Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дек мова.rtf
Скачиваний:
12
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
122.52 Кб
Скачать

87. Загальне поняття про диктанті, види диктантів

Диктант - це вид орфографічної вправи, сутність якого для учнів полягає в запису сприйманого на слух речення, слова, тексту.

Ефективність його досягається тим, що учень, мовчки вимовляє звуки, вчиться співвідносити звуки і букви і відчувати звук як фонему. Диктант вимагає посиленої уваги, яку визначає швидкість і точність освіти навичок. Це і дає підставу рекомендувати диктант як один з основних видів роботи під час навчання правопису.

Диктанти проводяться за зв'язного тексту. Текст повинен бути зрозумілий учням, цікавий за змістом і формою викладу, повинен давати нову інформацію про навколишній світ, виховувати. При роботі над диктантами зі зміною тексту учні потребують додаткового часу, тому диктувати потрібно повільніше, ніж звичайні диктанти.

- Вибірковий диктант - це письмова робота, в процесі якої школярі з продиктованого тексту вибирають і записують слова, словосполучення або - рідше - пропозиції на закріплення правила.

- Розподільний диктант - це письмова робота, в процесі якої учні записують весь диктуються текст, розподіляючи його по групах за вказівкою вчителя.

- Вибірково-розподільний диктант - це письмова робота, при виконанні якої проводиться не лише вибіркова запис диктуемого тексту, але й розподіл записаного на групи.

- Творчий диктант - це запис тексту під диктовку з граматичним, орфографічним, пунктуаційних чи стилістичним зміною кожного пропозиції за завданням вчителя.

- Вільний диктант - це проміжна робота між диктантом та викладом, при якій текст, прослуханий учнями, не записується під диктовку, а переказується вільно.

- Відновлений диктант - це робота по зв'язного тексту, в процесі якої школяр спочатку прослуховує запропонований уривок, потім пише по ньому вибірковий диктант і нарешті, відновлює зв'язний текст за виписаними категоріям.

- За аналогією - це така творча робота, в процесі якої учень прослуховує читається вчителем текст, а потім записує самостійно складений зв'язний текст, подібний з продиктованим за композицією і граматичній структурі, але відрізняється від нього за змістом.

- Попереджувальний диктант використовується з метою відпрацювання прийомів застосування правил і спрямований на оволодіння учнями алгоритмом дій. Перед записом тексту або в процесі запису учні пояснюють, як напишуть слово і чому.

- Пояснювальний диктант включає доказ написання орфограми після запису пропозиції або тексту в цілому. Даний вид диктанту представляє собою свого роду колективну перевірку написаного, розвиває увагу учнів до орфограм. У процесі запису учні підкреслюють орфограми, що потребують перевірки, після запису - контролюють запис виконання роботи.

- Самодиктант або лист по пам'яті: учні запам'ятовують текст, візуально або на слух сприйнятий, і потім пишуть його самостійно.

- Візуально-слухові диктанти починаються з самостійного читання учнями тексту, потім йде пошук і пояснення орфограм.

Розглянемо деякі види диктантів на прикладах.

Вибірковий диктант.

Виписати з тексту підмет.

Розподільний диктант.

Вибірково - розподільний диктант.

Виписати імена прикметники, розподіляючи їх на якісні та відносні.

Творчий диктант.

Відновити первісний текст, поставивши слова з основою на шиплячий в однині.

Вільний диктант.

Визначити основну думку тексту.

Відновлений диктант.

Відновити текст в тих же синтаксичних конструкціях за виписаними іменам числівником.

Диктант за аналогією.

Після проведення спостережень та бесіди написати про калину, горобині або черемшині.

2. Розвиток навичок орфографії через зорово-словникові диктанти

У початкових класах ми бачимо три лінії оволодіння правописом (вони взаємопов'язані):

- Навчання правопису на основі правильного співвіднесення звука (фонеми) і букви, з урахуванням позиції звуку і складу слова, на основі розвитку фонематичного (мовного) слуху учнів;

- Навчання правопису на основі запам'ятовування буквеного складу слів, їх морфемного складу, словотворчих гнізд на основі промовляння і списування, використання словників, активізації словника, тобто використання слів у власних записаних текстах;

- Навчання правопису на основі перевірки орфограм із застосуванням правил, тобто шляхом вирішення граматико-орфографічних завдань.