Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
24-01-2015_16-33-13 / 9. Управлння будвництвом житлово.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
180.74 Кб
Скачать

4.8. Органи управління зв'язком

Сучасний зв'язок є однією з пріоритетних і найважливіших галузей в Україні та покликаний задовольняти потреби споживачів, органів державної влади, органів місцевого самоврядування, оборони та безпеки держави у засобах і послугах поштового та електричного зв'язку. Відносини у галузі зв'язку регулюються Законом України від 18 листопада 2003 р. „Про телекомунікації”, іншими актами законодавства України та нормативними актами міністерств і відомств. Правовий статус, повноваження і обов'язки операторів зв'язку, а також використання радіочастотного ресурсу визначаються окремими законодавчими актами.

Центральним органом виконавчої влади в галузі зв'язку є Державна служба зв'язку України.

Управління зв'язком полягає у визначенні основних напрямів розвитку галузі, а саме: розробленні та здійсненні заходів щодо розвитку і вдосконалення єдиної національної системи зв'язку, підвищення її якості, доступності і сталого функціонування; регулюванні діяльності, спрямованої на задоволення потреб органів державної влади та органів місцевого самоврядування, підприємств, об'єднань, установ, організацій і фізичних осіб у послугах електричного і поштового зв'язку загального користування; сприянні розвитку підприємництва на конкурентних засадах у сфері надання послуг зв'язку; проведенні державної антимонопольної політики у галузі зв'язку.

Державна служба зв'язку України в межах своїх повноважень на основі та на виконання актів законодавства видає накази, організовує і контролює їх виконання. Її рішення, прийняті в межах його повноважень, є обов'язковими до виконання центральними і місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, юридичними особами і громадянами.

Державна служба зв'язку України очолює Голова, який здійснює керівництво дорученою йому сферою діяльності і несе відповідальність перед Президентом України та Кабінетом Міністрів України за стан справ у цій сфері.

Для розгляду наукових рекомендацій та інших пропозицій щодо головних напрямів розвитку науки і техніки, обговорення найважливіших програм та інших питань у Державній службі зв'язку України може утворюватися науково-технічна (наукова) рада з учених і висококваліфікованих фахівців.

Поштовий і електричний зв'язок в єдиному технологічному процесі здійснюють державні підприємства зв'язку. Поштовий зв'язок — це приймання, оброблення, перевезення та доставлення письмових відправлень, матеріальних цінностей, вико­нання доручень фізичних та юридичних осіб щодо грошових переказів, банківських операцій.

В Україні у сфері поштового зв'язку діють такі основні госпрозрахункові підприємства: Українське державне підприємство поштового зв'язку (далі — Укрпошта), державне підприємство «Преса».

Укрпошта діє на підставі її статуту і очолюється генеральним директором, який в межах своєї компетенції видає накази та затверджує положення про структурні підрозділи поштового зв'язку України. Укрпошта є юридичною особою.

В областях функціонують дирекції Укрпошти, які є її структурними підрозділами, філіалами, що діють на підставі її довіреності.

Дирекція має у своєму складі територіальне відокремлені без-балансові виробничі структурні підрозділи — вузли зв'язку, по-штамп. Дирекція не є юридичною особою і здійснює свою діяльність від імені Укрпошти та на підставі Положення про дирекцію, яке затверджується генеральним директором. Управління дирекцією здійснює директор, який у межах своєї компетенції видає накази та розпо­рядження. Головним завданням дирекції є своєчасне якісне та повне задоволення потреб споживачів у послугах поштового зв'язку.

В обласних центрах діють поштампи, а також нерайоновані відділення зв'язку; в районах — вузли зв'язку; в містах і селах — відділення зв'язку. Очолюють їх відповідні начальники.

Начальники структурних підрозділів приймаються на роботу та звільняються з роботи директором дирекції.

Основне призначення державного підприємства «Преса» — це розповсюдження друкованих засобів інформації по передплаті та в роздріб. Підприємство укладає договори з видавництвами, отримує тиражі видань, що друкуються в Києві, та експедує видання (пресу) до газетних вузлів України (районних вузлів зв'язку).

Державне підприємство «Марка України» збирає заявки у філіалах Укрпошти на знаки поштової оплати (марки, конверти, листівки), укладає договори з фабриками на маркіровану продукцію (марковані конверти, листівки) і марки тільки з фабрикою «Держзнак», отримує продукцію і експедує її до дирекцій (до дільниць умовних цінностей), а дільниці розсилають її по вузлах зв'язку. Ці державні підприємства є юридичними особами, їх очолюють директори.

Управління у сфері електричного зв'язку на рівні держави і областей є аналогічним управлінню Укрпошти.

Основні категорії, ключові поняття та визначення теми.

Будівництво є галуззю матеріального виробництва, яка забезпечує створення та реконструкцію об’єктів виробничого, комунально-побутового, соціально-культурного й житлового призначення.

Житлова сфера включає управління житловим фондом іоб’єктами комунального господарства, їх утримання, будівництво й ремонт.

Житловий фонд — це сукупність жилих будинків, а також жилих приміщень незалежно від форм власності.

Державний архітектурно-будівельний контроль — це сукупність організаційно-технічних і правових заходів, спрямованих на забезпечення додержання законодавства, державних стандартів, норм і правил, архітектурних вимог і технічних умов, а також положень затвердженої містобудівної документації та проектів конкретних об’єктів, місцевих правил забудови населених пунктів усіма суб’єктами містобудівної діяльності.

Під управлінням комунікаціями розуміють управління транспортом, зв’язком, мережами й системами паливного, енергетичного та водного постачання, тобто управління всіма галузями господарства, що обслуговують сфери виробництва (промисловість, агропромисловий комплекс тощо) та життєдіяльність людей, але не створюють матеріальних цінностей.

Комунікації - шляхи сполучення, сукупність усіх видів шляхів сполучення, які підготовлено та влаштовано таким чином, щоб забезпечувати процес переміщення людей і вантажів різного призначення, і є складовою частиною кожного виду транспорту.

Морський порт є державним транспортним підприємством, призначеним для обслуговування суден, пасажирів і вантажів на відведених порту території та акваторії, а також перевезення вантажів і пасажирів на суднах, які належать порту.

Річкові порти та пристані, які здійснюють приймання й навантаження вантажу, перевезення пасажирів, організовують технічне обслуговування річкових суден.

Річкове суднопервинна виробнича ланка річкового транспорту.

Завдання для самостійної підготовки з теми

  1. Які державні органи здійснюють управління будівництвом і житлово-комунальним господарством?

  2. Як здійснюється організація державного управління будівництвом і житлово-комунальним господарство?

  3. Перелічіть основні адміністративно-правові засоби державного впливу у сфері управління будівництвом і житлово-комунальним господарство?

  4. Як здійснюється державний контроль у сфері управління будівництвом і житлово-комунальним господарство?

  5. Перерахуйте органи виконавчої влади, що беруть участь в управлінні комунікаціями.

  6. Як здійснюється організація державного управління комунікаціями?

  7. Перелічіть основні адміністративно-правові засоби державного впливу у сфері управління комунікаціями?

  8. Як здійснюється державний контроль у сфері управління комунікаціями?

  9. Перерахуйте органи виконавчої влади, що беруть участь в управлінні залізничним транспортом, морським і річковим транспортом, автомобільним транспортом, цивільним повітряним транспортом?

  10. Перерахуйте органи виконавчої влади, що беруть участь в управлінні трубопровідним транспортом, шляховим господарством, зв'язком?

Перелік індивідуальних завдань з теми

1. Організаційно-правові засади управління транспортом.

2. Організаційно-правові засади управління морським і річковим транспортом.

3. Організаційно-правові засади управління автомобільним транспортом.

4. Організаційно-правові засади управління цивільним повітряним транспортом.

5. Організаційно-правові засади управління трубопровідним транспортом.

6. Організаційно-правові засади управління шляховим господарством.

7. Організаційно-правові засади управління зв'язком.

8. Особливості державного контролю на транспорті та в галузі зв'язку.

9. Особливості адміністративної відповідальності за правопорушення на транспорті та в галузі зв'язку.

10. Особливості адміністративної відповідальності за правопорушення в будівництві та житлово-комунальному господарстві.

Основные категории, ключевые понятия и определения темы.

Строительство является областью материального производства, которая обеспечивает создание и реконструкцию объектов производственного, комунально-бытовых, социально-культурного и жилого назначения.

Жилая сфера включает управление жилищным фондом и объектами коммунального хозяйства, их содержание, строительство и ремонт.

Жилищный фонд — это совокупность жилых домов, а также жилых помещений независимо от форм собственности.

Государственный архитектурно-строительный контроль — это совокупность организационно-технических и правовых мероприятий, направленных на обеспечение соблюдения законодательства, государственных стандартов, норм и правил, архитектурных требований и технических условий, а также положений утвержденной градостроительной документации и проектов конкретных объектов, местных правил застройки населенных пунктов всеми субъектами градостроительной деятельности.

Под управлением коммуникациями понимают управление транспортом, связью, сетями и системами топливного, энергетического и водного снабжения, т.е. управление всеми областями хозяйства, которые обслуживают сферы производства (промышленность, агропромышленный комплекс и т.п.) и жизнедеятельность людей, но не создают материальных ценностей.

Коммуникации - пути соединения, совокупность всех видов путей соединения, которые подготовлено и устроено таким образом, чтобы обеспечивать процесс перемещения людей и грузов разного назначения, и является составной частью каждого вида транспорта.

Морской порт есть государственным транспортным предприятием, предназначенным для обслуживания судов, пассажиров и грузов на отведенных порта территории и акватории, а также перевозка грузов и пассажиров на судах, которые принадлежат порту.

Речные порты и пристани, которые осуществляют прием и нагрузка груза, перевозка пассажиров, организовывают техническое обслуживание речных судов.

Речное суднопервичное производственное звено речного транспорта.

Задания для самостоятельной подготовки по теме

  1. Какие государственные органы осуществляют управление строительством и жилищно-коммунальным хозяйством?

  2. Как осуществляется организация государственного управления строительством и жилищно-коммунальным хозяйство?

  3. Перечислите основные административно-правовые средства государственного влияния в сфере управления строительством и жилищно-коммунальным хозяйство?

  4. Как осуществляется государственный контроль в сфере управления строительством и жилищно-коммунальным хозяйство?

  5. Перечислите органы исполнительной власти, которые принимают участие в управлении коммуникациями.

  6. Как осуществляется организация государственного управления коммуникациями?

  7. Перечислите основные административно-правовые средства государственного влияния в сфере управления коммуникациями?

  8. Как осуществляется государственный контроль в сфере управления коммуникациями?

  9. Перечислите органы исполнительной власти, которые принимают участие в управлении железнодорожным транспортом, морским и речным транспортом, автомобильным транспортом, гражданским воздушным транспортом?

  10. Перечислите органы исполнительной власти, которые принимают участие в управлении трубопроводным транспортом, дорожным хозяйством, связью?

21