Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PLASTUN.pdf
Скачиваний:
45
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
869.69 Кб
Скачать

ТЕМА 6. ФІНАНСОВІ ПОСЛУГИ НА КРЕДИТНОМУ РИНКУ

6.1. Послуги кредитних спілок

Кредитна спілка – це неприбуткова організація, заснована фізичними особами на кооперативних засадах із метою задоволення потреб її членів у взаємному кредитуванні та наданні фінансових послуг за рахунок об’єднаних грошових внесків членів кредитної спілки.

Кредитна спілка створюється на підставі рішення установчих зборів. Чисельність засновників (членів) кредитної спілки не може бути менше ніж 50 осіб, які можуть бути членами кредитної спілки та об’єднані хоча б за однією з таких ознак: мають спільне місце роботи чи навчання або належать до однієї місцевої(включаючи районні та обласні) профспілкової, іншої громадської чи релігійної організації, або проживають в одному селі, селищі, місті, районі, області.

Діяльність кредитної спілки полягає в:

·прийманні вступних та обов’язкових пайових та інших внесків від членів спілки;

·наданні кредитів своїм членам;

·залучення на договірних умовах внесків(вклади) своїх членів на депозитні рахунки;

·залученні на договірних умовах кредитів;

·наданні кредитів іншим кредитним спілкам тощо.

Вона є поручителем виконання, членом спілки зобов’язань перед третіми особами.

ЗАЛУЧЕННЯ ВНЕСКІВ ЧЛЕНІВ КРЕДИТНОЇ СПІЛКИ

У кредитній спілці можуть застосовуватися такі види внесків членів кредитної спілки:

1.Вступний внесок – обов’язковий незворотний внесок, що вноситься особою одноразово на момент її вступу в члени спілки. На вступний внесок відсотки не нараховуються (дохід не розподіляється).

Вступний внесок повністю спрямовується на формування резервного фонду спілки. Вступний внесок є власністю кредитної спілки та -по повнює її інституційний капітал.

2.Обов’язковий внесок пайового типу– обов’язковий зворотний внесок, що вноситься особою на момент її вступу в члени спілки. На обов’язковий внесок пайового типу може розподілятися дохід за -ре зультатами роботи кредитної спілки за певний період у розмірі та порядку, визначеному правлінням спілки. Обов’язковий внесок пайового типу спрямовується на надання позичок членам кредитної спілки, фо-

рмування пайового фонду, прирівняного до власного капіталу.

Українська академія банківської справи НБУ

68

Обов’язковий внесок пайового типу є власністю члена і може бути повернутий за його бажанням, що спричиняє припинення членства

вспілці.

3.Додатковий внесок пайового типу – необов’язковий зворотний внесок члена, максимальний розмір якого законодавством не регламентується і може бути обмежений лише рішенням правління спілки. На додатковий внесок пайового типу може розподілятися дохід заре зультатами роботи кредитної спілки за певний період у розмірі та порядку, визначеному правлінням спілки. Додатковий внесок пайового типу спрямовується на надання позичок членам кредитної спілки, формування пайового фонду, прирівняного до власного капіталу. Додатковий внесок пайового типу є власністю члена і може бути повернений за його бажанням.

4.Внесок депозитного типу– необов’язковий зворотний внесок члена, розмір і термін перебування в користуванні спілки якого визначено відповідними угодами. На внесок депозитного типу здійснюється нарахування відсотків згідно з укладеними угодами. Внесок депозитного типу спрямовується на надання позичок членам кредитної спілки та входить до складу її зобов’язань. Внесок депозитного типу є власністю члена та повертається йому згідно з умовами укладених угод.

5.Цільовий внесок члена– незворотний внесок, який використовується на потреби розвитку кредитної спілки. Обов’язковість внесення цільових внесків визначається положеннями про відповідні цільові (спеціальні) внески. На цільовий внесок члена відсотки не нараховуються (дохід не розподіляється). Цільовий внесок члена є власністю кредитної спілки.

НАДАННЯ ПОЗИЧОК ЧЛЕНАМ КРЕДИТНОЇ СПІЛКИ

Послуги з надання позичок членам кредитної спілки регламентуються кредитною політикою кредитної спілки.

При прийнятті рішення про надання позичок членам основною умовою є очевидна та належним чином підтверджена здатність члена повернути основну суму та відсотки за позичкою у встановлений в угоді термін за рахунок власних джерел доходу. Така здатність для підприємницьких позичок забезпечується обов’язковим складанням та аналізом бізнес-плану. Для споживчих позичок сума місячного платежу не повинна перевищувати 50 % чистого місячного доходу позичальника (чистий місячний дохід – це загальний місячний дохід за мінусом місячних оплат за іншими зобов’язаннями позичальника). При цьому такий дохід повинен бути реальним та очевидним.

Українська академія банківської справи НБУ

69

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]