Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kursovoy_stroy_konstruktsii.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.57 Mб
Скачать

131Equation Chapter 1 Section 3вступ

За останні роки в Україні все більше уваги приділяється використанню монолітного залізобетону. Це обумовлено рядом переваг: більш виразна архітектурна форма будівлі, підвищена жорсткість, монолітне з’єднання елементів, підвищена стійкість до агресивних впливів навколишнього середовища, використання матеріалів та обладнання з урахуванням можливостей будівельної організації, зменшення вартості у порівнянні зі збірними конструкціями.

Опрацьовані методичні вказівки призначені для використання студентами напрямів «Залізничні споруди та колійне господарство», «Гідротехніка (водні ресурси)» при виконанні курсового проекту з дисципліни «Будівельні конструкції».

Вказівки містять приклад розрахунків та конструювання елементів перекриття, а також питання для самоконтролю.

1. Загальні відомості

У монолітних ребристих перекриттях робоча арматура розташована в ребрах головних та другорядних балок, які взаємно перетинаються під прямим кутом і з’єднані між собою монолітною плитою.

За конструктивним рішенням варіанта розглядається ребристе перекриття з балочними плитами. Це означає, що відношення сторін опорного контуру плити повинно бути не менше двох (рис. 1):

,

депроліт плити;

–проліт другорядної балки.

Рис. 1. Монолітне ребристе перекриття з балочними плитами: 1 – головні балки; 2 – другорядні балки; 3 – колони; 4 – плита

Таблиця 1

Вихідні дані для проектування

№ пор.

Назва параметра

Значення

1

Довжина приміщення в осях , м

36

2

Ширина приміщення в осях , м

22

3

Кількість поверхів

4

4

Висота поверху , м

4,8

5

Стіни з керамічної цегли, товщиною, м

0,51

6

Вага підлоги з підготовкою (покрівлі з утеплювачем) , кН/м2

1,1

7

Тимчасове (корисне) навантаження , кН/м2

10,0

8

Коефіцієнт надійності за навантаженням

1,3

9

Коефіцієнт надійності за призначенням

0,95

10

Бетон елементів перекриття, класу

В25

11

Арматура плити, класу

А400С, Вр-І

12

Арматура балок, класу

А400С

2. Компоновка міжповерхового Перекриття

Конструктивні схеми перекриття (компоновка) відрізняються величиною прольотів або напрямом головних балок, які можуть бути розташовані в поперечному чи поздовжньому напрямах будівлі. Другорядні балки розташовуються перпендикулярно до головних.

Основною несучою конструкцією ребристого перекриття є головні балки, які спираються на колони і сприймають навантаження від плити через другорядні балки.

Орієнтація головних балок приймається в залежності від призначення будівлі, вимог освітлення, просторової жорсткості, вентиляції та технології виробництва.

Завдяки розташуванню головних балок у поперечному напрямі будівлі підвищується її загальна жорсткість.

При розташуванні головних балок у поздовжньому напрямі жорсткість будівлі зменшується. Часте розташування другорядних балок обумовлює зменшення ширини віконних прорізів, а перехід до збільшених віконних прорізів вимагає використання перемичок з підвищеною несучою спроможністю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]