Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
33.53 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Національний авіаційний університет

Кафедра політології та соціальних технологій

План-конспект

Лекції з курсу «Вступ до спеціальності»

На тему: «Професійні риси соціального працівника»

Підготувала:

Студентка СР-317 групи ГМІ

Штука Є.О.

Київ 2014

Хід лекції:

Етичні аспекти соціальної роботи

У своїй основі соціальна робота постає як нормативна діяльність. Вона безпосередньо пов'язана з моральними цінностями і соціальними нормами, з поведінкою людини, яка може бути соціально схвалюваним або несхвалюваних, "хорошим" чи "поганим", агресивним і девіантною або конформним і правослухняну. Процеснадання допомоги майже завжди покликаний сприяти клієнтові зробити етичний вибір і прийняти ціннісні рішення, сформувати свою моральну волю і цілісність.

Ціннісні орієнтації мають найважливіше значення для функціонування індивідуума і суспільства. Цінності - способи ставлення до світу і до людей. Вони представляють зв'язок між оцінюючим суб'єктом і оцінюваним об'єктом.

Ціннісна система координат в соціальній роботі стає наріжним каменем у побудові будь-якої осмисленої практики: тільки в ній спостерігаються факти знаходять сенс, і тільки так соціальні дії оформляються в цілеспрямовану діяльність. Соціальний працівник не може займати нейтральну позицію зовнішнього спостерігача по відношенню до клієнта і його проблем, керуючись класичними принципами наукової об'єктивності. Він включений у ситуацію взаємодії. Ефективність соціальної роботи залежить від ступеня взаємної включеності працівника і клієнта у процес спільного цілепокладання і целедостижения. Ключовими для соціальної роботи стають поняття і категорії "соціальний добробут" і "соціальне функціонування". Вони несуть у собі ціннісно-нормативний підтекст і мають на увазі життєдіяльність в суспільстві за його нормами і згідно з його цінностями. Порушення соціального функціонування можна розглядати як порушення виключно з точки зору існуючої ієрархії суспільних цінностей. Поліпшення соціального функціонування - розвиток того, що відповідає соціальній нормі.

Посередницька місія соціальної роботи в системі соціальних відносин зробила недоречним однополярний етичний ригоризм "або-або". Тому система професійних ціннісних орієнтацій почала будуватися за принципом "як те, так і інше". Такий підхід враховує взаємозалежність і взаємозумовленість добробуту особистості і суспільства, свободи і відповідальності, прав і обов'язків. Тут взаємопов'язані цінності самореалізації особистості та суспільного блага. Особистісна автономія розглядається як необхідна умова соціальної включеності і відповідальності.

Подібне положення справ змушує соціального працівника в кожному конкретному випадку шукати баланс, міру взаємної несуперечності між особистим і соціальним, ідеальним і реальним, належним, можливим і бажаним. Соціальна робота в цьому розумінні стає інструментом демократичного суспільства - вона прагне узгодити і примирити часто суперечливі інтереси держави, суспільства, соціальних груп і особистості.

Етичні принципи соціальної роботи визначаються базовими цінностями демократичного суспільства, найважливіші з яких, як відзначають У. Фрідлендер і Р. Епт це:

1) тверда віра в цінність, гідність і творчі можливості кожного індивіда;

2) віра в безперечне право кожного мати власну думку і переконання, вільно їх висловлювати і втілювати в життя в тій мірі, в якій це не обмежує прав інших людей;

3) непохитна переконаність у невід'ємне і невідчужуване право кожної людини робити свій вибір і діяти на його основі в рамках постійно розвивається, але при цьому стабільного суспільства.

Нормативно-ціннісна природа соціальної роботи виявляється, наприклад, в тому, яким чином клієнти мимоволі включаються в систему професійних ціннісних орієнтацій. Соціальний працівник, працюючи з клієнтом, неминуче транслює йому свої ціннісні установки і своє розуміння проблем. По суті, соціальний працівник пропонує клієнту усвідомити себе і своє психологічне простір у системі таких категорій, як тривожність, агресія, конфлікт, почуття провини, мотив. У свою чергу він повинен зуміти побачити і прийняти базові цінності клієнта, норми його культури та субкультури і вміти вести діалог з клієнтом в термінах його культурного оточення. Тому особливу важливість у соціальній роботі має процес взаємовпливу ціннісних систем.

Соціальні працівники пропонують людям допомогу у зв'язку зі складними моральними питаннями і труднощами, переплетеними з соціально-економічними реаліями їхнього життя і діяльності в суспільстві. Вони виступають одночасно трансляторами норм та їх реформаторами, розширюючи рамки толерантності по відношенню до тих, хто не відповідає загальноприйнятій соціальній нормі, до тих, хто просто "інший". Багато хто з їх діагностичних висновків постають як етичні судження, що оцінюють особистість, поведінку, міжособистісні відносини. Очевидно, що соціальних працівників треба вчити робити такі судження експліцитно і брати за це відповідальність.