Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Водовідведення, очистка (консп. лекцій).doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
38.57 Mб
Скачать

Методи обробки опадів .

Основними методами обробки опадів є :

Ущільнення й згущення опадів - зниження вологості :

у сирого осаду до 95...93% ;

у надлишкового активного мулу 98...97,3% .

Існують : гравітаційне ущільнення , флотационное ,згущення на вібраційних фільтрах , сепараторах , центрифугах .

Стабілізація - жири , білки й вуглеводи перетворюються ,переважно, у білки з такою будовою , щоб запобігти загниванню осаду .

Існують: анаэробная стабілізація (основні продукти : биогаз , клітинна біомаса анаэробных мікроорганізмів ) і аеробна стабілізація ( З2 , Н2ПРО , приріст нових аеробних клітин ).

Білки , у яких у клітині багато зв'язаної води , менш стабільні .Такі білкові структури як дріжджі (пухкі) легко з'їдаються мікроорганізмами , швидко піддаються розкладанню . Розпад : 34% - білки , 62% - вуглеводи , 92% - жири . Основним джерелом харчування для хвороботворних мікроорганізмів є вуглеводи .

Межі стабілізації (по беззольній речовині): анаэробная - 53% у сирого осаду , 44% у надлишкового активного мулу ; аеробна - до 70% в активного мулу й сирого осаду , до 90% в активного мулу .

Кондиціонування - обробка осаду з метою поліпшення його водоотдающих властивостей. Активний іл складається на 80% з негативно заряджених часток ,на 20% з позитивно , ущільнюється до 98% . При обробці коагулянтами може ущільнюватися до 80% .

При кондиціонуванні можуть застосовуватися :

зола - як адсорбент ;

тканина з гідрофільними властивостями (ґніт) ;

капілярний отсос ;

теплова обробка - змінюється структура (білки денатурируются (сворачиваются) і т.д.

Зневоднювання - зменшення вологості осаду до 70...90% .

Знезаражування . Буває термічне , биотермическое , біологічне , хімічне й фізичне .

Сушіння під дією сонця так само супроводжується знезаражуванням .

Илоуплотнение. Гравітаційне ущільнення.

Гравітаційне ущільнення - найпоширеніший прийом зменшення обсягу надлишкового активного мулу . Гравітаційне ущільнення значно зменшує обсяг споруджень і витрати електроенергії при наступній обробці . Як спорудження для гравітаційного ущільнення використають вторинні відстійники (вертикальні й радіальні) . У вертикальних вторинних відстійниках немає заглибної дошки , у радіальних - днище плоске з ухилом до периферії , а не до центра , тому що осад віддаляється за допомогою илососов .

Вологість після вертикального ущільнення 98% , тривалість ущільнення до 16 годин (залежно від виду мулу) .

У радіальних ущільнювачах W = 97...97,3% ; t = до 15 годин . Сирий осад , як правило, не ущільнюють .

Розроблено конструкції илоуплотнителей із застосуванням тонкошарових модулів (зменшується обсяг і час ущільнення ) . Існують методи ущільнення з повільним перемішуванням , прогріванням ,добавкою реагентів, розведенням очищеною стічною рідиною , метод спільного ущільнення мулу з осадом первинних відстійників .

Ущільнення активного мулу приводить до різкого збільшення питомого опору (тому що збільшується кількість зв'язаної води ).

Найбільше різко питомий опір зростає при концентрації активного мулу 20...24 г/л при ущільненні у вертикальних илоуплотнителях і при концентрації 30...35 г/л в илоуплотнителях радіального типу , обладнані илоскребками .

Краще ущільнення активного мулу в илоуплотнителях радіального типу , обладнаних илоскребками , порозумівається перемішуванням активного мулу в процесі ущільнення ,а також меншою висотою радіальних илоуплотнителей . При перемішуванні знижується в'язкість активного мулу і його электрокинетический потенціал , що сприяє кращому хлопьеобразованию й осадженню .

Для сирих опадів ущільнення не доцільно , тому що це погіршує роботу иловых площадок.