Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекц_информ_07.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.81 Mб
Скачать

- 36-

Лекція 1

1. Інформаційні системи на транспорті

Інформаційні системи – набір ресурсів, які дозволяють збирати, підтримувати актуальність, контролювати і розповсюджувати інформацію усередині організації та поза її межами.

Вони потрібні головним чином для управління виробництвом. В цьому розумінні вони існували давно, але найбільшого розвитку досягли з використанням обчислювальної техніки. Виникли так звані автоматизовані інформаційні системи (АІС). АІС виникли і розвивалися разом із розвитком обчислювальної техніки і телекомунікацій (засобів передачі даних).

Початок останньої чверті 20-го сторіччя є початком ери нових інформаційних технологій – технологій, що підтримуються АІС. Актуальність проблеми створення і впровадження АІС визначається не тільки соціальною потребою, але й науково-технічними можливостями, що з’явилися на рубежі 70-х років завдяки значним досягненням в області технічного та програмного забезпечення обчислювальних систем.

АІС – системи, що виконують функції збирання, опрацювання, збереження (накопичення) і видачі інформації в автоматизованому режимі (із використанням ЕОМ).

1.1. Класифікація аіс

До АІС відносяться:

  1. інформаційно-довідкові (ІДС) та інформаційно-пошукові системи (ІПС) – системи реєстрації, опрацювання та збереження інформації, що призначені для забезпечення користувачів відомостями довідкового характеру.

  2. автоматизовані системи планування (АСП) – системи планування, нормування, розрахунку та аналізу показників роботи виробництва.

  3. автоматизовані системи управління (АСУ) – системи моделювання та аналізу, що на основі інформації про стан об’єкта управління виробляють керуючі рішення.

  4. системи автоматизованого проектування (САПР) – системи, що використовуються для здійснення проектування об’єктів у взаємодії з колективом проектувальників.

  5. автоматизовані навчальні системи (АНС)– людино-машинний комплекс, призначений для управління пізнавальною діяльністю в процесі навчання.

  6. експертні системи (ЕС) – системи, які на основі даних, що зберігаються в ЕОМ, виробляють нові відомості, що не утримуються в них у явному вигляді (логічний вивід).

На залізничному транспорті активно створюється комплексна АІС, до складу якої входять ІДС, АСП та АСУ. До складу ІДС входять інформаційні системи для забезпечення керування вантажними та порожніми вагонопотоками, тяговим рухомим складом, локомотивними бригадами, тощо, інформаційні системи для забезпечення юридичних та фізичних осіб інформацією про послуги залізниці. До складу АСП входять автоматизовані системи планування та нормування роботи залізниці, автоматизовані системи планування та нормування роботи залізниці. До складу АСУ входять системи моделювання роботи залізниці, системи моделювання та аналізу вантажоутворення.

Всі системи постійно розвиваються в міру удосконалення засобів обчислювальної техніки та телекомунікацій і спроможні працювати як у складі комплексу, так і автономно. Останнім часом зазнали більшого визнання та швидко поширюються АНС у вигляді тренажерів для технічного та диспетчерського персоналу залізниць.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]