Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стiнгазета.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
148.48 Кб
Скачать

Вимоги до оформлення стінної газети Загальні вимоги

Стінна газета є органом друку навчального взводу і представляє інтереси студентів. Її зміст повинен стосуватися життя і діяльності взводу в цілому, його складових (відділень) або окремих студентів. У газеті можуть бути окремі замітки, які стосуються офіцерів, викладачів (привітання, позитивний приклад, тощо). Не бажано, щоб у газеті містились замітки або статті критичного характеру (з цією метою випускається сатирична газета).

Стінна газета повинна бути приваблива. Вона вивішується на видному місці, де найчастіше бувають студенти. Як правило, вона вивішується в коридорі, так, щоб її було видно з будь-якого місця коридору. Для цього вона повинна бути естетично красиво оформлена (бажано яскравими фарбами). Тобто вона повинна приваблювати до себе, а не відштовхувати! Побачивши стінну газету, студент повинен захотіти підійти до неї!

Стінна газета оформлюється так, щоб її було зручно читати. Випуск стінгазети не передбачає використання поліграфічних можливостей, тому все, що написано, пишеться від руки. Почерк повинен бути зрозумілий для читання, найчастіше вживається почерк, подібний до креслярського. Газета повинна вільно читатись на відстані 1-1,5 м. Не рекомендується використовувати букви з “завитушками”, вони затрудняють читання. Висота букв може мати приблизно 4-5 мм. Кожна замітка може оформлятись іншим варіантом почерку і мати навіть інший фон забарвлення. Проте фон забарвлення повинен бути м’яким, світлим (рожевий, салатовий блакитний, жовтий) і не повинен відволікати від читання замітки, а тільки приваблювати до неї. Зміст заміток повинен бути зрозумілим і цікавим для читачів. Підійшовши до стінгазети студент повинен захотіти її прочитати !

Стінна газета повинна мати інформаційно-виховне спрямування. Все, що написано у стінгазеті повинно бути правдивим. Інформація критичного характеру не повинна принижувати гідності особистості. Із стінгазети студент повинен (може) дізнатись про щось нове для нього. Він також повинен зрозуміти, що те, що він робить є корисним (або шкідливим) для загальної справи і підлягає гласності.

Стінна газета повинна мати назву, номер, гасло, приналежність і автора (редколегію). Кожна стаття або замітка повинна мати заголовок і бути підписана (ініціал імені і прізвище).

Атрибути оформлення

Стінна газета оформлюється на цупкому аркуші паперу розміром з креслярський стандарт А1 у альбомному виконанні

Стінгазета по периметру може мати рамку.

У правому верхньому куті розміщується гасло шрифтом розміром, як заголовки статей, як правило “За Україну, за її волю!”

Зверху і посередині розміщується назва газети. Бажано, щоб назва складалась з одного-двох слів. Висота букв у назві повинна бути найбільшою у газеті (6-9 см), а колір найяскравіший.

Під назвою розміщується назва підрозділу (номер навчального взводу, назву факультету і хто є наставником), до якого належить стінгазета і її номер, якщо вона є періодичним виданням і цей випуск є її черговим випуском або вказується, що цей випуск є спеціальним (позачерговим) випуском в честь якоїсь події (вказується). Розмір шрифту повинен бути приблизно вдвічі менший, ніж шрифт назви газети.

Як правило, зліва розміщують малюнок, тематично пов’язаний з назвою стінгазети або з подією, в честь якої випускається стінгазета (в деяких випадках його розміщують посередині). За розміром малюнок може займати приблизно чверть аркуша. Малюнок повинен бути яскравим і змістовним. Разом з назвою стінгазети вони призвані приваблювати до себе.

Справа від малюнка розміщується “передова стаття”. Вона носить, як правило, інформаційний характер. Передова стаття може бути підписана командиром взводу або його заступником.

Справа від “передової статті” розміщуються статті-замітки. Вони безпосередньо стосуються підрозділу і підписуються студентами взводу. Замітки можуть розміщуватись у довільному порядку і мати довільну форму (прямокутників, квадратів, трикутників, овалів і т.н.). Серед заміток можуть бути власні вірші автора, привітання, цікаві випадки з життя підрозділу, але не анекдоти, переписані з інших джерел.

Справа внизу в окремій рамці після напису “Редколегія:” розміщується склад редколегії стінгазети (ініціал імені і прізвище).