Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Met / Met. Svit. Lit.3.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
366.99 Кб
Скачать

2. Астрід Лина Емілія Ліндгрен (нар. 1907 р.)

Частина 1. Розповідь про батьківщину письменниці.

Чи пам'ятаєте ви казку Джанні Родарі «Як один перукар купив місто Стокгольм»? Там є такі рядки: «...Це шведське місто, і не просте, а столиця. Там мешкає мільйон чоловік... Біля міста є і море...» І хоча це казка, про Стокгольм у ній сказано правду. Стокгольм — столиця, великий порт і промислове місто Швеції. Ця країна, як і Данія, Ісландія та Норвегія, розташована в північній Європі й входить до складу Скандинавських держав. Народи цих країн говорять спорідненими мовами. З давніх часів скандинави були чудовими мореплавцями. Море й сьогодні відіграє важливу роль у житті цих народів. Швеція лежить на Скандинавському півострові — найбільшому в Європі.

Частина 2. Розповідь про письменницю.

У своїй казці Джанні Родарі не згадав головного. У цій країні народилась «яскрава зірка світової дитячої літератури» Астрід Анна Емілія Ліндгрен. За своє довге життя (у 1997 році вдячні прихильники урочисто вітали її з 90-літтям), Ліндгрен написала багато казок, які читають діти в усьому світі, їх перекладено більш як двадцятьма мовами.

Астрід Ліндгрен переконана, що добрі, розумні, веселі історії, прочитані в дитинстві, допоможуть юним читачам вирости добрими, чесними, справедливими, сміливими людьми. Тож читайте її твори «Міо, мій Міо!», «Три повісті про Малюка і Карлсона, що живе на даху», «Знаменитий детектив Блюмквіст», «Расмус-волоцюга» та інші. За них її двічі удостоєно Міжнародної премії ім. Г. К. Андерсена.

Ви вже знаєте, що літературна казка дуже схожа на фольклорну. Народні казки протягом століть передавалися з вуст в уста. Цікаво, що й літературна казка теж часто створювалася як усний жанр. Є багато прикладів цього.

Так, англійський письменник Льюїс Керролл відому всім «Алісу в країні чудес» спершу розповів Алісі Лідделл, а згодом записав її. Датський письменник Г.К.Андерсен спочатку розповідав усі свої казки, бо до школи він потрапив лише у дев'ятнадцять років. Навчившись тоді ж грамоти, почав записувати їх.

Астрід Ліндгрен свою першу казку про Пеппі Довгупанчоху розповідала вечорами своїй доньці, а потім на її прохання записала.

Ось і ви маєте змогу прочитати цю чудову казку, завітати у Швецію до маленького містечка. На його околиці, у занедбаному садку, стоїть старий будиночок — вілла «Хованка», де мешкає Пеппі Довгапанчоха. Поспішаймо до Швеції.

Коли учням уже відомо про батьківщину письменника й немає потреби робити спеціальний вступ, учитель може звернутися до епізодів біографії автора. Подаємо такі приклади за матеріалами 6-7 класів.

1. Оскар Уайльд (1854-1900)

Художник — той, хто створює прекрасне. О. Уайльд

Оскар Уайльд — видатний англійський майстер слова. Він написав роман, комедії, оповідання, поетичні твори, дотепні вислови-парадокси. Найцікавішими для вас будуть його казки. Серед них особливу популярність здобули у світі «Щасливий Принц», «Вірний друг», «Хлопчик-зірка»,«Соловей і троянда».

Жив і творив Уайльд у часи, коли на його батьківщині — одній із найрозвиненіших країн світу, як ніколи зростала прірва між розкішшю багатіїв та злиднями простих людей.

Народився Уайльд у родині відомого лікаря. Мати письменника була освіченою жінкою: вона писала вірші, збирала й публікувала стародавні ірландські легенди. Від матері й успадкував Оскар літературні здібності. Він відзначався багатою фантазією та спостережливістю, мав ніжну душуй вразливу вдачу. Йому боліло горе всіх знедолених і скривджених, тому письменник завжди на їхньому боці. Він засуджував немилосердних, безжалісних, пихатих, базік, хвальків, невігласів, підступних і жорстоких людей.

Соседние файлы в папке Met