду за безпекою дорожнього пуху.

  9. У чому полягає особливість управління внутрішніми військами.

  10. У чому полягає особливість відбору кандидатів для проходження строкової служби в Збройних Силах України.

Перелік індивідуальних завдань з теми

1. Організаційно-правові засади управління обороною.

2. Організаційно-правові засади управління національною безпекою.

3. Особливості проходження служби за контрактом в Збройних Силах України.

4. Особливості проходження строкової служби в Збройних Силах України.

5. Особливості захисту населення внутрішніми військами України.

6. Особливості управління внутрішніми справами.

7. Особливості проходження служби працівниками міліції України.

8. Особливості здійснення державного нагляду за безпекою дорожнього руху.

9. Особливості здійснення підбору кандидатур для проходження служби в Збройних силах України.

10. Відповідальність за порушення законодавства про загальний військовий обов’язок і військову службу.

Задания для самостоятельной подготовки по теме

  1. Какие государственные органы осуществляют управление культурой?

  2. Как осуществляется организация государственного управления в сфере социальной защиты?

  3. Перечислите основные административно-правовые способы государственного влияния в сфере культурой?

  4. Как осуществляется государственный контроль в сфере управления культурой?

  5. Перечислите органы исполнительной власти, которые принимают участие в управлении культурой.

  6. Как осуществляется организация государственного управления в сфере социальной защиты?

  7. Перечислите основные административно-правовые способы государственного влияния в сфере культуры?

  8. Перечислите органы исполнительной власти, которые принимают участие в управлении в сфере социальной защиты?

  9. Раскройте особенности управления культурой.

  10. Особенности деятельности Пенсионного фонда Украины.

26