Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСОВА.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
366.59 Кб
Скачать

Мал. 2.3. Види прийняття рішень командирами багатоосібних екіпажів

  • 34% опитаних командирів багатоосібних екіпажів в управлінській ситуації приймають рішення тривіально, тобто стандартно, не замислюючись, рішення, які вони приймають, не пов'язані з ризиком чи ризик досить незначний. Командири не мають можливості проаналізувати усі можливі альтернативи, відчуваючи дефіцит часу. Даний підхід обумовлений дотриманням певних принципів і правил, технологічних процедур, використанням тих методів прийняття рішення, які вже використовувалися і зарекомендували себе як вдалі.

  • 51% опитаних командирів багатоосібних екіпажів приймають раціонально-конструктивні рішення, які здійснюються в результаті вироблення і порівняння різних альтернатив, визначення і оцінки ризику, прийняття рішень найбільш раціональним шляхом, не роблячи при цьому непотрібних кроків.

  • 15% опитаних командирів багатоосібних екіпажів приймають імпульсивно управлінські рішення, які пов'язані з високою степеню ризику. Дані рішення не мають апробованих способів розв'язання й не гарантують надійних позитивних результатів. Такий підхід до вирішення задач використовується за дефіциту часу, з використан-ням авторитарних способів впливу.

Таким чином, можна зробити висновок, що при вирішенні задач командири багатоосібних екіпажів надають перевагу раціонально-конструк-тивним рішенням, які є правильними в даний момент і в даному місці і базуються на вироблені і порівняні різних альтернатив, враховуючи при цьому ступінь ризику.

Найбільша імпульсивними є рішення на етапах збору необхідної інформації та пошуку альтернативних рішень, коли переважають групові форми роботи. (Додаток 4)

Такі рішення приймають командири через відсутність необхідного часу для аналізу всіх можливих альтернатив і інформації, пов'язаною з оцінкою кожної альтернативи.

Стандартні рішення переважають на етапі оцінки альтернатив, визначення проблеми та вибору рішення. (Додаток 4)

Даний підхід обумовлений дотриманням певних принципів і правил, технологічних процедур, використанням тих методів прийняття рішення, які вже використовувалися і зарекомендували себе як вдалі.

Слід зазначити, що поряд зі стандартними рішеннями командири багатоосібних екіпажів приймають і нетривіальні, тобто раціонально-конструктивні, інваріантні рішення на таких етапах як: визначення проблеми, визначення пріоритетних завдань та вибір рішення. (Додаток 5)

Цікавим є той факт, що і тривіальні і нетривіальні види рішень приймаються при індивідуальному вирішені завдань.

Таким чином, можна зробити висновок, що при прийнятті рішень командирами багатоосібних екіпажів, не виявлено значної переваги індивідуальної форми роботи над груповою. Це пояснюється тим, що різні етапи прийняття рішень вимагають різних форм роботи.

Командири надають перевагу індивідуальній формі на таких етапах процесу прийняття рішень як: визначення проблеми, оцінки альтернатив та вибір рішення.

Групові форми роботи домінують на етапах збору необхідної інформації, пошуку альтернативних рішень та визначення пріоритетності завдань.

При прийнятті рішень командири багатоосібних екіпажів в першу чергу опираються на законодавчу базу, накази, що робить обґрунтованими їх дії. Також враховується попередній досвід, але він не є основним. Найменше командири опираються на інтуїцію, тому що дії їх обмежуються великою кількістю нормативно-правових документів.

Командири опираються на власну інтуїцію та досвід на таких етапах процесу прийняття рішень як: пошук альтернативних рішень та збір необхідної інформації, коли необхідно вирішити питання колегіально.

На таких етапах процесу прийняття рішень як: визначення пріоритет-ності завдань, вибору оптимального рішення та оцінки альтернатив, командир багатоосібного екіпажу приймає рішення індивідуально зважуючи усі свої дії, обґрунтовуючи кожний свій крок, вибір рішення базується на зведеному порядку, нормативних документах.

При вирішенні задач командири багатоосібних екіпажів надають перевагу раціонально-конструктивним рішенням, які є правильними в даний момент і в даному місці і базуються на вироблені і порівняні різних альтернатив, враховуючи при цьому ступінь ризику.

Найбільш імпульсивними є рішення на етапах збору необхідної інформації та пошуку альтернативних рішень, коли переважають групові форми роботи

Стандартні рішення переважають на етапі оцінки альтернатив, визначення проблеми та вибору рішення.

Слід зазначити, що поряд зі стандартними рішеннями командири багатоосібних екіпажів приймають і нетривіальні, тобто раціонально-конструктивні, інваріантні рішення на таких етапах як: визначення проблеми, визначення пріоритетних завдань та вибір рішення.

Цікавим є той факт, що і тривіальні і нетривіальні види рішень приймаються при індивідуальному вирішені завдань.