Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
природв ЛЕК 2-й.doc
Скачиваний:
741
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.26 Mб
Скачать

2. Організація і зміст роботи методичного кабінету (районного, міського, обласного)

Основнi завдання роботи методичних кабiнетiв полягають:

1. У пiдвищеннi квалiфiкацiї працiвникiв дитячих садкiв з методики ознайомлення з природою.

2. Допомоги дитячим садкам у реалiзацiї завдань програми.

3. Збираннi i розповсюдженнi передового досвiду роботи дитячих садкiв.

Усi цi завдання спрямованi на полiпшення роботи дитячих садкiв з роздiлу ознайомлення з природою.

Важливе значення має пiдвищення квалiфiкацiї вихователiв. Здiйснення цього завдання повинно вiдбуватися в двох напрямках: удосконалення методичної майстерностi i пiдвищення загальнобiологiчних знань, особливо в планi вивчення природи рiдного краю.

Основними формами здiйснення пiдвищення квалiфiкацiї є курси, методичнi об’єднання, семiнари-практикуми, наради, конференцiї, виставки.

Курси пiдвищення квалiфiкацiї органiзуються при інститутах пiдвищення квалiфiкацiї, при районних вiддiлах народної освiти, при кафедрах дошкiльної педагогiки педiнститутiв. Кожнi 5 рокiв органiзується перепiдготовка вихователiв за всiма роздiлами програми, включаючи ознайомлення з природою. На курсах читаються лекцiї працiвниками кафедр Iнститутiв удосконалення, а також запрошуються лектори з iнших закладiв. Органiзовуються колективний перегляд i обговорення роботи дитячих садкiв, якi нагромадили кращий досвiд. Слухачi курсiв обговорюють реферати, в яких висвiтлюється кращий досвiд роботи. Органiзуються екскурсiї у природничi вiддiли краєзнавчих музеїв.

Важливе значення у пiдвищеннi квалiфiкацiї вiдiграють методичнi об’єднання дошкiльних працiвникiв. Вони органiзуються за територiальним принципом i об’єднують вихователiв за вiковими групами. Якщо кiлькiсть дошкiльних закладiв у районi невелика, створюється спiльне методичне об’єднання.

Робота методичних об’єднань, як правило, органiзується на основi дитячих садкiв, в яких створено кращий досвiд (школи передового досвiду). Керiвниками методичних об’єднань призначаються найбiльш компетентнi завiдуючi, методисти, якi на основi аналiзу роботи дитячих садкiв спiльно з методистом району розробляють план роботи методичного об’єднання на рiк.

На методичних об’єднаннях заслуховуються лекцiї, доповiдi з кращого досвiду роботи, органiзовується колективний перегляд i обговорення занять, цiльових i повсякденних прогулянок, свят, розваг на природничому матерiалi. Важливо органiзувати дискусії, стимулювати творчий пошук.

На методичних об’єднаннях можуть використовуватися дiловi iгри з метою кращого оволодiння певними умiннями.

Семiнари-практикуми, на вiдмiну вiд методичних об’єднань, не є регулярною формою пiдвищення квалiфiкацiї. Вони органiзуються залежно вiд потреб. Наприклад, якщо аналiз озеленення дiлянок дитячих садкiв дає пiдстави зробити висновок про їх флористичну збiдненiсть, а рiвень знань, умiнь вихователiв по вирощуванню декоративних квiткових рослин, кущiв, дерев, використанню їх у роботi з дiтьми недостатнiй, то потрiбно органiзувати навеснi семiнар-практикум з декоративного садiвництва з залученням спецiалiстiв. На заняттях семiнару проводять практичну роботу по розмноженню багаторiчних квiткових рослин, кущiв тощо.

Враховуючи, що не у всiх вихователiв є достатнi знання з природи рiдного краю, можна органiзувати семiнар-практикум з вивчення бiоценозiв водойм, лiсу, лук, степiв, культурних бiоценозiв паркiв, скверiв. Найкраще застосовувати для цього екскурсiї, якi можуть проводитися запрошеними спецiалiстами педучилищ, педiнститутiв. Пiд час екскурсiй необхiдно забезпечити професiйну спрямованiсть при розгляданнi об’єктiв (якi об’єкти найбiльше можуть зацікавити дiтей, яка доступна iнформацiя про них може бути подана дошкiльникам).

Наради органiзуються епiзодично, в зв’язку з потребою операгивно iнструктувати дошкiльних працiвникiв в зв’язку з зміною умов роботи. Наприклад, у зв’язку з рiзким погiршанням навколишнього середовища пiд час Чорнобильської катастрофи проводилися наради з iнструктажем щодо можливостей спілкування дітей з природою за умов радiоактивного забруднення.

Конференцiї, а також виставки, якi органiзуються найчастiше одночасно, проводяться напередоднi початку навчального року. На них органiзуються пленарнi i секцiйнi засiдання. На пленарних засiданнях аналiзується робота педагогiчних колективві, намiчаються завдання на наступний рiк. На секцiях з рiзних роздiлiв роботи дитячих садкiв, у т. ч. ознайомлення з природою, органiзується обмiн кращим досвiдом роботи, вiдбуваються дискусії.

На виставках представляються фотографiї обладнання і озеленення дiлянок, куткiв природи, рiзних форм роботи з дiтьми, поробки з природних матерiалiв, дидактичнi настiльнi iгри тощо.

Усi форми роботи щодо пiдвищення квалiфiкацiї повиннi спрямовуватися на розкриття творчих можливостей вихователiв дитячих садкiв.

Важливим завданням методичного кабiнету є допомога дитячим садкам у реалiзацiї завдань програми по ознайомленню з природою. Умови роботи дитячих садкiв, особливо у великих промислових мiстах, рiзнi, тому не можна однаково організувати роботу по ознайомленню з природою. Вивчаючи роботу дитячих садкiв, методист повинен дати квалiфiкованi поради.

Основною формою органiзацiї допомоги працiвникам дитячих садкiв в їх роботi є консультацiї. Вони можуть проводитися на мiсцi, коли методист вiдвiдує i вивчає роботу дитячих садкiв, і в методичному кабiнетi.

Для надання консультацiй визначають певнi днi, години. Проведення консультацiй вимагає використання певних матеріалів:

1. Довiдкової лiтератури по кiмнатному, декоративному квiтництву, акварiумному риборозведенню, визначникiв рослин, птахiв тощо.

2. Методичної лiтератури з питань ознайомлення з природою.

З. Зразки планiв, розробки конспектiв проведення занять з використанням рiзних методiв, розробки цiльових прогулянок, свят, розваг на природничому матерiалi.

4. Доповiдi з кращого досвiду роботи вихователiв.

Наявнiсть таких матерiалiв допоможе дати квалiфiкованi, кориснi поради вихователям.

Збирання і розповсюдження кращого досвiду роботи завжди розглядалося як одне з найважливiших завдань роботи методичних кабiнетiв. К. Д. Ушинський вважав, що теорiя стає порожньою, коли не грунтується на узагальненнi фактiв досвiду. Український педагог В. О. Сухомлинський пiдкреслював, що досвiд спроможний просунути теорiю вперед.

Добре поставлена робота методичного кабiнету по збиранню i розповсюдженню кращого досвiду роботи сприяє розвитку творчої активностi вихователiв, заохоченню роботи найкращих колективiв дитячих садкiв через популяризацiю їх роботи, висвiтлення кращого досвiду на конференцiях, публiкації на сторiнках журналу «Дошкiльне виховання» тощо.

До кращого досвiду роботи ставляться такi основнi вимоги: вiн повинен характеризуватися рацiональнiстю шляхiв досягнення результату, високою ефективнiстю. Iншими словами, меншою затратою сил i за коротший час має бути досягнутий результат.

Збирання кращого досвiду починається з вивчення роботи вихователiв дитячих садкiв, вичленення новацiй, шляхiв досягнень бiльш високих результатiв. Наступний етап — допомога вихователю у розвигку iдей, оформленнi досвiду. Третiй етап поширення кращого досвiду. Дитячому садку, де створюється кращий досвiд, надається статус опорного. Впровадження досвiду — це глибоке осмислення iдей i творче впровадження в особисту лабораторiю кожного. Починається впровадження з педагогiчного колективу дитячого садка, де кращий досвiд заслуховується на педагогiчнiй радi. Наступний етап — це ознайомлення з кращим досвiдом роботи на методичному об’єднаннi. Подальше поширення кращого досвiду роботи — це висвiтлення його на конференцiях дошкiльних працiвникiв, на сторiнках журналу «Дошкiльне виховання», видання методичного посiбника.

3..IНСПЕКТУВАННЯ РОБОТИ ДИТЯЧИХ САДКIВ З РОЗДІЛУ ОЗНАЙ0МЛЕННЯ ДІТЕЙ З ПРIIРОДОЮ

Ознайомлення з природою є важливим роздiлом роботи дитячого садка i потребує постiйного керiвництва та перевiрки з боку органiв народної освiти.

Використовується двi форми перевiрки роботи дитячого садка — фронтальна i тематична. Пiд час фронтальної перевiрки робота з роздiлу ознайомлення з природою вивчається поруч з iншими роздiлами. Тематична перевiрка дає змогу глибше проаналiзувати роботу вихователiв. Квалiфiкований аналiз роботи залишає глибоке враження в педагогiчному колективi, дає стимул для здiйснення бiльш вдумливого пiдходу до здiйснення педагогiчного процесу, пiдвищує авторитет iнспектора.

Інспектування роботи з роздiлу ознайомлення з природою вимагає вiд iнспектора глибокого знання програми, методики роботи з дiтьми, природи рiдного краю.

Органiзуючи перевiрку дитячого закладу, iнспектор повинен вiдповiдно пiдготуватися: ознайомитися з матерiалами попереднiх перевiрок з тим, щоб пiд час обстеження можна було визначити тенденцiю росту педагогiчного колективу за тими чи іншими питаннями — що з’явилося нового в роботi, в чому виявився творчий пiдхiд, як долаються недолiки у навчально-виховнiй роботi, вiдзначенi пiд час попередньої перевiрки. Щоб провести обстеження на рiвнi сучасних вимог, дiстати уявлення про те, як педагогiчний колектив дитячого садка озброюється новими методичними рекомендацiями, впроваджує їх у життя, iнспектор повинен переглянути нову методичну лiтературу, останнi статтi з перiодичних видань.

У процесi обстеження дитячого закладу iнспектор одночасно вивчає роботу за такими основними напрямками:

1. Створення матерiальної бази по ознайомленню дошкiльникiв з природою в дитячому садку.

2. Стан навчально-виховної роботи з дiтьми.

З. Керiвництво роботою з роздiлу ознайомлення дiтей з природою з боку завiдуючої та методиста дитячого садка.

Пiд час оцiнки матерiальної бази по ознайомленню дiтей з природою в дитячому садку iнспектор вивчає:

1. Планування i озеленення дiлянки згiдно з педагогiчними i гiгiєнiчними вимогами.

2. Обладнання куткiв природи згiдно з вимогами, наявнiсть там постiйних i тимчасових мешканцiв.

З. Наявнiсть iнвентаря для органiзацiї працi дiтей на городi, квiтнику, ягiднику, предметiв догляду за мешканцями кутка природи.

4. Наявнiсть посiбникiв для здiйснення роботи по ознайомленню з природою: картин, дiафiльмiв, дiапозитивiв, настiльно-друкованих iгор тощо.

5. Наявнiсть у методичному кабiнетi методичної лiтератури з питань ознайомлення з природою, а також розробок планiв, конспектiв занять, цiльових прогулянок, спостережень на повсякденних прогулянках, сценарiїв свят, розваг тощо.

Вивчення матерiальної бази по ознайомленню дiтей з природою дає значний матерiал для iнспектора, але свої попереднi висновки вiн повинен пiдкрiпити глибоким вивченням стану навчально-виховної роботи з дiтьми, засвоєння ними програми дитячого садка.

Перевiрка стану навчально-виховної роботи по ознайомленню з природою починається з перших хвилин перебування iнспектора в дитячому садку, оскiльки кожного дня вiдбуваються чергування в кутку природи, виконання дiтьми доручень, спостереження на прогулянках, iгри тощо.

Для вивчення стану навчально-виховної роботи iнспектор використовує такi методи:

1. Спостереження i аналiз дiяльностi вихователя i дiтей.

2. Бесiда з дiтьми і працiвниками дитячого садка.

З. Перевiрка педагогiчної документацiї.

За час перевiрки iнспектор повинен вiдвiдати найбiльшу кiлькiсть занять з даного роздiлу, а також рiзноманiтнi форми повсякденної роботи з дiтьми.

Аналiз дiяльностi вихователя i дiтей дає пiдстави зробити висновки про якiсть пiдготовки вихователя до роботи, своєчаснiсть проходження матерiалу програми, добiр методiв, методику проведення, якiсть засвоєння дiтьми знань, стан сформованостi у дiтей пiзнавальних iнтересiв, спостережливостi, ставлення дiтей до природи.

Остаточнi висновки про рiвень засвоєння дiтьми знань про природу iнспектор повинен зробити пiд час проведення iндивiдуальних бесiд з дiтьми. З цiєю метою розробляютьоя запитання, вiдповiдi дiтей фiксуються i аналiзуються.

Пiд час перевiрки педагогiчної документації основна увага придiляється аналiзу плану роботи вихователя за квартал. З календарного плану iнспектор довiдується про те, в якiй послiдовностi виконується програма по ознайомленню з природою, чи є у вихователя система у роботi, якими методами вiн користується для виконання завдань програми.

Про рiвень керiвництва роботою педагогiчного колективу дитячого садка з боку завiдуючого та методиста можна зробити попереднiй висновок з загальної постановки роботи по ознайомленню дiтей з природою. Наявнiсть у дитячому закладi хорошої матерiальної бази для роботи по ознайомленню дiтей з природою, вiдповiдний стан навчально-виховної роботи є свiдченням того, що дiяльнiсть керiвника має належний рiвень. Глибше вивчити роботу завiдуючого дитячим садком i методиста допоможе бесiда з ними та вивчення документації рiчного і мiсячного планiв роботи, протоколiв педагогiчних рад, аналiзу роботи вихователiв.

Пiд час бесiди з завiдуючим та методистом iнспектор уточнює тi питання, що лишилися недостатньо вивченими пiд час перевiрки роботи. Наприклад, як вихователi пiдвищують свiй фаховий рiвень, якi методичнi об’єднання вiдвiдують, з якими матерiалами виступали, з’ясовує шляхи, якими йшов педагогiчний колектив до досягнень у навчально-виховнiй роботi з даного роздiлу, якi труднощi i проблеми ще не подоланi. Такi бесiди не тiльки сприяють бiльш обгрунтованим висновкам по перевiрцi, але й дають змогу iнспектору дiзнатися про цiнний досвiд роботи.

Вивчення педагогiчної документацiї дозволяє зробити висновки про перевірку обговорення питань, прийняття колективом рiшень i їх виконання, про компетентнiсть завiдуючого, методиста пiд час аналiзу i оцiнки роботи вихователiв.

На основi вивчення роботи дитячого садка складаються висновки про перевiрку. В них повиннi вiдбиватися найголовнiшi досягнення в роботi i конкретно вказуватися тi недолiки, якi слiд подолати педагогiчному колективу.

Приблизна схема висновкiв може бути такою:

1. Загальнi данi про дитячий садок.

2. Оцiнка матерiальної бази по ознайомленню дiтей з природою:

а) планування i озеленення дiлянки вiдповiдно до педагогiчних i гiгiєнiчних вимог;

б) наявнiсть i стан у дитячому садку городу, квiтникiв, саду, ягiдника, майданчика для утримання дрiбних свiйських тварин;

в) стан обладнання кутка природи;

г) наявнiсть сiльськогосподарського iнвентаря, для роботи на городi, квiтнику та предметiв догляду за об’єктами кутка природи;

д) наявнiсть наочних посiбникiв по ознайомленню дiтей з природою (картин, дiафльмiв, дiапозитивiв, грамзаписiв, настiльно-друкованих iгор, дитячої природознавчої лiтератури);

ж) наявнiсть методичної лiтератури з питань ознайомлення з природою. Оцiнка зiбраних у методичному кабiнетi матерiалiв на допомогу вихователям у плануваннi i проведеннi роботи по ознайомленню дошкiльникiв з природою.

З. Стан навчально-виховної роботи з роздiлу ознайомлення дiтей з природою:

а) оцiнка пiдготовки вихователя до проведення рiзних форм роботи по ознайомленню з природою;

б) оцiнка правильностi визначення програмних завдань та методiв реалiзацiї цих заадань;

в) оцiнка засвоєння дiтьми програми по ознайомленню з природою (знань, умiнь, навичок, вихованостi iнтересу до природи i дбайливого ставлення до неї).

4. Керiвництво навчально-виховною роботою по ознайомленню з природою з боку завiдуючого i методиста дитячого садка:

а) оцiнка повсякденного контролю за роботою вихователiв з боку завiдуючого, методиста;

б) здiйснення заходiв по забезпеченню росту майстерностi педагогiчного колективу, пiдвищення квалiфiкацiї вихователiв.

Висновки щодо перевiрки доводяться до вiдома вихователiв на педагогiчнiй радi дитячого садка.