Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова робота КМАНР (Восстановлен).docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
74.91 Кб
Скачать

1 РОЗРАХУНКИ ПО ВИЗНАЧЕННЮ ПОТРІБНОЇ КІЛЬКОСТІ ВАГОНІВ ДЛЯ ПЕРЕВЕЗЕННЯ ЗАДАНИХ ВАНТАЖІВ ТА ДОВЖИНИ ВАНТАЖНОГО ФРОНТУ

1.1 Комплексна механізація навантажувально-розвантажувальних робіт із заданим вантажем

Великовагові вантажі – машини, обладнання, запасні частини, метали і металічні вироби, залізобетонні вироби та інші вантажі, в тому числі і вантажі, які перевозяться пакетами, аналогічні контейнерним, високих платформах під накриттям і в критих складах.

На вантажних дворах залізо дорожніх станцій для великовагових вантажів, що перевозяться в критих вагонах і на платформах, на які великовагові вантажі можуть бути навантажені і вивантажені електронавантажувачами, використовують криті склади, накриття і високі платформи, які розташовані поряд з критими складами.

Великовагові вантажі, для навантажувально-вивантажування яких потрібно крани, перевантажуються на відкритих площадках, розташованих рядом з контейнерними площадками для можливого використання одних і тих же кранів при перевантажуванні контейнерів і великовагових вантажів.

Площадки для великовагових вантажів спеціалізуються по відправленню і прибуттю, по виду вантажу, а також можуть бути спеціалізовані і по напряму перевезення вантажів. Машини та інші пристрої при вивантажуванні на площадці повинні встановлюватися на спеціальних покладках мати вільні проходи не менше 1м для огляду.

Навантажувально-розвантажувальні роботи з великоваговими вантажами на вантажних дворах і під’їзних коліях промислових підприємств виконуються кранами загального призначення,мостовими і козловими. Також широко використовуються навантажувачі різних видів,пересувні стрілові крани і автонавантажувачі.

1.2 Визначення добового вантажопотоку

Добовий вантажопотік-це кількість вантажу, яка надходить і відправляється зі станції на протязі доби. Добовий вантажопотік показує фактичний середній обсяг прийнятих і відправлених станцією вантажів, враховуючи нерівномірність їх надходження на вантажний двір. Частина вантажу, що готується до відправлення, зветься «по відправленню», а частина вантажу, яка прибуває на станцію, зветься «по прибуттю». Їх розрахунок виконується за формулою:

, т/доб (1)

де – річний вантажопотік для заданого вантажу відповідно «по прибуттю» та «по відправленню»,т .

кількість робочих днів у році для даного підприємства. Для залізниці приймаємо днів.

коефіцієнт добової нерівномірності надходження вантажу.

[т/доб],

[т/доб].

1.3Визначення добового вагонопотоку

Добовим вагонопотоком називається кількість прибуваючих вагонів і вагонів,які відправляються зі станції, на протязі доби (під навантаження та вивантаження).

Навантаження вантажів, які відправляються, зі станції, як правило, забезпечується вагонами, що звільняються після вивантаження прибуваючих вантажів, а інша необхідна кількість замовляється на сортувальній станції. Тому, у першу чергу, необхідно встановити загальну добову кількість потреби вагонів для забезпечення відправлення вантажу за наступною формулою:

, [ваг/доб] (2)

де добовий вантажопотік «по прибуттю» та «по відправленню», ваг.

технічна норма завантаження вагона, т.

Для різних вантажів технічна норма розраховується різними методами.

1.3.1Розрахунок технічної норми завантаження вагонів з великоваговими вантажами

До великовагових відносяться вантажі, маса яких перевищує 0,5 т і які перевозяться окремими місцями, в основному, за допомогою чотирьохосних на піввагонів і платформ.

Приймаючи до уваги розпорядження про підвищення навантаження, яке допускається, на вісь вагона до величини 23,75 т/вісь, з метою кращого використання його вантажопідйомності та для уникнення перевантажень, технічну норму завантаження вагону з великоваговими вантажами можна визначити за формулою:

(3)

де кількість осей вагону;

тара вагону, т. Приймаємо рівним 22 т.

коефіцієнт завантаження вагону. Приймаємо рівним .

1.4 Визначення кількості подач та кількості вагонів у подачі

Подачею на вантажний фронт називається кількість вагонів, які можливо навантажити чи вивантажити одночасно без додаткового заїзду маневрового локомотива.

Оптимальну кількість подач Х можливо отримати на підставі комплексного розрахунку за критерієм мінімальних витрат. Кількість вагонів у подачі визначається виходячи з розподіленням добового вагонопотоку окремо «по прибуттю» та «по відправленню» на кількість подач Х:

(4)

де X оптимальна кількість подач

1.5 Визначення довжини навантажувально-розвантажувального фронту

Навантажувально-розвантажувальним фронтом називається територія складу, на якій можуть навантажуватись або розвантажуватися вагони без виконання маневрових операцій.

У загальному випадку, мінімальна довжина навантажувально-розвантажувального фронту «по прибуттю» та «по відправленню» може бути визначена за формулою:

] (5)

де найбільша кількість вагонів у подачі відповідно «по прибуттю» иа «по відправленню».

довжина i-го типу вагона по осях автозчепів, м. Приймаємо рівним м.

a додаткова довжина, яка пов’язана з неточністю встановлення вагонів. Приймаємо рівним a=14 м.