Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Соляник ДР.docx
Скачиваний:
45
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.07 Mб
Скачать

4.3 Розрахунок капітальних вкладень

Важливим вартісним показником ефективності є капітальні вкладення для створення і придбання основних фондів (рухомого складу, будівель, споруд, силових установок і т.д.). В капітальні вкладення включаються всі грошові витрати в будівництво нових, розширення, реконструкцію, модернізацію діючих основних фондів. Розрахунки капітальних вкладень проводяться по нормативах, цінниках і прейскурантах, а в будівництві розподіляються по главах кошторисів і кошторисно-фінансових розрахунків. Основними частинами капітальних вкладень є витрати виробничого призначення на будівельні роботи, придбання устаткування, рухомого складу, механізмів і машин, включаючи і монтаж, а також вартість проектних і вишукувальних робіт.

Деякі планові заходи при розрахунку їх ефективності вимагають обліку не тільки прямих капітальних витрат, але і витрат зв'язаних, тобто витрат в інші галузі народного господарства, викликаних упровадженням даного варіанту.

Аналізуються в розрахунках і витрати в супутні роботи, тобто роботи, без яких впроваджуваний захід не досягає ефекту. Ці роботи в своїй більшості мають самостійне техніко-економічне значення, і ефективність їх, як правило, визначається окремо. Ефект від супутніх робіт підсумовується з ефектом заходу, що викликав ці роботи, у разі, коли вони здійснюються по кошторисах основного заходу. Загальною сумою капітальних витрат звичайно користуються при порівняннях варіантів з однаковим об'ємом перевезень або продукції. Сумарна економія загальних капітальних вкладень по варіантах складається з економії прямих витрат, пов'язаних тільки з вибором даного варіанту, і при необхідності повних витрат, тобто витрат з урахуванням супутніх і зв'язаних.

На підставі укрупняючих норм капітальні витрати на один кілометр шляху в пристрої СЦБ складають:

- система АБ(трк) - 101400 грн.

Для проектованого одноколійного перегону завдовжки 13,75 км капітальні вкладення складуть:

при системі АБ КАБ(трк) = 1394250 грн.

4.4 Розрахунок експлуатаційних витрат

Важливим вартісним показником ефективності є поточні (експлуатаційні) витрати. Вони звичайно розраховуються на початковий або кінцевий розрахунковий рік або на той і інший, а іноді сумарні за весь розрахунковий термін. В даному проекті до них відносяться експлуатаційні витрати, які залежать від даних пристроїв СЦБ. Тип пристроїв СЦБ визначає витрати на ремонт і амортизацію, зміст штату зайнятого управлінням стрілками і сигналами (сигналістів, чергових по станції).

Таким чином, експлуатаційні витрати С по кожному варіанту

Сi = Сзп + Сшч + Сн + Сме + Сам, (49)

де Сзп - заробітна платня працівникам колійних господарств;

Сшч - заробітна платня працівникам господарства сигналізації і зв'язку;

Сн - відрахування на соціальне страхування працівникам господарств: колійних, сигналізації і зв'язки;

Сме - витрати на матеріали, запасні частини, електроенергію і інші витрати;

Сам - амортизаційні відрахування від вартості пристроїв автоматики і зв'язку.