Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ИпзЛаба2.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
37.78 Кб
Скачать

4.1.8. Вимоги до надійності

Показники надійності

Час відновлення працездатності прикладного ПО при будь-яких збоях і відмовах не повинно перевищувати години, крім випадків несправності серверного обладнання.

Інші значення показників надійності повинні бути визначені після проведення передпроектного обстеження.

Вимоги до надійності

В ПС повинна бути забезпечена коректна обробка збоїв електронно-механічних пристроїв (наприклад, принтерів) при виконанні функцій, пов'язаних з формуванням твердих копій документів.

В ПС повинна бути забезпечена можливість "гарячої" заміни збійного або вийшов з ладу активного накопичувача на жорсткому магнітному диску (серверного устаткування ПС) без зупинки функціонування і втрат інформації.

В ПС повинна бути забезпечена можливість відновлення даних з зовнішнього накопичувача після відновлення активного накопичувача. Конкретний склад вимог з відновлення даних доповнюється відповідними вимогами на підсистеми.

В ПС повинна бути забезпечена можливість відновлення даних з серверів компанії у випадку їх втрати.

Має здійснюватися розмежування прав доступу до системи.

Повинен вестися журнал подій системи.

Імпульсні перешкоди, збої або припинення електроживлення не повинні призводити до виходу з ладу технічних засобів ПС, що знаходяться в спеціально обладнаному приміщенні і підключених до системи безперебійного електропостачання, в т.ч. автономного. Конкретний склад вимог щодо захисту обладнання від імпульсних перешкод, збоїв і припинення електроживлення доповнюється відповідними вимогами на підсистеми.

В ПС всіх рівнів повинні бути реалізовані функції коректної автоматичної зупинки роботи технічних засобів, підключених до системи безперебійного електропостачання, в т.ч. автономного, при тривалій відсутності електроживлення.

4.1.9. Вимоги по ергономіці і технічній естетиці

Вимоги до зовнішнього оформлення

Реалізація графічного багатовіконного режиму.

Настроюваність графічних елементів інтерфейсу, у тому числі кольорового оформлення, в межах можливостей операційної системи.

Вимоги до діалогу з користувачем

Інтерфейс повинен забезпечувати зручну навігацію в діалозі з користувачем, можливість користувача використовувати ПС з будь якого пристрою(телефон, комп’ютер, планшет ітд.)

Наявність контекстно-залежної допомоги.

4.1.10. Вимоги щодо безпеки

При монтажі, наладці, експлуатації, обслуговуванні та ремонті технічних засобів Системи повинні виконуватися заходи електробезпеки відповідно до "Правил улаштування електроустановок" і "Правилами техніки безпеки при експлуатації електроустановок споживачів".

Апаратне забезпечення Системи повинно відповідати вимогам пожежної безпеки у виробничих приміщеннях по ГОСТ 12.1.004-91. "ССБТ. Пожежна безпека. Загальні вимоги".

Повинно бути забезпечено дотримання загальних вимог безпеки відповідно до ГОСТ 12.2.003-91. "ССБТ. Обладнання виробниче. Загальні вимоги безпеки "при обслуговування Системи в процесі експлуатації.

Апаратна частина Системи повинна бути заземлена відповідно до вимог ГОСТ Р 50571.22-2000. "Електроустановки будівель. Частина 7. Вимоги до спеціальних електроустановок. Розділ 707. Заземлення устаткування обробки інформації".

Значення еквівалентного рівня акустичного шуму, створюваного апаратурою Системи, повинно відповідати ГОСТ 21552-84 "Засоби обчислювальної техніки. Загальні технічні вимоги, приймання, методи випробувань, маркування, упаковка, транспортування і зберігання", але не перевищувати таких величин:

  • 50 дБ - при роботі технологічного обладнання та засобів обчислювальної техніки без друкувального пристрою;

  • 60 дБ - при їх же роботі з друкуючим пристроєм.