Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZFK_-_182 / Політекономія / Методичний комплекс для заочників.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
666.62 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ЧЕРКАСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Навчально-методичний комплекс

з дисципліни «Політична економія»

для студентів економічних спеціальностей

освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр»

заочної форми навчання

Затверджено на засіданні кафедри

економічної теорії,

протокол №____ від _______

та Методичною радою ЧДТУ,

протокол №____ від _______

Черкаси ЧДТУ 2010

Укладачі: Ходжаян Аліна Олександрівна, к.е.н., доцент

Рецензент: Кобко В.І., кандидат економічних наук, доцент,

завідувач кафедри економічної теорії ЧДТУ

Навчально-практичний комплекс з дисципліни «Політична економія» для студентів економічних спеціальностей освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» заочної форми навчання [Текст] / Укл. А.О. Ходжаян. – Черкаси: ЧДТУ, 2010 – 48 с.

Навчально-методичний комплекс підготовлено згідно з програмою вивчення нормативної дисципліни «Політична економія» для студентів економічних спеціальностей заочної форми навчання за стандартом Міносвіти.

У навчально-методичному комплексі містяться відомості, що допоможуть в освоєнні курсу «Політична економія». Подано теоретичні питання за темами й практичні завдання для виконання контрольної роботи та самостійного вивчення дисципліни, перелік необхідної літератури. До комплексу включено орієнтовний перелік питань для підготовки до іспиту.

Для студентів економічних спеціальностей заочної форми навчання.

ЗМІСТ

Вступ.......................................................................................................................4

  1. Тематичний план дисципліни………………………………………..……….5

2. Програма курсу «Політична економія»..………………………………….....6

3. Самостійна робота студентів…………………………………………………10

4. Контрольні завдання для студентів-заочників.……………………………..27

5. Перелік питань для підготовки до іспиту…..……………………………….43

6. Навчально-методичні матеріали з дисципліни……………………………..45

6.1. Навчальна література…………………………………………………..45

6.2. Наукова література……………………………………………………..46

6.3. Періодичні видання…………………………………………………….48

ВСТУП

Політична економія є базовою дисципліною навчального плану підготовки бакалаврів з економіки і вивчається студентами економічних спеціальностей всіх форм навчання на І курсі.

Навчальна дисципліна „Політична економія” є нормативною для студентів напряму підготовки 6.030503 – „Міжнародна економіка”, 6.030508 – «Фінанси», 6.030509 – «Облік і аудит», 6.030504 – «Економіка підприємства» , «Економічна кібернетика» освітньо-кваліфікаційного рівня „бакалавр” всіх форм навчання відповідно до освітньо-кваліфікаційної характеристики (ОКХ) і освітньо-професійної програми (ОПП) підготовки фахівців МОН України.

Політична економія уособлює наукові знання про закономірності розвитку економічної системи, об’єктивні економічні закони та причинно-наслідкові зв’язки між економічними процесами, які необхідно враховувати в господарській діяльності з метою підвищення ефективності її здійснення. Незнання механізму дії об’єктивних економічних законів чи будь-які спроби неврахування їх в господарській практиці обертаються значними економічними втратами. В цьому полягає практичне значення політичної економії і необхідність її вивчення як теоретичного підґрунтя економічної політики.

Метою вивчення дисципліни є формування у студентів економічного мислення, оволодіння фундаментальними знаннями законів суспільно-економічного розвитку, ґрунтовне вивчення закономірностей становлення й розвитку ринкової економіки. Застосування отриманих теоретичних знань націлено на розв’язання актуальних проблем розбудови економіки України на ринкових засадах та її ефективної інтеграції у глобалізований економічний простір з урахуванням вимог об’єктивних економічних законів.

Завдання вивчення дисципліни спрямовано на досягнення визначеної мети і передбачає ґрунтовне вивчення загальних основ економічного життя суспільства, розкриття закономірностей розвитку суспільного виробництва, з’ясування механізму дії економічних законів і механізму використання їх людьми у процесі господарської діяльності, визначення істотних рис основних соціально-економічних систем та напрямків їх еволюції, з’ясування ролі політекономії у розробці шляхів формування соціально-орієнтованої економічної системи суспільства.

Політична економія є теоретико-методологічною основою інших економічних наук. Тому опанування курсу «Політична економія» студентами економічних спеціальностей є запорукою подальшого успішного засвоєння профільних економічних дисциплін. Крім того, викладання політичної економії для студентів неекономічних спеціальностей є важливим аспектом гуманітаризації навчального процесу, виведення його за вузькі рамки надання безпосередньо фахової освіти. Успішне опанування даної дисципліни дає можливість майбутнім фахівцям раціонально застосовувати набуті знання й уміння, формує у них навички політико-економічних оцінок явищ і процесів сучасного життя як необхідних атрибутів економічної культури фахівців будь-якого профілю.