Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Социальная экология конспект укр.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
412.16 Кб
Скачать

5.3 Ноосфера - екосфера майбутнього. Закономірність її виникнення та розвитку

Вперше термін «ноосфера» ввів академік В.І. Вернадський. Зміст вчення В.І. Вернадського про ноосферу полягає в наступному. Поява на Землі Людини означала новий величезний крок в еволюції планети. Її активність багаторазово прискорює всі еволюційні процеси, темпи яких швидко зростають у міру розвитку продуктивних сил, у міру технічної озброєності цивілізації. Подальший неконтрольований, ненаправлений розвиток діяльності людей таїть у собі небезпеки, які нам важко передбачати. Саме тому колись наступить час, коли подальша еволюція планети, а отже, людського суспільства повинна буде направлятися Розумом. Біосфера стане поступово перетворюватися в сферу Розуму - ноосферу.

Ноосфера за Вернадським - це не ідеальна, а матеріальна оболонка, вона виникає як результат взаємодії людини з природою, з біосферою. Ноосфера - це зовсім не «шар думки», що розгорнувся через розум людини десь над планетою, поза біосферою, а щабель розвитку самої нашої планети. Процес розвитку взаємовідносин суспільства і природи представляється як природньо-історичний об'єктивний процес, у результаті якого виникає якісно новий стан біосфери. Ноосфера - це біосфера у певному стані, коли природна і соціальна форми руху матерії погоджені одна з одною.

Управління біосферою з боку людства - складний, комплексний процес, спрямований на підтримку нормальних умов існування людини і котрий грунтується на знанні закономірностей еволюції біосфери і закономірностей соціально-економічного розвитку.