Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
М. І. Мирун Гроші та кредит / =авч.-метод.посібн.іирун 4.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
157.18 Кб
Скачать

Тема 11. Комерційні банки Методичні вказівки

З’ясовуючи історію походження комерційних банків, потрібно звернути увагу на їх попередників і причини, що привели до виникнення комерційних банків, на умови надання позичок лихварями і комерційними банками. Як відомо, комерційні банки на території України виникли значно пізніше ніж у країнах Західної Європи. Необхідно з’ясувати ту роль, яку відіграли комерційні банки у становленні та розвитку капіталізму, у його переростанні в державно-монополістичний капіталізм. Також слід звернути увагу на виникнення транснаціональних банків та їх роль у сучасному світі.

Вивчаючи пасивні операції комерційних банків, важливо усвідомити різницю між ними й іншими фінансовими інституціями. Для цього студенту слід добре розібратись у складі грошових ресурсів банків та механізмі їх формування і сферах використання.

Формування грошових ресурсів комерційні банки здійснюють за допомогою пасивних операцій. Передусім потрібно ознайомитися з порядком формування як власного, так і залученого капіталу, їх складом та законодавчим і нормативним регулюванням. При цьому слід звернути увагу на відмінності у формуванні статутного фонду комерційного банку, господарських товариств та підприємств.

Особливу увагу слід приділити формуванню грошових ресурсів банків за рахунок заощаджень населення, які в розвинутих країнах є основним джерелом формування кредитних та інвестиційних ресурсів.

Далі необхідно засвоїти операції з розміщення банками залучених коштів, звернувши увагу на поняття «ресурсна база» комерційного банку. При цьому потрібно докладно ознайомитися з особливостями таких активних операцій комерційних банків, як кредитні, інвестиційні, вкладення коштів у іноземні валюти та нерухоме майно, виявити їх вплив на ліквідність комерційних банків. Також потрібно звернути увагу на законодавче обмеження деяких iз цих операцiй.

Враховуючи, що серед активних операцiй комерцiйних банкiв провiдне мiсце посiдає кредитування юридичних i фiзичних осiб, треба докладно вивчити класифiкацiю банкiвських позичок, принципи кредитування, умови надання різних кредитів та порядок їх повернення. При цьому слiд звернути увагу на сутність поняття та порядок визначення кредитоспроможностi позичальникiв. Для цього треба спиратися на знання, отриманi з цього питання під час вивчення iнших курсiв.

Необхiдно звернути увагу на широкий спектр банкiвських послуг та види доходів від них, видiливши серед цих послуг розрахунковi операцiї. Необхiдно також з’ясувати механiзм здiйснення банками касових операцій, операцiй з фiнансування капiтальних вкладень, посередницьких, довiрчих (трастових), торговельно-комерцiйних операцiй, надання консалтингових та інших послуг.

Розглядаючи стабільність комерційних банків, передусім необхідно усвідомити її сутність і фактори, які на неї впливають, а також шляхи її досягнення. Особливу увагу потрiбно надати фінансовій стійкості банків, розглянувши показники економічних нормативів, які її характеризують, джерела доходiв i напрями витрат комерцiйних банкiв, формування та розподiл їх прибутку, показники прибутковості. I, нарештi, необхiдно засвоїти сутність лiквiдностi комерцiйного банку, її види і мінімальні параметри, чинники його платоспроможностi, способи її пiдтримання та наслiдки порушення. Далі слід з’ясувати причини і види банківських ризиків та способи захисту від них.

На завершення вивченя теми потрібно усвідомити процес становлення та розвитку комерційних банків в Україні. Можна порівняти кількість банків та склад банківської системи України й інших країн, розміри і склад їх пасивів, активів і прибутку.