Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
12-01-2015_21-25-06 / Тема 1.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
395.78 Кб
Скачать

Висновки до лекції за темою 1:

1. Отже, предметом науки про фінанси є сукупність фінансових відносин, які виникають у процесі формування і використання грошових доходів і фондів на різних рівнях економічної системи: загальнодержавному (макрорівень), регіональному (рівень адміністративно-територіальних одиниць) і на рівні окремих суб'єктів господарювання (мікрорівень). Окремо виділяються міжнародні фінанси.

2. Загальнодержавні фінанси включають державний бюджет, державний кредит, державне соціальне, майнове й особисте страхування. За допомогою загальнодержавних фінансів формуються і використовуються централізовані фонди фінансових ресурсів.

3. Необхідно усвідомити, що функції завжди похідні від сутності, яку вони виражають, і показують як, у який спосіб реалізується суспільне призначення даної економічної категорії.

4. Фінанси являють собою достатньо складне багатопланове суспільне явище, яке характеризується різними сутнісними ознаками та формами прояву. Як і будь яке явище, вони можуть розглядатися на різних рівнях узагальнення і деталізації.

5. Отже, фінанси, відображаючи реально існуючі в суспільстві виробничі відносини, які мають об’єктивний характер, виступають як об’єктивна економічна категорія. Найважливішою ознакою фінансів є грошовий характер цих відносин, оскільки гроші є обов’язковою умовою існування фінансів. Гроші - це основний інструмент фінансових операцій. Якщо немає грошей, то не може бути фінансів, тому що фінанси є суспільна форма, яка зумовлена існуванням грошей.

6.Водночас, фінанси, маючи власний зміст, не перестають бути економічними відносинами, під якими, як відомо, розуміють об’єктивні відносини між особами в процесі суспільного виробництва. Отже, фінансові відносини співвідносяться з економічними як часткові із загальним. Виходячи з економічної сутності фінансів, дамо наукове визначення фінансів як об’єктивної економічної категорії.

Література до лекції за темою 1

  1. Базилевич В.Д., Баластрик И.О.Державні фінанси. Навч. посіб. - К.: Атіка, 2007.

  2. Василик ОД. Державні фінанси України. Навч. посіб. - К.: Вища шк., 2007.

  3. Василик ОД. Теорія фінансів. Підруч. - К.: НІОС, 2009.

  4. Єпіфанов А.О., Сало І.В., Дьяконова II Бюджет і фінансова політика України. Навч. посіб. - К.: Наук, думка, 2007.

  5. Ковальчук С.В., Форкун І.В. Фінанси. Навч. посіб. - Львів: Новий Світ, 2006.

  6. Кравченко В.І. Місцеві фінанси України. Навч. посіб. - К.: Знання, 2009.

  7. Кудряшов В.П. Фінанси. Навч. посіб. - Херсон: Олді- Плюс, 2002.

  8. Маслова С.О., Опалов О.А. Фінансовий ринок. Навч. посіб. - К.: Каравела, 2003.

  9. Опарін В.М. Фінанси (Загальна теорія): Навч. посібник. – 2-ге видання, - К.:КНЕУ, 2008 р. – с. 5-22

  10. Фінанси (теоретичні основи). Підруч. / За ред. М.В. Грід- чина, В.Б. Захожай, Л.Л. Осіпчук та ін. - К.: ДП "Видавничий дім "Персонал", 2008.

  11. Фінанси. Навч. посіб. / О.П. Близюк, Л.І. Лачнова, В.І. Оспіщев. - К.: Знання, 2006.

  12. Фінанси. Навч. посіб. / B.C. Загорський, О.Д. Вовчак, І.Г. Благун, І.Д. Чуй. - К.: Знання, 2006.

Соседние файлы в папке 12-01-2015_21-25-06