Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОсновиРимскЦП.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
273.92 Кб
Скачать

Національний банк України

Українська академія банківської справи

Кафедра цивільно-правових дисциплін та банківського права

ОСНОВИ РИМСЬКОГО ЦИВІЛЬНОГО ПРАВА

Методичні вказівки щодо виконання

самостійної роботи і тематика

контрольних робіт з джерелами

Для студентів заочної

форми навчання

Суми

Ініціатива

2000

Рекомендовано до видання методичною радою Української академії банківської справи, протокол № від

Розглянуто та схвалено на засіданні кафедри цивільно-правових дисциплін та банківського права, протокол №

Укладач

старший викладач

В.П. Приходько

Рецензенти:

суддя арбітражного суду Сумської області

С.О. Миропольський

старший викладач кафедри

Ж.В. Завальная

Відповідальний за випуск

старший викладач

Т.Г. Маркіна

Основи римського цивільного права: Методичні вказівки щодо виконання самостійної роботи і тематика контрольних робіт із джерелами – Суми: Ініціатива. – 2000 .  41 с.

Контрольні роботи для студентів заочної форми навчання є обов'язковою частиною навчального процесу, сприяють засвоєнню знань окремих тем курсу «Основи римського цивільного права», закріпленню вивченого матеріалу, формуванню і подальшому розвитку представлення про цивільне право і його джерела.

© «Ініціатива», 2000

ЗМІСТ

Введення 4

1. Методичні рекомендації по виконанню контрольної роботи 5-6

2. Порядок вибору варіанта контрольної роботи 7

3. Теми для виконання контрольних робіт 7-14

4. Варіанти контрольних робіт 14-16

5. Джерела римського права 19-39

6. Список рекомендованої літератури 39-41

ВВЕДЕННЯ

Римське право – це система рабовласницького права Древнього Рима, отримавши найбільший розвиток в епоху принципата (перші три століття н. є.).

Юрист Гай писав « ...те право яке кожний народ установив для себе, є власним правом держави і називається цивільним, як би власним правом держави».

Термін «цивільне право» у нову епоху розуміється по суті, як право приватне (право окремих осіб), що протипоставляється праву публічному (праву держави).

По висловленню професора Черниловского З.М. «У дійсному житті римського права, те значне, що в ньому є і так цінується вийшло з горнила, у якому архаїчне «суворе право», що вдається до знаменитих Законів ХІІ, таблиць було переплавлено за допомогою вільного тлумачення з позицій «доброї совісті» і «справедливості».

На прикладі римського права, що коректує право справедливість зробилася в руках римських преторів могутнім знаряддям за допомогою якого були скинуті старі пута, що стримують обіг товару і грошей і інші види господарської активності. Була перетворена стара римська родина на засадах лібералізму у відношеннях між чоловіком і жінкою, між батьках і дітьми. Стало можливим виникнення ділових відносин між рабами і вільними людьми. Вперше в історії розроблялися абстрактні права: приватної власності й особистості.

Завдяки вищевказаним якостям римське право було запозичене західноєвропейським феодальним правом на пізньому ступені його розвитку (ХІІ – ХІІІ ст.)

Поняття сучасного цивільного права не збігається з поняттям цивільного права в Древньому Римі. Те що ми називаємо тепер цивільним правом, у Древньому Римі складалося з трьох систем, що тоді існували: jus civile - цивільне право; jus gentium - право народів; jus preatorium - преторське право.

Римська правова спадщина дається взнаки й у наші дні насамперед, його систематика, методи пристосування права до скороминучого ділового життя, його термінології, визначення, сентеції

Вивчення римського права вимагає чималих розумових зусиль. Тому при вивченні курсу ми будемо прагнути до простоти викладу, до добору важливого, до допущення ілюстрацій, таблиць, схем.

Одне з завдань курсу римського права полягає в тому, щоб виробити у вивчаючих римське право юридичний світогляд, тобто здатність бачити той або інший факт через призму права в його юридичній інтерпретації, включаючи питання про відповідність або протиріччя закону, справедливості, моральності.