Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
24-01-2015_16-33-13 / 3. президент та органи виконавчо влади.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
200.7 Кб
Скачать

7. Органи виконавчої влади Автономної Республіки Крим та інших суб’єктів

Автономна Республіка Крим є невід’ємною складовою частиною України й у межах повноважень, визначених Конституцією України, розв’язує питання, віднесені до її відання (ст. 134 Конституції України).

Урядом АРК є Рада міністрів АРК. Голову Ради міністрів АРК призначає на посаду та звільняє з неї Верховна Рада АРК за погодженням із Президентом України. Повноваження, порядок формування й діяльності Ради міністрів АРК визначаються Конституцією України та законами України, нормативно-правовими актами Верховної Ради АРК з питань, віднесених до її компетенції.

Відповідно до ст. 137 Конституції України АРК здійснює нормативне регулювання з питань: 1) сільського господарства й лісів; 2) меліорації і кар’єрів; 3) громадських робіт, ремесел і промислів; благодійництва; 4) містобудування й житлового господарства; 5) туризму, готельної справи, ярмарків; 6) музеїв, бібліотек, театрів, інших закладів культури, історико-культурних заповідників; 7) транспорту загального користування, автошляхів, водопроводів; 8) мисливства, рибальства; 9) санітарної і лікарняної служб. До відання АРК належить: 1) призначення виборів депутатів Верховної Ради АРК, затвердження складу виборчої комісії АРК; 2) організація та проведення місцевих референдумів; 3) управління майном, що належить АРК; 4) розроблення, затвердження та виконання бюджету АРК на основі єдиної податкової і бюджетної політики України; 5) розроблення, затвердження та реалізація програм АРК з питань соціально-економічного й культурного розвитку, раціонального природокористування, охорони довкілля — відповідно до загальнодержавних програм; 6) визначення статусу місцевостей як курортів; встановлення зон санітарної охорони курортів; 7) участь у забезпеченні прав і свобод громадян, національної злагоди, сприяння охороні правопорядку та громадської безпеки; 8) забезпечення функціонування й розвитку державної та національної мов і культур у АРК; охорона й використання пам’яток історії; 9) участь у розробленні та реалізації державних програм повернення депортованих народів; 10) ініціювання введення надзвичайного стану й встановлення зон надзвичайної екологічної ситуації в АРК або в окремих її місцевостях.

Законами України АРК можуть бути делеговані також інші повноваження (ст. 138 Конституції України). Нормативно-правові акти (рішення) Ради міністрів АРК не можуть суперечити Конституції і законам України. Їх приймають відповідно до Конституції України, законів України, актів Президента України й Кабінету Міністрів України та на їх виконання.

Виконавчу владу в областях і районах, містах Києві та Севастополі згідно зі ст. 118 Конституції України та Законом України «Про місцеві державні адміністрації» здійснюють місцеві державні адміністрації, склад яких формують голови місцевих державних адміністрацій, що призначаються на посаду й звільняються з посади Президентом України за поданням Кабінету Міністрів України. Голови місцевих державних адміністрацій під час здійснення своїх повноважень відповідальні перед Президентом України й Кабінетом Міністрів України, підзвітні та підконтрольні органам виконавчої влади вищого рівня.

Місцеві державні адміністрації підзвітні й підконтрольні радам у частині повноважень, делегованих їм відповідними районними чи обласними радами. Обласна чи районна рада може висловити недовіру голові відповідної місцевої державної адміністрації, на підставі чого Президент України приймає рішення та дає обґрунтовану відповідь. Якщо недовіру голові обласної чи районної державної адміністрації висловили дві третини депутатів від складу відповідної ради, Президент України приймає рішення про відставку голови місцевої державної адміністрації. Рішення голів місцевих державних адміністрацій, що суперечать Конституції та законам України, іншим актам законодавства України, можуть бути скасовані Президентом України або головою місцевої державної адміністрації вищого рівня.

Особливості здійснення виконавчої влади в містах Києві та Севастополі визначаються окремими законами України.

Місцеві державні адміністрації мають у своїй структурі управління та відділи, які здійснюють функції галузевого й міжгалузевого управління господарською, соціально-культурною та адміністративною діяльністю на відповідній території.

На території своєї діяльності місцеві державні адміністрації забезпечують виконання Конституції та законів України, актів Президента України, Кабінету Міністрів України, інших органів виконавчої влади, додержання прав і свобод громадян, законність і правопорядок, підготовку та виконання відповідних обласних і районних бюджетів, звіти про їх виконання.

Важливі функції місцевих державних адміністрацій полягають також у забезпеченні виконання державних і регіональних програм соціально-економічного та культурного розвитку, охорони довкілля, а в місцях компактного проживання корінних народів і національних меншин — також програм їх національно-культурного розвитку. Забезпечуючи взаємодію з органами місцевого самоврядування, місцеві державні адміністрації реалізують делеговані їм відповідними радами повноваження та повноваження, надані їм державою.

Основні категорії, ключові поняття та визначення теми.

Під органом виконавчої влади визнають частину державного апарату (організацію), яка має власну структуру та штат службовців і в межах установленої компетенції здійснює від імені й за дорученням держави функції державного управління в економічній, соціально-культурній, адміністративно-політичній сферах суспільного життя.

Компетенція це певний обсяг державної діяльності, покладений на конкретний орган, або коло питань, передбачених законодавством, іншими нормативно-правовими актами, які він має право вирішувати в процесі практичної діяльності.

Орган виконавчої влади (державного управління) це організація, яка є частиною державного апарату, має певну компетенцію, структуру, територіальний масштаб діяльності, утворюється в порядку, встановленому законом або іншим правовим актом, володіє певними методами роботи, наділена повноваженнями виступати за дорученням держави й покликана в порядку виконавчої діяльності здійснювати керівництво економікою, соціально-культурним будівництвом і адміністративно-політичною діяльністю.

Підконтрольність означає, що всю діяльність органів або якийсь її обсяг перевіряють вищі органи або орган, спеціально створений для здійснення контролю чи нагляду.

Підзвітність виражається в обов’язку органу інформувати про свою роботу вищий орган, який, керуючись даними звітів, оцінює діяльність підзвітного в цілому чи за окремими напрямами. Так, місцеві державні адміністрації підзвітні й підконтрольні органам виконавчої влади вищого рівня.

Координація виявляється в об’єднанні координуючим органом підпорядкованих або підконтрольних йому органів для виконання певних завдань.

Міністерство є головним (провідним) органом у системі центральних органів виконавчої влади, утвореним для забезпечення реалізації державної політики у визначеній сфері діяльності.

Державний комітет (державна служба) є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовує й координує Прем’єр-міністр України або один із віце-прем’єрів чи міністрів.

Центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом має визначені Конституцією та законодавством України особливі завдання й повноваження, щодо нього можуть встановлювати спеціальний порядок утворення, реорганізації, ліквідації, підконтрольності, підзвітності, а також призначення й звільнення керівників і розв’язання інших питань.

Розпорядництво одного органу управління відносно інших виявляється насамперед у обов’язковості для них його нормативно-правових актів.

Завдання для самостійної підготовки з теми

1. Як реалізуються органами виконавчої влади гарантії реалізації прав та обов'язків.

2. Розкрийте спектр повноважень Президента України як глави держави.

3. Розкрийте спектр повноважень Кабінет Міністрів України.

4. Розкрийте спектр повноважень Секретаріату Президента України.

5. Розкрийте функції Секретаріату Президента України.

6. Розкрийте спектр повноважень секретаріату Кабінету Міністрів України.

7. Розкрийте функції Секретаріату Президента України.

8. Розкрийте спектр повноважень місцевих державних адміністрацій.

9. Розкрийте спектр повноважень органів виконавчої влади Автономної Республіки

10. Розкрийте спектр повноважень Прем’єр-міністр України.

Перелік індивідуальних завдань з теми

  1. Кабінет Міністрів в системі органів виконавчої влади.

  2. Міністерства та відомства як центральні органи виконавчої влади.

  3. Адміністративно-правові особливості центральних органів державної виконавчої влади як суб'єктів адміністративного права.

  4. Адміністративно-правові особливості місцевих органів державної виконавчої влади як суб'єкти адміністративного права.

  5. Адміністративно-правовий статус органів місцевого самоврядування.

  6. Виконавча влада держави: особливості та специфіка.

  7. Законність як принцип державного управління.

  8. Виконавча влада у світлі принципу поділу державної влади.

  9. Сутність, основні риси і структура державного управління

  10. Поняття та система основних принципів державного управління

Основные категории, ключевые понятия и определения темы

Под органом исполнительной власти определяют часть государственного аппарата (организацию), которая имеет собственную структуру и штат служащих и в пределах установленной компетенции осуществляет от лица и по доверенности государства функции государственного управления в экономической, социально-культурной, административно-политической сферах общественной жизни.

Компетенция это определенный объем государственной деятельности, возложенный на конкретный орган, или круг вопросов, предусмотренных законодательством, другими нормативно-правовыми актами, которые он имеет право решать в процессе практической деятельности.

Орган исполнительной власти (государственного управления) это организация, которая является частью государственного аппарата, имеет определенную компетенцию, структуру, территориальный масштаб деятельности, создается в порядке, установленном законом или другим правовым актом, владеет определенными методами работы, наделенная полномочиями выступать по доверенности государства и призванная в порядке исполнительной деятельности осуществлять руководство экономикой, социально-культурным строительством и административно-политической деятельностью.

Подконтрольность означает, что всю деятельность органов или какой-либо ее объем проверяют вышестоящие органы или орган, специально созданный для осуществления контроля или надзора.

Подотчетность выражается в обязанности органа информировать о своей работе вышестоящий орган, который, руководствуясь данными отчетов, оценивает деятельность подотчетного в целом или по отдельным направлениям. Так, местные государственные администрации подотчетные и подконтрольные органам исполнительной власти высшего уровня.

Координация проявляется в объединении координирующим органом подчиненных или подконтрольных ему органов для выполнения определенных задач.

Министерство является главным (ведущим) органом в системе центральных органов исполнительной власти, созданным для обеспечения реализации государственной политики в определенной сфере деятельности.

Государственный комитет (государственная служба) является центральным органом исполнительной власти, деятельность которого направляет и координирует Премьер-министр Украины или один из вице-премьеров или министров.

Центральный орган исполнительной власти со специальным статусом имеет определенные Конституцией и законодательством Украины особые задачи и полномочия, относительно него могут устанавливать специальный порядок создания, реорганизации, ликвидации, подконтрольности, подотчетности, а также назначение и освобождение руководителей и решение других вопросов.

Розпорядительство одного органа управления относительно других проявляется прежде всего в обязательности для них его нормативно-правовых актов.

Задача для самостоятельной подготовки по теме

1. Как реализуются органами исполнительной власти гарантии реализации прав и обязанностей.

2. Раскройте спектр полномочий Президента Украины как главы государства.

3. Раскройте спектр полномочий Кабинет Министров Украины.

4. Раскройте спектр полномочий Секретариата Президента Украины.

5. Раскройте функции Секретариата Президента Украины.

6. Раскройте спектр полномочий секретариата Кабинета Министров Украины.

7. Раскройте функции Секретариата Президента Украины.

8. Раскройте спектр полномочий местных государственных администраций.

9. Раскройте спектр полномочий органов исполнительной власти Автономной Республики

10. Раскройте спектр полномочий Премьер-министр Украины.