Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 курс.МПН.методичка к курсовой.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
308.74 Кб
Скачать

1.1.1 Елементи професійної діяльності робітника

Професійна діяльність − це діяльність людини за ознаками певної сукупності професійних завдань та обов'язків (робіт), які виконує фахівець.

Структура професійної діяльності, як і будь-якої іншої, складається з організаційних (суб’єкт, процес, предмет, умови, продукт) і психологічних елементів (цілі, мотиви, засоби, способи).

Аналіз професійної діяльності фахівця здійснюється педагогом з метою вивчення та чіткого уявлення образу (моделі) тієї особистості, яку необхідно формувати, визначивши при цьому арсенал професійних умінь, потрібних для підготовки цієї особистості.

Аналіз професійної діяльності фахівця здійснюється за наступними елементами її структури, а саме:

- мета – це системотворний чинник діяльності, може бути виражена у формі її результату та продукту;

- суб’єкт діяльності – група (індивід) людей, яка (який) цілеспрямовано діє для задоволення своїх потреб;

- предмет діяльності – це те, що має суб’єкт на початку діяльності, і те, що врешті-решт перетвориться на продукт;

- засоби – всі допоміжні об’єкти, за допомогою яких відбувається діяльність;

- процес діяльності – це сукупність цілеспрямованих дій робітника щодо застосування предмета діяльності відповідно до заданої мети;

- продукт діяльності – матеріальне уявлення про те, що можна отримати в процесі діяльності;

- результат діяльності – психологічне прирощення досвіду особистості, яке вона здобуває при досягненні мети.

Тобто, суб’єкт, маючи певну мету і впливаючи на предмет, здійснює певні дії за допомогою засобів діяльності у певних умовах, одержує продукт і результат.

Результати аналізу професійної діяльності фахівця слід представити у вигляді таблиці 1.

Таблиця 1

Аналіз професійної діяльності ______________________________

(професія, кваліфікація)

На основі освітньо-кваліфікаційної характеристики

Елементи діяльності

Професія

Мета

Суб’єкт

Предмет

Засоби

Процес

Продукт

Результат

Наприклад: аналіз професійної діяльності швачки 1 розряду освітньо-кваліфікаційна характеристика якої представлена в додатку Б.

З огляду на те, що професійна діяльність кваліфікованих робітників пов’язана з виконанням практичної роботи звернемося до розділу 3 «Кваліфікаційні вимоги» (повинен уміти) освітньо-кваліфікаційної характеристики з професії «Швачка» з метою визначення елементів структури професійної діяльності.

В цьому розділі зазначено, що швачка 1 розряду повинна уміти: виконувати на машинах або вручну операції з підготовки до пошиття виробів з різних матеріалів. Ліквідувати обрив ниток, міняти шпулі. Регулювати натяг ниток та частоту строчки.

З огляду на це, мета професійної діяльності швачки 1 розряду буде полягати у виконанні на машинах або вручну операцій з підготовки до пошиття виробів з різних матеріалів і забезпеченні якісної та безперебійної роботи швейного обладнання.

Оскільки швачка 1 розряду повинна виконувати на машинах або вручну операції з підготовки до пошиття виробів з різних матеріалів, то предметом її професійної діяльності будуть деталі крою швейних виробів з різних матеріалів.

Операції з підготовки до пошиття виробів з різних матеріалів швачка 1 розряду повинна виконувати на машинах або вручну, тому засобами її діяльності будуть швейне обладнання, інструменти та пристосування для виконання ручних робіт.

Процес діяльності швачки 1 розряду буде складатися з підготовчих операцій, які в подальшому забезпечать виконання ручних та машинних робіт, безпосередньо з виконання самих ручних та машинних робіт та операцій по забезпеченню якісної та безперебійної роботи швейного обладнання.

Продуктом діяльності швачки 1 розряду будуть підготовлені до виготовлення деталі крою швейних виробів з різних матеріалів.

Результат професійної діяльності швачки 1 розряду повинен збігатися з метою та характеризуватися як здійснена дія.

Аналіз професійної діяльності швачки 1 розряду на основі освітньо-кваліфікаційної характеристики представлений в додатку Б, таблиця Б.1.