Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по диплому.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
410.11 Кб
Скачать

4. Вимоги до Оформлення дипломної роботи

4.1. Загальні вимоги

4.1.1. Дипломна робота має бути надрукована на аркушах паперу формату А–4 (210*297 мм), (шрифт Times New Roman, розмір 14, інтервал 1,5). Для подання таблиць та ілюстрацій дозволяється використовувати папір формату А–3 (у вільній формі).

Текст дипломної роботи друкують, залишаючи поля таких розмірів: ліве – 30 мм, праве – 10 мм, верхнє та нижнє – 20мм.

Обсяг дипломної роботи – 100–130 сторінок формату А4 (210 х 297 мм) комп’ютерного тексту без урахування додатків для студентів ОКР “Магістр”, 90–110 – для студентів ОКР “Спеціаліст” і 80-100 – для студентів ОКР “Бакалавр”.

Приблизний обсяг структурних складових друкованого варіанта:

Вступ – 3–4 стор.

Перший розділ – до 30 стор.

Другий розділ – до 40 стор.

Третій розділ – до 30 стор.

Четвертий розділ – до 20 стор.

Висновки – 4–5 стор.

Перед захистом дипломна робота має бути зброшурована у твердих палітурках і містити в такій послідовності титульну сторінку, завдання на виконання дипломної роботи, реферат, зміст, основну частину, висновки, список використаних джерел, додатки. Окремо до дипломної роботи додаються відгук керівника дипломної роботи та рецензія.

4.1.2. Титульна сторінка дипломної роботи має містити всі реквізити й підписи, передбачені формою (зразок оформлення див. у додатку Д).

4.1.3. Завдання на виконання дипломної роботи (див. додаток Ж) заповнюється на початку переддипломної практики (для студентів очної форми навчання) або до початку дипломного проектування (для студентів ІЗДН). Один примірник підшивається до роботи.

Завдання складається керівником дипломної роботи за участю випускника перед початком переддипломної практики, уточнюється за її підсумками, підписується керівником та випускником і затверджується завідувачем випускової кафедри.

У завданні необхідно зазначити перелік усіх розділів пояснювальної записки; перелік обов’язкового графічного матеріалу; календарний план–графік.

4.1.4. Реферат пояснювальної записки обсягом не більше ніж 500 слів виконується на одній сторінці і розміщується після завдання на виконання дипломної роботи.

Реферат має бути стислим та інформативним і містити зокрема:

  • відомості про обсяг пояснювальної записки, кількість ілюстрацій, таблиць, використаних джерел, додатків;

  • перелік ключових слів чи словосполучень (від 5 до 15, надрукованих великими літерами в називному відмінку);

  • основний текст.

Основний текст реферату подається в такій послідовності:

  • об’єкт та предмет дослідження;

  • мета дипломної роботи;

  • методи дослідження, технічні та програмні засоби;

  • основні характеристики та показники;

  • отримані результати та їх новизна;

  • значимість виконаної роботи та висновки;

  • рекомендації щодо використання результатів;

  • галузь застосування та ступінь упровадження матеріалів дипломної роботи;

  • припущення про розвиток об’єкта та предмета дослідження.

4.1.5. Зміст містить найменування та номери початкових сторінок вступу, розділів, підрозділів, пунктів, висновків до розділів, загальних висновків, списку використаних джерел, додатків (додаток Б).

Заголовки однакових ступенів рубрикації необхідно розміщувати один під одним (по вертикалі). Заголовки кожного наступного ступеня зміщують на три–п’ять позицій праворуч стосовно заголовків попереднього ступеня.

4.1.6. Перелік умовних позначень, скорочень, термінів друкується двома колонками, у яких ліворуч за абеткою наводяться, наприклад, скорочення, а праворуч – їх розшифрування.

Якщо спеціальні терміни, скорочення, символи, визначення тощо повторюються в пояснювальній записці менше ніж три рази, то зазначений перелік не складається, а їх розшифрування наводиться в тексті при першому згадуванні.

4.1.7. У вступі в концентрованому вигляді відображаються всі здобутки автора дипломної роботи, а також положення, що виносяться на захист.

У вступі рекомендується навести характеристику дипломної роботи в такій послідовності:

– актуальність теми (причини обрання цієї теми та необхідність дослідження проблеми);

– зв’язок роботи з науково–технічними програмами, планами, темами (підприємств, організацій, державними та галузевими планами);

– мета і завдання дипломної роботи;

– формулювання об’єкта і предмета дослідження (Об’єкт – це предмет або явище, що породжує проблемну ситуацію і обране для дослідження. Предмет – це те, що міститься в межах об’єкта. Саме предмет дослідження визначає тему дипломної роботи).

– методи дослідження (методи, використані для досягнення поставленої мети);

– наукова новизна отриманих результатів (стисла анотація нових запропонованих положень із зазначенням відмінностей отриманих результатів від відомих раніше, характеризується ступінь новизни: уперше отримано, удосконалено, дістало подальший розвиток тощо);

– практичне значення отриманих результатів (відомості про практичне застосування отриманих результатів або рекомендації щодо їх використання);

– особистий внесок випускника;

– апробація отриманих результатів (указуються конференції, наради тощо, де були оприлюднені результати дослідження);

– публікації (вказується в скількох статтях і наукових журналах, збірниках наукових праць, матеріалах конференцій тощо опубліковані результати дослідження).

4.1.8. Основна частина дипломної роботи складається з розділів, підрозділів, пунктів, підпунктів. У кінці кожного розділу формулюються висновки обсягом 1–2 сторінки зі стислим викладенням наукових та практичних результатів, наведених у розділі.

Заголовки розділів, підрозділів, таблиць, а також деякі слова та речення в тексті, можуть виділятися жирним шрифтом на розсуд студента.

Кожну структурну частину дипломної роботи починають з нової сторінки. Заголовки структурних частин роботи “ЗМІСТ”, ”ПЕРЕЛІК УМОВНИХ СКОРОЧЕНЬ”, “ВСТУП”, “ВИСНОВКИ”, “СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ”, “ДОДАТКИ” друкують великими літерами симетрично до тексту. Заголовки підрозділів – маленькими літерами (крім першої великої) з абзацного відступу. Крапку в кінці заголовка не ставлять. Заголовки пунктів друкують маленькими літерами (крім першої великої) з абзацного відступу в розрядці в підбір до тексту. У кінці таким чином надрукованого заголовку ставиться крапка. Підрозділи, висновки до розділів, пункти та підпункти починати з нової сторінки не треба.

Відстань між заголовком (за винятком заголовка пункту) та текстом має дорівнювати 3–4 інтервалам.

Абзац пишуть з нового рядка з відступом від лівого краю на чотири знаки комп’ютерного тексту.