Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
final.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
58.19 Кб
Скачать

Державний заклад «Південноукраїнський державний національний педагогічний університет імені к.Д.Ушинського»

Iнститут психології

Факультет психологічної освіти

КУРСОВА РОБОТА

З загальної психології

На тему «Агресія. Агресивність як властивість особистості»

Студента 2 курсу 1 групи

напряму підготовки - бакалавр

спецiальностi – 6.030102 «Психологiя»

Камудо М. Ю.

Керівник: доктор психологiчних наук,

професор Велитченко Л.К.

Національна шкала___________

Кількість балів:____ Оцінка:ECTS____

Члени комісії _______ ____________________

(підпис) (прізвище та ініціали)

_______ ____________________

(підпис) (прізвище та ініціали)

_______ ____________________

(підпис) (прізвище та ініціали)

м. Одеса – 2015 р.

ЗМІСТ

Вступ…………………………………………………………………………….3

Роздiл 1. Теоретичнi основи агресiї

    1. Загальне поняття та характеристика……………………………………5

    2. Особливості агресивної поведінки……………………………………..9

    3. Засоби зниження агресивності і контроль над агресією……………..13

Висновки до 1 роздiлу………………………………………………………...15

Розділ 2. Емпіричне дослідження агресії

2.1 Програма емпіричного дослідження агресії…………………………….16

2.2 Результати дослідження агресії………………………………………….19

Висновки до 2 роздiлу………………………………………………………..20

Висновки……………………………………………………………………....22

Список використаних джерел………………………………………………..24

Додаток………………………………………………………………………..27

Вступ

Часто заглиблюючись у свої власні проблеми, ми їх обрушуємо на навколишній світ, сердимося, якщо нас не розуміють, реагуємо агресивно на агресію, спрямовану в нашу сторону і сердимося: звідки в людях стільки злості ?! А адже ми й забули, як у дитинстві самі грали в першу чергу у війну, а діти, поглинені комп'ютерними іграми, у сучасному світі досить добре розбираються в зброї і методах захисту і нападу. Фізична агресія проявляється навіть у дітей і обрушується не тільки на їхніх ровесників, а й батьків, педагогів. Що таке агресія? У чому її прояви і чому?

Актуальність дослідження агресивності людини визначається насущними проблемами суспільного життя. Гостра криза, пережита в даний час нашою державою і викликана політичними та економічними причинами, проявляє себе у значному зростанні злочинності, поширенні тероризму, безперервних збройних конфліктах, у збільшенні числа невмотивованих, руйнівних, агресивних дій. Цим пояснюється особлива актуальність проблеми всебічного вивчення агресивності. Важливою складовою даного питання є вивчення різних факторів (внутрішніх і зовнішніх), що впливають на формування агресивних форм поведінки людини.

Ця проблема має давню історію. Багато дослідників в нашій країні і за кордоном серед яких : З. Фрейд, Г. Гартман, Е. Кріс, К. Лоренц, Ардрей, Морріс - займалися проблемою агресії , але до одного знаменника не прийшли, так як вона складна і багатогранна і, отже, одного рішення бути не може. У центрі уваги дослідників виявилися такі аспекти проблеми: біологічні та соціальні детермінанти агресії , механізми її засвоєння і закріплення, умови, що визначають прояви агресії , індивідуальні та статево особливості агресивної поведінки , способи запобігання агресії.

Питання, пов'язані з людською агресивністю , зачіпаються в багатьох психологічних дослідженнях . Наявність надзвичайно високої концентрації агресії в суспільстві і відсутність однозначного і адекватного наукового визначення цього складного феномена роблять проблему дослідження агресивності однією з найбільш актуальних проблем сучасного світу , важливою теоретичної та практичної завданням .

Дана робота спрямована на вивчення феномену людської агресії. У першiй частинi дослідницької роботи мною ставиться завдання вивчити літературні джерела з обраної теми, проаналізувати поняття «агресія», «агресивність», розглянути і дати аналіз основних теорій і концепцій людської агресії, з'ясувати причини виникнення та механізм дії агресії, а також, засоби зниження агресивності. В другій частині - емпіричним шляхом виявити ступінь прояву агресії, порівняти отримані дані за гендерною ознакою, і сформулювати висновки . А також , підтвердити гіпотезу, що iндекс агресивності і ворожості яскравіше виражений у чоловічої половини випробовуваних.

Для дослідження існує безліч методик. Для даного емпіричного дослідження обрана методика Басса-Дарки для діагностики агресивності. Дослідження проводилося на вибірці молодих людей і дівчат у віці від 18 до 23 років.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]