Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
правктична робота.rtf
Скачиваний:
6
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
130.97 Кб
Скачать

Екологічне виховання — тривалий багатофакторний цілеспрямований процес формування екологічної свідомості й екологічної культури.

Виховання екологічної свідомості та екологічної культури молоді повинно розпочинатися значно раніше, ніж дитина переступає шкільний поріг і повинно бути продуманим, ненав’язливим, а форми роботи дібрані таким чином, щоб природоохоронна діяльність в активній і пасивній сферах проходила через душу дитини, залишала в ній чітке уявлення про чуйне ставлення до всього живого. Важливо, щоб ми та наші діти чітко усвідомлювали, що людина не лише природо користувач, а насамперед частина природи.

Спостереження за явищами живої і неживої природи допомагають планомірно формувати у свідомості дитини основи світогляду. Прогулянки на природу, сімейні туристські походи можуть стати для дітей школою любові і бережливого ставлення до природи. Дитині слід довести, що йдучи по лісу безшумно, можна побачити і почути багато цікавого. Діти володіють великим запасом енергії і повинні бути фізично активними, їм необхідно бігати, стрибати, грати у футбол тощо. Багатий світ природи сприяє різнобічному розвитку дитини. Саме через виховні заходи та конкурсні програми діти навчаються гортати живі сторінки природи, розуміти її, співпереживати та оберігати флору і фауну.

Метою Національного природного парку «Черемоський» є привити до сердець дітей любов до природи проводячи різного роду конкурси, вікторини, квести, еко-хвилинки, ігри, наукові семінари з учнями на різні екологічні теми, брейн-ринги. На базі шкіл створюються еко-клуби, екологічні театри. Така робота різної вікової категорії учнів (молодші класи, старші класи) обіцяє бути не тільки корисною природі, але й цікавою для них.

Кожен, хто любить і цінує рідну природу, повинен постійно дбати про її збагачення, вміти зберігати і розумно використовувати її скарби. Тому, необхідно завжди охороняти нашу Землю і дотримуватися певних правил: не смітити, не ламати дерев, не лякати звірів і птахів у лісі, не забруднювати річки та потічки, сте¬жити за тим, щоб ніхто не кривдив нашу матінку Природу!

«Екологічна безпека – це здоров’я, життя! Це запорука твого майбуття!»