Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
s_104.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.02 Mб
Скачать

Додаток ж

Цивільно-правовий захист майнових прав та інтересів

Малолітніх і неповнолітніх осіб

ВСТУП

Актуальність теми. Основний Закон нашої держави проголошує людину найвищою соціальною цінністю, а утвердження і забезпечення прав і свобод людини – головним обов’язком держави. Також законодавчо закріплено засоби захисту прав і свобод людини. Водночас на сучасному етапі розвитку суспільства відзначається доволі багато порушень майнових прав та інтересів малолітніх і неповнолітніх осіб.

Як свідчить судова практика, найбільше порушень майнових прав та інтересів малолітніх і неповнолітніх відбувається під час вчинення правочинів з нерухомим майном, власниками якого є малолітні та неповнолітні особи, при відшкодуванні шкоди, завданої здоров’ю останніх та при втраті годувальника.

На сьогодні активізувався процес розробки та прийняття багатьох концептуальних норм, які визначають основи правового статусу особи в суспільстві, створюють сприятливі умови для забезпечення її цивільної активності та захисту порушених майнових прав та інтересів. Для цього необхідним є дослідження форм і способів цивільно-правового захисту майнових прав та інтересів фізичних осіб, удосконалення роботи органів, на яких державою покладено відповідний обов’язок.

Важливим моментом у захисті майнових прав малолітніх і неповнолітніх осіб є те, щоб не було розриву між правовими гарантіями, які надає закон, і практичною реалізацією права на захист.

Дипломна робота спрямована на дослідження теоретичних і практичних проблем захисту майнових прав та інтересів малолітніх і неповнолітніх осіб, на вдосконалення правового механізму регулювання вказаних відносин.

Об’єкт дослідження - вивчення закономірностей правового регулювання відносин, які виникають у сфері здійснення захисту майнових прав та інтересів малолітніх і неповнолітніх осіб відповідно до цивільного законодавства України.

Предмет дослідження - майнові права та інтереси малолітніх і неповнолітніх осіб, правові проблеми їх набуття, здійснення та захисту, удосконалення нормативної бази захисту майнових прав та інтересів малолітніх і неповнолітніх осіб, дослідження правових наслідків порушення майнових прав та інтересів малолітніх і неповнолітніх осіб.

Метою дипломної роботи є розкриття поняття та сутності правосуб’єктності малолітніх та неповнолітніх осіб у майнових відносинах за цивільним законодавством, а також визначення способів їх захисту.

Досягнення поставленої мети вимагає вирішення таких завдань:

  • проаналізувати норми цивільного, сімейного, житлового права, які регулюють майнові права та інтереси малолітніх і неповнолітніх осіб;

  • дослідити теоретичні та практичні проблеми, пов’язані із захистом майнових прав та інтересів малолітніх і неповнолітніх осіб;

  • виявити особливості набуття, реалізації та захисту майнових прав та інтересів малолітніми та неповнолітніми особами;

  • проаналізувати практику застосування цивільного законодавства України, яке стосується захисту майнових прав та інтересів малолітніх і неповнолітніх осіб.

Теоретичною основою дипломної роботи стали праці вчених-цивілістів: Алексєєва С.С., Басіна Ю.Г., Братуся С.М., Грібанова В.П., Діденко А.Г., Кройтора А.В., Малеїна М.С., Маслова В.Ф., Пушкіна А.А., Сергєєва А.П., Сліпченко А.С., Тихонової Б.Ю., Толстого Ю.К. та інших дослідників.

Судові рішення з цивільних справ судів м. Києва, м. Хмельницького та Хмельницької області, пов’язані із захистом майнових прав та інтересів малолітніх і неповнолітніх осіб, підтвердили теоретичні положення, проаналізовані у дослідженні.

Окремі положення роботи були апробовані в ході доповіді на Міжнародній науковій конференції студентів та аспірантів «Актуальні проблеми правової науки» (11-12 листопада 2010 року, м. Хмельницький).

Структура роботи. Відповідно до мети та завдань дослідження робота складається із вступу, трьох розділів, які включають п’ять підрозділів, висновків, списку використаних джерел із 50 найменувань та 2 додатків. Загальний обсяг роботи складає 80 сторінок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]