Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Раздел 2.docx
Скачиваний:
37
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
142.31 Кб
Скачать

3 Крок.

 Вправа «Епізод із життя». Ведучий: «Зараз у нас буде якийсь час, протягом якого треба буде згадати який-небудь життєвий епізод, випадок або ситуацію, в якій ви поводили себе незвично. Коли всі будуть готові, хтось перший почне, назве своє ім'я і розповість цей випадок чи життєву ситуацію. Потім, те ж саме зробить кожен з нас ».

Ця вправа дає можливість учасникам зробити крок на шляху усвідомлення свого досвіду, зосередитися на проблематиці, що відповідає змісту тренінгу креативності. Крім того, в ході цієї вправи в групі за короткий час з'являється велика, емоційно забарвлена, різноманітна інформація.

4 Крок.

 Розповідь про групу. Ведучий: «Зараз у нас буде 5 хвилин, протягом яких кожен напише розповідь про нашу групу». Через 5 хвилин ведучий пропонує кожному прочитати вийшов розповідь. При цьому ведучий проявляє активність і при кожній слушній ситуації дає учасникам групи позитивний зворотний зв'язок.

У ході виконання вправи відбувається суттєва зміна групової атмосфери, з'являється емоційна свобода, знижується напруженість, характерна для початку роботи групи. Учасники відкриваються деколи з несподіваних нових сторін.

5 Крок.

Вправа «Портрет». Кожен з учасників вибирає собі «об'єкт» і описує його характер, звички, тобто «Пише» його психологічний портрет. Листочки з записами віддають ведучому, який читає їх вголос. Решта намагаються вгадати, про кого йде мова.

Метою вправи є виявлення симпатій учасників групи, отримання зворотного зв'язку, розвиток навички аналізу характеру іншої людини.

6 Крок.

Ритуал закінчення заняття. Всі члени групи стають по колу. Вони тримають перед собою руки долонями вгору. Ведучий: «Подумки покладеш усе знання, які ти сьогодні приніс з собою, в ліву руку, а все те, що ти сьогодні дізнався нового - в праву. І коли я скажу: «Готово, давай!», Ти з'єднаєш руки одним гучним бавовною, сказавши при цьому: «Так!».

Заняття 2. «Що таке креативність?»

Мета заняття: закріплення емпатійного стилю спілкування; актуалізація потреби творчо ставитися до життя і самому собі; усвідомлення того, що таке креативність, якими є її прояви.

Матеріали: аркуші паперу, кольорові ручки, фломастери і т.д. - Все, що необхідно для малювання.

Зміст заняття:

Крок 1.

Рефлексія минулого заняття: «Поговоримо про день вчорашній ...» Група сідає в коло, і всі бажаючі по черзі розповідають ситуації з повсякденного життя, які відбулися між заняттями, в яких людина вчинила творчо, неординарно.

Крок 2.

Вироблення ритуалу привітання. Ведучий: «Зараз ми повинні придумати новий кумедний спосіб того, як ми могли б вітати один одного в цій групі. Тоді на наступних заняттях ми будемо вітатися саме таким способом.

Спочатку кожен вибирає собі партнера. Це перший крок до успіху. Тепер у вас є три хвилини, щоб винайти нову і незвичайну форму вітання для всіх нас. Вона повинна бути досить простий, щоб ми могли її запам'ятати і використовувати в повсякденному спілкуванні, але вона повинна і приносити задоволення. Звичайно, ви можете використовувати деталі інших вітань, які ви знаєте, і ви можете їх змінювати або додавати що-небудь зовсім нове. Ви готові? Тоді ви можете приступати до творчості ». Після того, як всі пари продемонструють свій варіант вітання, всі учасники шляхом голосування обирають найцікавіший варіант, який і стає ритуалом вітання групи.

Наше вітання: «Добрий день, гарного всім настрою!!»

Крок 3.

 Вправа «Знайомий». Ведучий: «Пригадайте, будь ласка, людину, з якою ви особисто знайомі зараз або були знайомі раніше і який на сьогоднішній день служить для вас взірцем людини творчого, неординарного, нестандартного. Коли вам вдасться згадати такої людини, кожен по черзі скаже, які якості, особливості поведінки вашого знайомого дають вам підстави вважати його креативним, творчим ».

Ця вправа дає можливість відразу увійти в проблематику тренінгу креативності та породжує значну кількість ідей, що відносяться до базових орієнтовним основам.

Крок 4.

 Складання списку якостей, важливих для творчості. Ведучий: «Зараз ми об'єднаємося в групи: по 4-5 чоловік у кожній - і поділимося нашими враженнями, роздумами, розповімо, один одному про те, які серед безлічі якостей, що характеризують людину у всіх його проявах, допомагають, а які ускладнюють створення чого -то нового, оригінального. Складіть, будь ласка, у вашій групі перелік цих якостей. Не прагніть до узагальнень, нехай якості або особливості поведінки, які ви включите в список, будуть конкретними. Будьте готові в малих групах поділитися з іншими тим, що у вас вийде ».

У ході представлення кожною групою свого переліку якостей провідний спонукає інших учасників задавати питання, прояснювати те, що їм не цілком ясно. При цьому ведучий записує звані якості, особливості поведінки на дошці або на аркуші ватману. Після того, як всі якості будуть записані, група повинна проголосувати за них. У разі, якщо учасники не можуть правильно сформулювати те або інша якість, ведучий може допомогти дати правильну формулювання.

Ця вправа сприяє усвідомленню проявів креативності, що дає можливість ведучому надалі запропонувати учасникам групи орієнтовну основу з переліком цих проявів і на наступному етапі роботи перейти до їх розвитку, тренуванні. Крім того, вправа дозволяє зрозуміти внутрішні бар'єри креативності.

відповіді:

1. Якості людини, що сприяють створенню чогось нового:

- Відкритість новому досвіду;

- Нестандартність, оригінальність мислення і сприйняття;

- Мрійливість, здатність фантазувати;

- Почуття гумору;

- Самоприйняття;

- Орієнтація на внутрішні критерії та оцінки;

- Незалежність у судженнях і вчинках;

- Упевнений стиль поведінки з опорою на себе;

- Наполегливість у досягненні мети;

- Ризикованість і т.д.

2. Якості особистості, що перешкоджають створенню чогось нового:

- Невпевненість у собі, своїх силах;

- Упередженість думок;

- Занижена самооцінка;

- Надмірна прихильність принципам;

- Стереотипність мислення і поведінки;

- Орієнтація на загальноприйняті норми і правила;

- Зайва чутливість до думки інших;

- Тривожність;

- Висока сугестивність і т.д.

Крок 5.

  Ритуал закінчення заняття.

Заняття 3 «Подолання бар'єрів в прояві креативності»

Мета заняття: усвідомлення бар'єрів прояву креативності; розвиток навичок управління креативним процесом; розвиток психологічної спостережливості.

Матеріали: невеликий м'яч. Ми зробили м'яч з паперу.

Зміст заняття:

Крок 1.

 Ритуал вітання.

Крок 2.

 Рефлексія минулого заняття. «Якби я був керівником групи, я б ...».

Крок 3.

 Вправа «Незвичайне використання». Ведучий: «Зараз я почну майбутню нам роботу, кину комусь м'яч і назову при цьому будь-який предмет. Той, кому дістанеться м'яч, повинен буде назвати три нестандартних способу використання цього предмета. Відразу домовимося, що не будемо вдаватися до універсальних способів використання більшості предметів: майже будь-який предмет можна намалювати, помацати, понюхати, багато предметів можна подарувати.

Отже, той, кому я кину м'яч, назве три нетрадиційних способу дістався йому предмета і потім кине м'яч наступному, назвавши інший предмет. Будемо уважні і постараємося зробити так, щоб м'яч побував у кожного ».

Ця вправа спрямована на усвідомлення бар'єрів креативності. Для більш виразного їх прояви провідний спонукає учасників реагувати швидко, тобто створює зовнішній бар'єр: обмеження часу, який дає про себе знати за наявності внутрішніх бар'єрів, актуалізуючи їх вплив на людину. В ході роботи, коли хтось тривалий час не може знайти черговий варіант відповіді, можна запропонувати іншим показати, чи є у них свої варіанти, піднявши руку або кивнувши головою.

В ході обговорення зробленого можна задати групі такі питання: «У чому полягали основні труднощі, з якими ви зіткнулися при виконанні завдання?», «Що вам допомагало справлятися з поставленим завданням?». Досить часто під час обговорення вдається виявити такі внутрішні бар'єри, як стереотипи, бажання, у що б то не стало зробити правильно, орієнтація на схвалення, знижена самооцінка.

До зовнішніх бар'єрів прояву креативності, які виразно виявляють свій вплив в ході виконання цієї вправи, відносяться: тимчасове обмеження (ситуаційний стрес-фактор), оцінювання (цю реакцію учасники самі приписують оточуючим їх людям). Вправа також дає можливість краще зрозуміти, які умови сприяють прояву креативності.

Крок 4.

Вправа «Звички». Ведучий: «Подивіться на свого сусіда зліва. Згадайте все, що ви знаєте про нього, те, що він говорив, як вів себе, діяв в різних ситуаціях нашої спільної роботи і після цього по черзі розкажіть про те, прояв якого стереотипу, звички, ідеї, якої прихильний ваш сусід, ви помітили в його поведінці ».

Вправа направлено на усвідомлення своїх звичок, стереотипів, принципів, що дозволяє учасникам в подальшому зауважувати їх вплив на поведінку своє і оточуючих людей. Це підвищує поведінкову і когнітивну гнучкість, сприяє подоланню бар'єрів прояву креативності.

Крок 5.

  Завдання додому: приведіть якомога більше аргументів «за» і «проти» куріння.

Крок 6.

  Ритуал закінчення заняття.

Заняття 4 «Управління уявою»

Мета: розвиток уміння абстрагуватися від змісту відомих функцій, предметів і явищ; розвиток навичок управління уявою.

Матеріали: невеликий м'яч.

Зміст заняття:

Крок 1.

1. Ритуал вітання.

Крок 2.

  Психологічна розминка. Ведучий звертається до групи з питаннями:

- Навіщо возу п'яте колесо?

- Чому у Баби-Яги кістяна нога?

- Хто над нами догори ногами? (що і хто завгодно, крім мухи).

Така розминка дозволяє швидко включитися в роботу учасників тренінгу. Зазвичай проходить весело, істотно покращує настрій в групі.

Крок 3.

  Обговорення домашнього завдання. Обговорення проводиться в два етапи. На першому етапі учасники групи працюють в парах, в які об'єднуються за бажанням.

Ведучий: «Зараз у вас буде деякий час для того, щоб поділитися, один з одним сформульованими аргументами, при цьому запам'ятайте 1-2 аргументу, які є у партнера, а у вас їх немає, і ці аргументи здаються вам особливо несподіваними і оригінальними» . На другому етапі обговорення відбувається в загальному колі.

Ведучий: «Зараз кожен з нас скаже, які з аргументів« за »і« проти »куріння із запропонованих вашими партнерами особливо сподобалися вам, здалися оригінальними, несподіваними».

В ході роботи відбувається значне розширення наявних у кожного уявлень про приватній, конкретній проблемі (в даному випадку про куріння). Закономірним результатом роботи стає подолання обмежень в існуючих до цього уявленнях, що супроводжується виникненням позитивних емоцій.

Крок 4.

 Вправа «Баржа». Ведучий: «Зараз ми всі займаємося важкою фізичною працею - будемо вантажити баржу. Робити ми це будемо наступним чином: я назву одну з літер російського алфавіту і будь-яке слово, що позначає предмет, який в принципі може бути занурений на баржу, і кину м'яч комусь із нас. Той, у свою чергу, називає предмет, що починається на ту ж букву, і відправляє м'яч далі. Робити це треба швидко, щоб навантаження йшла без затримок і за участю всіх присутніх. Іноді ми будемо міняти букву. Крім того, у нас будуть деякі обмеження: на баржу не можна вантажити те, що не може бути на ній перевезено: астероїди, айсберги, а також будемо гуманістами, і не будемо вантажити, наприклад, аборигенів і антилоп. Експертом, вирішальний спірні ситуації, буду я ».

Дане вправа спрямована на розвиток двох характеристик креативності - швидкість мислення (через швидкість витягання інформації з пам'яті) і самовладання в ситуаціях одночасної дії дефіциту часу і оцінки оточуючих. У ході вправи періодично виникають зупинки, пов'язані з тим, що хтось із учасників не встигає відшукувати черговий предмет для «вантаження». Під час зупинок ведучий може попросити учасників, у яких є що «занурити» на баржу, підняти руки або назвати три предмети для навантаження. Ведучий обов'язково бере участь у вправі.

Коли робота завершена, ведучий звертається до групи з питаннями: «Які тактики« вантаження »ви використовували?», «Що заважало, ускладнювало виконання завдання?».

Крок 5.

  Завдання додому: Уявіть собі наступну ситуацію. Ви повертаєтеся додому і зустрічаєте групу дітей, які займаються тим, що кидають нож в дерево. Вам треба придумати максимальну кількість варіантів вашої поведінки, яке може спонукати дітей перестати кидати ніж і знайти собі інше заняття.

Крок 6.

  Ритуал закінчення заняття.

Заняття 5 «Побудова асоціацій»

Мета: вдосконалення асоціативних механізмів мислення.

Матеріали: невеликий м'яч.

Зміст заняття:

Крок 1.

  Ритуал вітання.

Крок 2.

  Обговорення домашнього завдання. Кожен з учасників групи зачитує свої варіанти поведінки. Ведучий заохочує найбільш несподівані, оригінальні.

Крок 3.

  Психологічна розминка. Ведучий: «Зараз ми, кидаючи один одному м'яч, будемо продовжувати наступну фразу:« Якби я був книгою, я був би ..». Будемо намагатися, щоб м'яч побував у кожного ». Така розминка дозволяє учасникам групи швидко включитися в роботу, активізуючи асоціативні механізми мислення.

Крок 4.

  Вправа «Біг асоціацій». Ведучий: «Зараз ми будемо кидати один одному м'яч, називаючи при цьому будь-який іменник. Наприклад, я кидаю м'яч Миколі, називаючи слово «карусель». Микола швидко називає будь-яке слово, що прийшло йому в голову з приводу «каруселі» і відправляє м'яч далі. Наступний скаже свою асоціацію у відповідь на кинуте йому слово. Постараємося робити це швидко, довго не обдумуючи свою реакцію ».

При уявній простоті вправу нерідко викликає труднощі в учасників. Це може виражатися в повідомленнях про те, що нічого не приходить в голову, в тривалих паузах, навіть роздратуванні. Що виникає при цьому напруга деякі учасники намагаються долати, реагуючи заздалегідь заготовленими словами. Ведучий під час виконання вправи не акцентує на цьому увагу. Головне, до чого прагне ведучий - створення атмосфери, що сприяє спонтанному породженню асоціацій.

Коли вправа завершено, можна запитати в учасників групи, з якими труднощами вони зіткнулися під час його виконання, на що вони звернули увагу під час роботи.

Крок 5.

  Вправа «Зайка моя». Ведучий: «Кожен з вас напевно пам'ятає популярну жартівливу пісню« Зайка моя ». Зараз кожен по черзі буде кидати м'яч будь сидить, вимовляючи подібну фразу. Той, кому адресований м'яч, повинен продовжити цю фразу словами «Я твій (я) ...» і запропонувати новий початок фрази, кидаючи м'яч іншому учаснику. Одна умова - слова з пісні не повторювати ».

Ця вправа, як і попередні, спрямоване на вдосконалення асоціативних механізмів мислення. Проходить динамічно і весело, істотно покращує настрій в групі.

Крок 6.

  Вправа «Мої асоціації». Ведучий: «Зосередьтеся на своєму сусіді справа (зліва). Згадайте всі його прояви під час нашої роботи, все що він говорив, робив. Згадайте почуття і стосунки, які виникали у вас до цієї людини. Для цього у нас буде дві хвилини ».

Коли дві хвилини пройшли, ведучий продовжує: «Тепер вирішите, яке з описів природи, погоди, пори року, яке ви зустрічали в літературі або придумане вами, відповідає вашим враженням про цю людину. Коли всі будуть готові, кожен з нас, по черзі, скаже своєму сусідові виникло у нього опис ».

Ця вправа дозволяє кожному учаснику отримати особистісно орієнтовану зворотний зв'язок, у той же час характер завдання спрямований на розвиток асоціативних механізмів.

Крок 7.

  Ритуал закінчення заняття.

Заняття 6. «Розвиток навичок подолання стереотипів мислення».

Мета: розвиток невербальних функцій дивергентного мислення; розвиток фантазії, винахідливості; розвиток навичок подолання стереотипів поведінки.

Матеріали: невеличкий м'яч; папір, олівці, фломастери, фарби і т. д. - все, що необхідно для малювання; магнітофон або програвач для прослуховування запису музичного твору.

Зміст заняття:

Крок 1.

  Ритуал вітання.

Крок 2.

  Психологічна розминка: Вправа «Відомий персонаж». Ведучий: «Кожному з нас, по черзі, треба буде, користуючись тільки невербальними засобами, зобразити будь-якого обраного ним літературного героя або реально жив або живе зараз людини. Це повинен бути відомий всім чоловік. Всі інші будуть уважно дивитися і постараються зрозуміти, кого зображує виконує завдання учасник. Якщо групі відразу не вдається зрозуміти, хто зображений, треба буде знайти інші виразні засоби ».

Ця вправа істотно підвищує активність учасників групи, залучаючи їх всіх в діяльність, що вимагає, з одного боку, великої зосередженості на тому, що відбувається, а, з іншого боку, гнучкості мислення, швидкої переробки одержуваної інформації і пошуку різних способів вираження.

Крок 3.

Вправа «Контрабанда». Учасники діляться на 2 групи. Одна з них - «контрабандисти», інша - «митники». Контрабандисти ховають у себе якийсь дрібний предмет. Завдання «митників» - здогадатися за зовнішніми ознаками та поведінкою «контрабандистів», у кого з них захований цей предмет.

Крок 4.

Вправа «Спортивний костюм». Учасникам, об'єднаним в підгрупи по 3 - 4 людини, пропонується скласти 2 списки:

1. Те, що можливо зробити зі спортивним костюмом.

2. Те, чого зі спортивним костюмом зробити неможливо.

На цю роботу відводиться 5 - 7 хвилин, потім списки озвучуються. Після цього пропонується придумати способи, за допомогою яких можна перетворити пункти зі списку 2 («неможливо») в пункти зі списку 1 («можливо»). На цю роботу відводиться ще 6 - 8 хвилин.

Сенс вправи. Стимулювання учасників до генерування ідей, на перший погляд виходять за межі здорового глузду. Демонстрація відносності понять «можливо» і «неможливо», їх залежності від ряду умов і припущень.

Обговорення. Представники від кожної з підгруп розповідають, які «неможливі» твердження вони зуміли перетворити в можливі і яким саме чином. Якщо якісь твердження так і залишилися в списку неможливих, то з чим це пов'язано, які обмеження не вдалося подолати?

Потім учасникам пропонується навести приклади ситуацій з життєвого досвіду, в яких на перший погляд неможливе виявилося цілком можливим, і припустити, з відмовою від яких умовностей, припущень, традицій це було пов'язано.

Крок 5.

Ритуал закінчення заняття.

Заняття 7 «Усвідомлення сильних сторін своєї особистості»

Мета: Усвідомлення сильних сторін своєї особистості, тобто таких якостей, які дають почуття внутрішньої стійкості й довіри до самого себе; посилення самоінтереса; зняття ситуативно-негативного ставлення до себе.

Матеріали: папір, ручки.

Зміст заняття

Крок 1.

  Ритуал вітання.

Крок 2.

  Рефлексія минулого заняття. Учасникам необхідно закінчити фразу: «Найбільше мені сподобалося, як працював (а) ...».

Крок 3.

Психологічна розминка: вправа «Краща якість». Всі учасники по колу висловлюють сидить праворуч то краща якість, яке в ньому є, на думку мовця.

Ця вправа допомагає учасникам тренінгу налаштуватися на довірче спілкування, на більш уважне ставлення один до одного. Крім того, така розминка сприяє збагаченню свідомості кожного учасника позитивними образами, пов'язаними зі своєю особистістю.

Крок 4.

Вправа «Мої сильні сторони». Ведучий: «У кожного з вас є сильні сторони, те, що ви цінуєте, приймаєте і любите в собі, що дає вам відчуття внутрішньої свободи і впевненості у власних силах, що допомагає виступити в скрутну хвилину. При формулюванні сильних сторін не применшуйте свої достоїнства. Ви можете також відзначити ті позитивні якості, які вам не властиві, але ви б хотіли їх виробити в собі. На складання списку вам дається 5 хвилин ».

Після того, як учасники склали списки, ведучий продовжує: «А тепер по черзі озвучимо записи і коментарі до них. Коли будете висловлюватися, говоріть прямо, впевнено, без всяких «але ...», «якщо ...», «може бути», «я не зовсім впевнений в тому, що» і т.п. Слухачі можуть тільки уточнювати деталі або просити роз'яснення, але не мають права висловлюватися. Ви не зобов'язані пояснювати, чому вважаєте ті чи інші якості точкою опори, сильною стороною. Досить того, що самі в цьому впевнені ».

Ця вправа спрямована не тільки на визначення своїх сильних сторін, але й на формування звички думати про себе позитивно. Тому при його виконанні необхідно стежити за тим, щоб беруть участь уникали навіть незначних висловлювань про свої недоліки, помилки, слабкості. Будь-яка спроба самокритики і самоосуду повинна припинятися.

Крок 5.

  Групова дискусія з питань:

- Чи важливо знати, що ти можеш добре робити, а що ні?

- Чи треба процвітати у всьому?

- Чи є різниця між підкресленням своїх достоїнств і хвастощами? У чому вона полягає?

Крок 6.

Вправа «Яскраве враження». Ведучий: «Зосередьтеся на своєму сусіді ліворуч. Згадайте все, що він говорив, робив під час нашої роботи. Згадайте всі почуття і відносини, які виникали у вас по відношенню до цієї людини і виберіть найбільш яскраве враження з усього того, що у вас пов'язано з цією людиною ».

Дана вправа, так само як і попередні, сприяє більш повному уявленню учасників про свою унікальність, збагачення свідомості позитивними, емоційно забарвленими образами, пов'язаними зі своєю особистістю. Все це в сукупності збільшує «стійкість» особистості, «площа» її опори на себе, в чому корениться можливість для творчого взаємодії з іншими людьми і світом.

Крок 7.

  Ритуал закінчення заняття.

Заняття 8 «Розвиток навичок переконання іншої»

Мета: розвиток навичок переконання іншої незвичайними і нестандартними способами, самостійності у вирішенні своїх життєвих проблем; розвиток рішучості, наполегливості при досягненні мети.

Матеріали: папір, ручки;

Зміст заняття

Крок 1.

Ритуал вітання групи.

Крок 2.

 Психологічна розминка: вправа «Аргументи». Ведучий: «Виберете собі пару. Ви можете сісти або встати один напроти одного. Зараз ви повинні посперечатися один з одним. Для цього я вам пропоную просте речення: «Що краще: червоне або блакитне?».

Тепер один з вас повинен буде захищати думка, що червоне краще, а інший - думка, що краще блакитне. Кожен повинен висловити якомога більше аргументів на підтримку тієї точки зору, яку він захищає. Висувайте свої аргументи по черзі, при цьому робити це треба якомога швидше і якомога переконливіше. Уявіть собі, що це гра в пінг-понг: ваші аргументи «літають туди-сюди», як м'ячик над столом ».

Така розминка мобілізує почуття учасників та активізує як емоційний, так і інтелектуальний потенціал. При цьому тренуються також і навички слухання, і навички переконання іншої. Оскільки в такому спорі свідомо не може бути переможця, кожен з учасників може пишатися собою і отримати задоволення не від результату, а від самого процесу спору.

Крок 3.

Вправа «Приймаю рішення». Ведучий: «Одне з найважливіших умінь, яким повинен володіти творча людина, - вміння самостійно приймати рішення. Складіть перелік тих з них, які взяли за останній час, наприклад за минулий тиждень або місяць, а може бути і рік, якщо це дуже великі рішення.

На першому етапі потрібно просто записати зміст рішень, які стосуються безпосередньо вас. Наприклад: «Я вирішила змінити зачіску» або «Я вирішив зайнятися вивченням іспанської мови» і т. п..

На це відводиться 3 хвилини. Після цього ведучий просить учасників проаналізувати записи і відверто відповісти на наступні питання: «Хто вам допомагав приймати ці рішення? Або, може бути, їх хтось брав за вас? Якщо «так», то чому? Чому рішення, які стосуються тільки вас, приймає хтось інший? Значить, ви досі не навчилися цьому? Об'єднаєтеся в мікрогрупи по 3-4 людини і обговоріть записи ».

Крок 4.

 Вправа «Наполегливість». Ведучий: «Поговоримо про одне необхідному всім якості - наполегливості. Воля і пристрасть в правильному поєднанні дають чарівний ефект наполегливості. У кого немає наполегливості, можуть і не думати про творчий успіх.

Наполегливість розуміється як стан свідомості, що включає: ясність намірів, впевненість у собі, визначеність планів, ретельність аналізу, можливість співпраці, силу волі. Ці якості даються вихованням, але їх можна і культивувати. Оцініть самокритично, чого вам не вистачає. Добре кожен недолік зобразити жартом або афоризмом. Дерзайте! ».

Після того, як учасники впоралися із завданням, ведучий продовжує: «Зауважимо, що основні вороги наполегливості: нерозуміння своїх бажань, зволікання, відсутність інтересу до знань, коливання і нерішучість, звичка посилатися на обставини, байдужість, звичка звинувачувати в помилках інших, відсутність пристрасті , звичка кидати справи незавершеними, відсутність чіткого плану, невміння враховувати зміну ідеї, відсутність честолюбства, звичка розмінюватися на дрібниці, страх перед критикою.

Оцініть тверезо, що з цих якостей вам властиво і рішуча боротьба з ними може початися негайно, як тільки ви зможете придумати девіз або афоризм назустріч викорінення цих недоліків. Запишіть, як ви мислите подолання всіх перешкод. Якщо ви зможете перетворити на жарт деякі із згаданих, але мали місце у вас недоліків, вважайте, що ви вже на шляху до їх викорінення! ». Після того, як завдання виконане, група може обмінятися враженнями.

Крок 5.

 Вправа «Ризик». Ведучий: «Відомо, хто не ризикує, той не виграє. Торкнемося питань ризику, без якого взагалі неможливий творчий успіх. Але ризик має бути виправданим. Давайте проаналізуємо ефективність ваших дій. Для цього перерахуйте свої основні ризиковані справи, які ви зробили у своєму житті ». Для запису ведучий пропонує учасникам наступну схему: Суть справи. Виправдався чи ризик? Який результат? Якщо не виправдався, чому? Висновки, які ви зробили для себе на майбутнє. Після того, як завдання виконане, проводиться обговорення, після якого ведучий продовжує: «Безстрашність - необхідний компонент ризику. Проблема в тому, як виховати в собі безстрашність.

Страхи оточують нас з усіх боків. Найбільш загальнопоширені види страху - страх бідності, хвороби, критики, розчарування, старості, смерті. Боязнь багато в чому є результатом виховання. Симптомами боязні можуть бути сором'язливість, неврівноваженість, слабохарактерність, комплекс неповноцінності, безініціативність, млявість, самолелеяніе, ревнощі, байдужість, відсутність самолюбства, нерішучість, сумнів, заздрість, неспокій, невпевненість у собі, сверхосторожность.

Як побороти в собі страхи і навчитися виправданого ризику? Що в собі ви вважаєте за необхідне зжити? Як перетворити на жарт цей страшний процес зживання страхів? Відобразіть це все в письмовій формі, бажано у гумористичному жанрі ». Після того, як всі впоралися із завданням, кожний по черзі зачитує те, що він написав.

Крок 6.

 Ритуал закінчення заняття.

Заняття 9 «Заключне заняття»

Мета: інтегрування досвіду, набутого в групі, в цілісну картину своєї особистості; формування готовності і після закінчення тренінгу експериментувати зі своїми можливостями, творчо ставитися до життя, до самого себе; закріплення тих якісних змін, які відбулися в ході тренінгу та визначення основних орієнтирів для подальшого саморозвитку особистості кожного учасника.

Матеріали: невеличкий м'яч; папір, ручки.

Зміст заняття.

Крок 1.

 Ритуал вітання.

Крок 2.

 Рефлексія минулих занять. Ведучий звертається до учасників групи з питаннями:

- Чи змінилося щось за час наших занять?

- Дізналися ви що-небудь нове про себе, про інших учасників?

- Що сподобалося?

- Що здалося важким?

- Що з того, що ви отримали на тренінгу, ви можете використовувати в повсякденному житті вже зараз?

Бажано, щоб висловився кожен учасник. Так як це заключне заняття, ведучому потрібно бути особливо уважним по відношенню до учасників, обов'язково стежити за їх емоційним станом, орієнтувати групу на надання психологічної підтримки, якщо вона комусь знадобиться.

Крок 3.

  Психологічна розминка: вправа «Футболка з написом». Ведучий: «У свій час у всьому світі було популярне рух хіпі. Хіппі мали різні традиції, звички, звичаї, що відрізняють їх від інших людей. Одним з таких звичаїв було робити які-небудь написи на своєму одязі, часто відображають життєву позицію, девіз її власника. Зараз ми будемо кидати один одному м'яч зі словами: «Якби ти був хіпі, то на твоїй футболці було б написано ...» промовляючи текст, який, з вашої точки зору, міг би бути написаний на футболці людини, якій ви кидаєте м'яч . Той, кому кинутий м'яч, повинен сказати, чи згоден він одягнути футболку з названою написом чи ні. Будемо уважно стежити за тим, у кого побував м'яч, а у кого - ні. Треба, щоб кожен з нас отримав футболку з якоюсь написом ».

Крок 4.

  Вправа «Побажання-небажання» Кожен учасник називає одне побажання і одне «небажання» для себе.

Мета: усвідомлення своїх потреб і, можливо, страхів, інформування про це інших членів групи.

Крок 5.

Вправа «Що я майже забув?». Ведучий: «Перш ніж ми всі розлучимося, я б хотів дати вам можливість проговорити те, що ви не встигли сказати або обговорити в ході роботи в групі. Закрийте на хвилину очі і сядьте зручніше ... Уявіть собі, що ви повертаєтеся додому і по дорозі згадуєте групу ... В голові у вас проносяться особи учасників і пережиті ситуації, і раптово ви усвідомлюєте, що з якоїсь причини не зробили або не висловили чогось ... Ви шкодуєте про це ... Що ж залишилося невисловленим або незроблене? Тепер відкрийте очі ... Зараз у вас є можливість висловити те, що ви не встигли раніше ». Ця вправа допомагає учасникам усвідомити серйозні «хвости» - все, що залишилося незавершеним, невисловленим - і дає можливість позбутися від них до закінчення тренінгу.

Крок 6.

  Завершення занять. Заключне слово ведучого.

  Діти, ми з вами дуже цікаво і з користю провели час наших зустрічей. Мені дуже приємно було з вами спілкуватися. Спасибі за Вашу увагу і включеність в нашому спілкуванні. Якщо хтось хоче додатково обговорити якісь питання, ми можемо організувати індивідуальні зустрічі.