Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фізика / архив / 1атест / Тема 3 / заняття23.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
168.45 Кб
Скачать

Задачі для закріплення матеріалу.

1. Як зміниться внутрішня енергія одноатомного ідеального газу, якщо його тиск збільшити втричі, а об’єм зменшити вдвічі?

2. Газ, що перебуває під тиском 105 ізобарно розширився. Виконавши роботу 25 Дж. На скільки збільшився об’єм газу?

3. Скільки дров треба спалити в печі з ККД=40%, щоб отримати з 200 кг снігу, взятого при температурі -100С, воду при 200С?

4. В стальному сосуді масою 300 г налили 1,5 л води при 170С. В воду опустили кусок мокрого снігу масою 200 г. Коли сніг розтанув, встановилася температура 70С. Яка кількість води була в снігу?

5. З якою найменшою швидкістю повинна летіти свинцева дробинка, щоб при ударі з перепоною вона розплавилась? Вважати, що 80% кінетичної енергії перетворилася у внутрішню енергію дробинки, а температура дробинки до удару була 1270С.

6. Скільки сталі, узятої при 200С, можна розплавити в печі з ККД=500%, спалюючи 2 т кам’яного вугілля?

7. Чотири циліндрики: алюмінієвий, латунний, залізний і свинцевий, що мають однакову масу, нагріли у воді до однакової температури і одночасно поставили на парафінову пластинку. Чи однакову кількість теплоти віддали ці циліндрики парафінові? Чи однакова кількість теплоти потрібна для нагрівання 1 г кожної з даних речовин на 10С?

Домашній конспект: Кількість теплоти

Процес передавання енергії від одного тіла до іншого без виконання роботи називають теплообміном або теплопередаванням.

Енергію, яку передано тілу внаслідок теплообміну, називають кількістю теплоти.

Під час теплообміну енергія не перетворюється з однієї форму в іншу; частина внутрішньої енергії гарячого тіла передається холодному тілу.

З курсу 8 класу ви знаєте, що для нагрівання тіла масою m від температури t1 до температури t2 треба надати йому кількість теплоти:

Q = cm(t2-t1) = cmt

Коефіцієнт с у формулі називають питомою теплоємністю. Питома теплоємність – це кількість теплоти яку треба надати 1 кг речовини, щоб змінити її температуру на 1 К. Одиниці вимірювання .

Кількість теплоти, яка потрібна для перетворення 1 кг рідини в пару при температурі кипіння, називають питомою теплотою паро утворювання r. Одиниці вимірювання .

Щоб перетворити в пару рідину масою m потрібна кількість теплоти:

Qп = rm.

Під час конденсації пари виділяється така сама кількість теплоти:

Qк = -rm.

Кількість теплоти, яка потрібна для перетворення 1 кг кристалічної речовини при температурі плавлення в рідину такої самої температури, називають питомою теплотою плавлення . Одиниці вимірювання .

Щоб розплавити кристалічне тіло масою m, потрібна кількість теплоти:

Qпл = m.

Кількість теплоти яка виділяється в процесі кристалізації тіла, дорівнює:

Qкр = -m.

Кількість теплоти, яка виділяється при згорянні 1 кг речовини, називають питомою теплотою згоряння q. Одиниці вимірювання .

Кількість теплоти яка виділяється при згорянні тіло масою m, дорівнює:

Q = qm.

Соседние файлы в папке Тема 3