Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
12-01-2015_21-21-54 / практика 14 студ.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
148.48 Кб
Скачать

Тема 14 Міжнародні економічні організації у багатосторонньому економічному співробітництві і регулюванні міжнародних економічних відносин

Типові задачі/ситуаційні вправи з теми 14 (10 балів).

Задача 14.1

І. Вихідні дані:

Відомо, що ВВП України у 2007році становив 712 945 млн. грн., обсяг експорту послуг - 9038,9 млн. дол. США, експорту товарів - 49 296,1 млн. дол. США; імпорту послуг - 4980,6 млн. дол. США, імпорту товарів - 60 618 млн. дол. США.

ІІ. Завдання до ситуації:

Розрахуйте експортну, імпортну та зовнішньоторговельну квоти

ІІІ. Інформаційне забезпечення задачі:

Середньорічний валютний курс 1 дол. США = 5,4 грн. На основі проведених розрахунків зробіть висновок щодо рівня зовнішньоекономічної відкритості України.

Задача 14.2

І. Вихідні дані:

Рівень інфляції в 15 країнах ЄС становив: 1,5; 2,2; 1,9; 9,7; 4,8; 1,7; 2,6; 5,2; 2,1; 2,1; 2,4; 4,3; 1,2; 2,9; 2,8 %. За умовами Маастрихтської угоди стандартне відхилення рівня інфляції від її середнього значення по 15 країнах не повинне перевищувати 3.

ІІ. Завдання до ситуації:

Чи виконали країни цю вимогу ?

ІІІ. Інформаційне забезпечення задачі:

Необхідно розрахувати дисперсію за формулою 14.1

(14.1)

Задача 14.3

І. Вихідні дані:

Експорт товарів 21987 од., експорт послуг туризму 1987 од., факторний дохід з-за кордону 4561 од., імпорт товарів 26142 од., імпорт послуг 1919 од., виплати відсотків закордонним інвесторам 1543 од., односторонні трансферти 2451 од..

Відтік капіталу з країни становить 5707 одиниць. Приплив капіталу в країну складає 9227 одиниць.

ІІ. Завдання до ситуації:

Розрахуйте сальдо поточного балансу, капітального рахунку, платіжного балансу.

ІІІ. Інформаційне забезпечення задачі:

Таблиця 14. Узагальнена структура платіжного балансу

І. Рахунок поточних операцій

1. Товарний експорт

2. Товарний імпорт

Сальдо балансу зовнішньої торгівлі (торговий баланс)

3. Експорт послуг (доходи від іноземного туризму і т.д., виключаючи кредитні послуги )

4. Імпорт послуг (платежі за кордоном і т.д., виключаючи кредитні послуги)

5. Чисті факторні доходи з-за кордону

6. Чисті поточні трансферти

Сальдо балансу по поточних операціях

ІІ. Рахунок руху капіталу і фінансових операцій

7. Приплив капіталу

8. Відтік капіталу

Сальдо балансу руху капіталу і фінансових операцій

Сальдо балансу за поточними, капітальних і фінансових операцій

ІІІ. Зміна офіційних резервів

Тема 14 Міжнародні економічні організації у багатосторонньому економічному співробітництві і регулюванні міжнародних економічних відносин

Творчі завдання (нестандартні задачі/ситуаційні вправи) з теми 1 (10 балів).

Творче завдання 14.1

І. Вихідні дані:

Основні терміни і поняття:

  1. Міжнародні економічні організації

  2. Міжнародне енергетичне агентство

  3. ЮНКТАД

  4. Міжнародні товарні організації

  5. Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР)

  6. Європейськийінвестиційний банк

  7. Організація африканської єдності (ОАЄ)

ІІ. Завдання до ситуації:

До кожного поняття доберіть єдиний правильний варіант визначення.

ІІІ. Інформаційне забезпечення задачі:

Визначення понять:

  1. є регіональним міжнародним банком, що розпочав свою діяльність у 1991р., створено зі спеціальною конкретною метою - сприяти структурним перетворенням щодо створення ринкової економіки у країнах Центральної і Східної Європи та країнах-колишніх республіках СРСР.

  2. система утворень різного виду, створюваних на основі договорів між урядами або державними органами, господарськими організаціями зацікавлених країн для координації господарських дій, кооперування або спільної виробничо-господарської діяльності в певних галузях економіки, науки і техніки.

  3. -є автономним інститутом у рамках Європейського Союзу, створеної з метою фінансуватиінвестиційні проекти, які стимулюють збалансованого розвитку Союзу.

  4. агентство сприяння країнам-членам на основі довгострокового співробітництва у розвитку різноманітних джерел енергії шляхом заохочення ефективного використання вугілля, природного газу, гідроенергії, ядерної енергії, відновлених джерел енергії з урахуванням екологічних факторів

  5. міжурядова регіональна організація, створена в ході Аддіс-Абебської (Ефіопія) конференції незалежних держав Африки на основі Хартії африканської єдності в 1963 році з метою зміцнення єдності і солідарності африканських держав, захисту їхнього суверенітету, територіальної цілісності і незалежності і заохочення міжнародного співробітництва.

  6. випускає щорічні доповіді про стан світової торгівлі та пов'язані з нею питання, що представляють безперечний інтерес для всіх цікавих до розвитку світової економіки

  7. спостереження за реалізацією міжнародних товарних угод, а також вивчення стану світових товарних ринків і обговорення проблем, пов'язаних з співвідношенням попиту і пропозиції на конкретних ринках, і продукування рекомендацій урядам країн-учасниць

Творче завдання 14.2

І. Вихідні дані:

Основні терміни і поняття:

а) Економічна інтеграція

б). Статичні ефекти інтеграції

в) .Європейський інвестиційний банк

г). Європейський парламент

д). Європейська Рада.

е). Європейський фонд орієнтації і гарантії сільського господарства

є). Європейський фонд розвитку.

ж). Єдина аграрна політика

з). Зона вільної торгівлі

и). Комісія ЄС

і). Спільний ринок

ї).Преференциальні угоди

й). Програма внутрішнього ринку ЄС.

к). Рада міністрів ЄС.

л). Суд ЄС

м). Митний союз

н). Теорія «другого кращого».

о). Економічний союз

п). Динамічні ефекти економічної інтеграції

р). Відхилення торгівлі

с). Створення торгівлі

ІІ. Завдання до ситуації:

До кожного поняття доберіть єдиний правильний варіант визначення.

ІІІ. Інформаційне забезпечення задачі:

Визначення понять:

  1. Економічні наслідки, що виявляються негайно після створення митного союзу як його безпосередній результат

  2. Представницький і консультативний орган ЄС. Має право виносити вотум недовір'я Комісії ЄС, накладати вето на ухвали в певних областях (охорона навколишнього середовища, культура, освіта, молодіжна політика)

  3. Процес економічної взаємодії країн, що приводить до зближення господарських механізмів, який приймає форму міждержавних угод і узгоджено регульований міждержавними органами

  4. Створений відповідно до Римського договору головний інвестиційний інститут ЄС, створений за рахунок внесків різних країн ЄС в статутний капітал і мобілізації засобів на світовому ринку капіталів, що інвестуються в пріоритетні проекти в країнах ЄС.

  5. 5 Надає фінанси для стабілізаційних фондів і венчурний капітал. Надає надзвичайну допомогу у разі природних катастроф, фінансує допомогу біженцям і структурні перетворення в країнах, що здійснюють економічні реформи.

  6. Узгоджені дії країн ЄС по забезпеченню стабільності поставок сільгосппродукції за стабільними цінами, підвищення продуктивності сільського господарства, підтримки життєвого рівня фермерів і їх сімей і підтримки розумного рівня роздрібних цін.

  7. Директивний орган ЄС, що збирається на періодичні засідання (не рідше двох разів на рік) у складі глав держав і представництв країн – членів ЄС і голови Комісії ЄС

  8. Формується за рахунок компенсаційних зборів, які стягуються за імпорт сільгосппродукції їз третіх країн, відрахувань від мит на промислові товари, що ввозяться, прямих внесків з бюджету ЄС, надходжень від податку на додану вартість.

  9. Наддержавний виконавський орган ЄС. Здійснює всі стосунки від імені ЄС з третіми країнами, стежить за здійсненням єдиної політики ЄС в окремих галузях перш за все у сфері торгівлі з третіми країнами.

  10. Інтеграційне об'єднання в якому передбачається повна відміна митних тарифів у взаємній торгівлі при збереженні національних митних тарифів у відносинах з третіми країнами, а також загальна митна політика відносно третіх країн.

  11. Діюча в період з 1985 по 1992 рік програма створення спільного ринку товарів і послуг.

  12. Інтеграційне об'єднання в якому передбачається свобода руху не тільки товарів і послуг, але і чинників виробництва – капіталу і робочої сили під захистом єдиного зовнішнього тарифу.

  13. Інтеграційне об'єднання, для якого характерні узгоджена відміна групою національних митних тарифів і введення загального митного тарифу і єдиної системи нетарифного регулювання торгівлі відносно третіх країн. Передбачає безмитну внутрішньоінтеграційну торгівлю товарами і послугами і повну свободу їх переміщення усередині регіону

  14. Верховна судова інстанція ЄС, що складається з 13 суддів, призначених на шість років за взаємною угодою між урядами країн ЄС.

  15. Угоди, які підписуються або на двосторонній основі між окремими державами, або між вже існуючим інтеграційним угрупуванням і окремою країною або групою країн. Відповідно до них країни представляють більш сприятливий режим один одному, ніж вони надають третім країнам

  16. Міжурядовий орган ЄС. Засідання проводяться на рівні міністрів закордонних справ, фінансів, економіки сільського господарства, транспорту і т.д. рішення ухвалюються кваліфікованою більшістю голосів.

  17. Інтеграційне об'єднання в рамках ЄС, яке передбачає разом із загальним митним тарифом і свободою руху товарів і чинників виробництва також і координацію макроекономічної політики її уніфікацію і уніфікацію законодавств в ключових областях – валютній, бюджетній, грошовій.

  18. Крім свободи торгівлі, яка безумовно веде до зростання сукупного добробуту, ще одного варіанту торгової політики, яка також безумовно забезпечувала б зростання сукупного добробуту, не існує.

  19. Переорієнтація місцевих споживачів із закупівлі товару у ефективнішого позаінтеграційного джерела поставки на менш ефективне внутрішньоінтеграційне джерело, що відбулася в результаті усунення імпортних мит в рамках митного союзу.

  20. Переорієнтація місцевих споживачів з менш ефективного внутрішнього джерела поставки товару на ефективніше зовнішнє джерело (імпорт), що стала можливим в результаті усунення імпортних мит в рамках митного союзу

  21. Економічні наслідки, що виявляються на пізніших стадіях функціонування митного союзу

Творче завдання 14.3

І. Вихідні дані:

За даними ГАТТ/ВТО, до середини 90-х років у світі нараховувалося більш 30 інтеграційних об'єднань різного типу. Класифікація основних діючих інтеграційних об'єднань по оголошеним кінцевим цілям показує, що в сучасній міжнародній економіці існує досить багато прикладів інтеграційних угруповань, що знаходяться на кожній зі стадій розвитку інтеграційного процесу.

ІІ. Завдання до ситуації:

Використовуючи таблицю 14.3, показати найменш і найбільш розвинені рівні інтеграційних об’єднань (декілька прикладів)

ІІІ. Інформаційне забезпечення задачі:

Таблиця 14.3 Рівень розвитку інтеграційних об’єднань

Рівень інтеграції (поставлені цілі)

Назва, рік створення

Країни-члени і організації

Угода про економічне і торгове співробітництво

Соседние файлы в папке 12-01-2015_21-21-54