Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Резнік Є.К. кондитерські вироби.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
719.36 Кб
Скачать

1.3.Аналіз ринку шоколадної продукції міста Херсона

та Херсонської області

Лідером серед виробників у місті Херсоні є «Nestle-Світоч» в асортименті якої розрізняють:

  • Nesquіk ” – розчинивши “Nesquіk ” у гарячому або холодному молоці , діти можуть самі приготувати чудовий і поживний напій з ніжним смаком молочного шоколаду. Приготовлений з молоком, “Nesquіk ” ідеально сполучить корисні властивості молока і збагаченого вітамінами шоколадного напою.

  • «Світоч» (два основних типи шоколадних плиток: молочний шоколад із ніжним смаком молока і чорний - з високим вмістом какао-продуктів),

  • Цукерки в коробках (Палітра Вишукані десерти)

  • Вафлі в упаковці «Артек» («Артек» горіховий, «Артек» класичний)

  • Печиво «Марія» - Запашне печиво «Марія», «Марія +» та «Марія+ з висівками» від «Світоч » – якісний та корисний продукт для дітей та дорослих.

  • Цукрове печиво - Печиво Марка «Надія» (розсипчасте цукрове печиво з вишуканим ароматом та смаком), Марка (печиво у формі «сендвічу» — два цукрових печива з ніжним шоколадним кремом між ними).

  • Крекери –одним з найпопулярніших видів печива від «Світоча» є смачні та хрусткі крекери із різними добавками та смаками.

  • Драже – незважаючи на те, що драже «Смак» вже багато років на ринку України, попит на нього не зменшується. Запорукою цього є якість продукту та його традиційний смак.

  • Цукерки вагові - Ромашка Світоч, Ромашка Молочна, Зоряне сяйво, Мак, Карпати-Світоч, Казкова Бiлочка-Світоч, Желейка Світоч, Лісовий горішок, Грильяж шоколадний, Цитрон Класичний.

  • Nescafé -розчинна кава. Унікальний досвід компанії "Nestlé" зробив "Nescafé" торговою маркою кави номер один у світі. "Nestlé" постійно працює над поліпшенням якості кави і шукає нових шляхів для повного розкриття багатого потенціалу кавових зерен. "Nescafé" — дорогоцінний продукт. Для його виготовлення відбирають найцінніші сорти кави.

  • «Маггі» - відкриває можливість ваших кулінарних талантів! Це ваш незамінний помічник на кухні, якому ви можете довірити обід для всієї родини.

  • Дитяче харчування -Nestlé пропонує українським споживачам широкий вибір продуктів дитячого харчування для різного віку і різних смаків. Nestlé пропонує спеціалізовані продукти дитячого харчування — дитячі молочні суміші, за основу створення яких прийнято золотий стандарт – грудне молоко.

«Nestlé Україна» — одна з найбільших компаній у сфері виробництва продуктів харчування.

Перш за все “Nestlé” закріплює свої позиції і поширює свою присутність в Україні за рахунок інвестицій в місцеве виробництво та промислову інфраструктур, активне підтримка та просування торгівельних марок та налагодження національної мережі збуту.

У грудні 1994 року “Societe pour l’Exportation des Produits Nestlé S.A.” відкрило своє представництво в Києві, щоб вести активну маркетингову і рекламну підтримку таких всесвітньо відомих брендів, як :

У 1998 році “Nestlé” придбала контрольний пакет акцій одного із значних кондитерських виробників України — Львівської кондитерської фабрики «Світоч». Встановлюючи на виробництві міжнародні стандарти якості за участю “Nestlé”, «Світоч» отримав новітнє «ноу-хау» та виробничі технології, впровадження автоматизації виробничих процесів, реконструкцію існуючих та встановлення нових виробничих ліній, національну дистрибуцію та маркетингову підтримку торгівельної марки.

У травні 2003 року у Києві заснована компанія «Нестле Україна» з метою ведення ведення комерційної діяльності та розвитку дистриб’юторської мережі.

У грудні 2003 року “Nestlé” придбала 100% акцій ВАТ «Волиньхолдинг» — луцької молодої динамічної компанії, яка випускає продукцію під відомою торгівельною маркою «Торчин Продукт». ТМ «Торчин» є лідером на українському ринку холодних соусів (майонез, кетчуп, гірчиця, соуси).

У лютому 2010 року "Nestlé" придбала ТОВ "Техноком", виробника продуктів швидкого приготування під ТМ “Мівіна”. ТМ “Мівіна” займає позицію лідера на ринку продуктів в категоріях «Продукти швидкого приготування» та «Приправи» в Україні.

Компанія "Nestlé" динамічно зростає. Обсяг продажів "Nestlé" в Україні у 2009 році склав 3,122 млрд. гривень, продемонструвавши зростання на 16%. З 2004 року "Nestlé", інвестувала в українську економіку 2,5 млрд. гривень.

Загальний обсяг продажів компанії на українському ринку в 2009 році збільшився на 16,2% у порівнянні з 2008 роком і досяг 3,122 млрд. гривень. У 2009 році підприємства Nestlé в Україні (ТОВ «Нестле Україна», ВАТ «Волиньхолдінг» і ЗАТ «Світоч») виплатили до державного бюджету 206 млн. грн. податків .

Незважаючи на складну економічну ситуацію, у 2009 році Nestlé вдалося зберегти сильні позиції у всіх представлених в Україні категоріях: кава та напої, кондитерські вироби, кулінарія, дитяче та спеціальне харчування, готові сніданки, корми для домашніх тварин, морозиво. Компанією також було реалізовано кілька масштабних інвестиційних проектів, спрямованих на подальший розвиток бізнесу в Україні.

У сегменті кулінарії (ТМ «Торчин») обсяг продажів склав 878 млн. грн. Компанія зберігає абсолютне лідерство в категорії холодних соусів. Частка ринку кетчупів «Торчин» склала 61,6%, майонезу - 24,3%, гірчиці - 47%, соусів - 50%. Частка Nestlé у сегменті приправ універсальних склала 38% у грошовому еквіваленті.

Найважливішим досягненням компанії в 2009 році стало успішне завершення будівництва заводу з виробництва продуктів харчування в с. Смолигів Волинської області та введення в експлуатацію першої черги нового підприємства. У грудні 2009 р. розпочав роботу дистрибуційний центр зі зберігання готової продукції загальною площею 14 тис. м². У 2010 році компанія має намір продовжити роботи на об'єкті і підготуватися до запуску другої черги заводу.

РОЗДІЛ 2

МАРКЕТИНГОВІ ДОСЛІДЖЕННЯ РИНКУ ШОКОЛАДНОЇ ПРОДУКЦІЇ МІСТА ХЕРСОНА

2.1 Методологія провидіння маркетингових досліджень у місті Херсоні

Ма́ркетингові дослі́дження — систематичне збирання, опрацьовування й аналіз інформації та можливостей, розроблення рекомендацій на підставі цих даних.

Як правило, вони передбачають аналіз продажу та маркетингових можливостей, прогнозування продажу, ринкових кривих пропозиції та попиту. Результати маркетингових досліджень фірми використовують при плануванні та контролі діяльності. Такі дослідження часто супроводжуються збиранням і пошуком первинних даних. А потреба в цьому постає або на завершальному етапі дослідження, або за недостатньої кількості вторинних даних для прийняття адекватного рішення.

Для збирання первинної інформації використовують такі методи: опитування, спостереження, фокусування, експерименту, імітації.

Методи опитування. Під час опитування інформацію збирають, контактуючи з людьми особисто, телефоном або через листування. За допомогою цього методу можна довідатися про ставлення споживачів до фірми чи товару, отримати дані про минулі покупки й характеристику їх споживачів. Проте точність опитування залежить від щирості відповідей опитуваних. Усі відповіді заносять до анкети.

Опитування може бути відкритим або прихованим. У першому випадку опитуваним пояснюється реальна мета дослідження, у другому — ні. У такий спосіб можна одержати щиріші відповіді, уникнути того, щоб опитуваний говорив те, що, на його думку, хоче почути інтерв'юер або дослідник.

Семантичний диференціал — перелік протилежних визначень. За такого методу опитування використовують шкали порівняння замість запитань або на додаток до них. Він може бути відкритий або прихований залежно від того, чи повідомлено респондентові про реальну мету опитування. Кожне визначення оцінюють за біполярною шкалою і розраховують середнє значення за всіма опитаними. Потім розробляють загальний профіль компанії або товару, який можна порівняти з профілями конкурентів та ідеальними оцінками споживачів.

Іще один поширений метод опитування — багатовимірне шкалування, що має прихований або відкритий характер. За його допомогою фіксують ставлення опитуваних до багатьох характеристик товару і компанії. Подальший комп'ютерний аналіз допомагає узагальнити індивідуальні характеристики й оцінити окремий товар або компанію.

Метод спостереження. За цього методу збирання первинних даних дослідник безпосередньо спостерігає за людьми й обстановкою. Це аналітичний метод, за допомогою якого фіксують нинішню й результат минулої поведінки, часто в реальних ситуаціях. Людей не опитують, їхнє співробітництво необов'язкове. Похибки, що породжуються інтерв'юерами й запитаннями, мінімальні. Основні недоліки спостереження пов'язані з неможливістю визначення ставлення людини, і спостерігачі можуть неправильно витлумачити її поведінку. За прихованого спостереження споживач може не знати, що за ним спостерігають. У цьому разі використовують спеціальні дзеркала або приховані камери. Метод спостереження найдешевший, але його можливості надто обмежені. За його допомогою можна оцінити приблизний статево-віковий склад відвідувачів магазину, ресторану або театру, а також приблизну частоту купівель й асортимент покупок.

Метод фокусування полягає в цілеспрямованому доборі так званої фокус-групи (6-9 опитуваних), з членами якої всебічно обговорюються проблеми, що цікавлять дослідників. Фокусування має здійснювати фаховий «медіатор», бажано психолог-маркетолог.

Фокус-група може складатися з реальних або потенційних споживачів товару, представників певної соціальної групи, «лідерів думок» або експертів. Метод фокусування застосовують у пошукових дослідженнях, у разі тестування продукції та проведення рекламної кампанії.

Метод експерименту – це дослідження, під час якого в контрольованих умовах змінюють один або кілька параметрів (наприклад, певний елемент маркетингу — від конструкції упаковки до засобів реклами). Експериментальні дослідження потребують добору порівнянних груп суб'єктів, створення для них різних умов, контролю за змінюваними параметрами і визначення значущості наявних розбіжностей. Мета дослідження — розкрити причинно-наслідкові зв'язки, відкинувши суперечливі пояснення результатів спостереження. Основна перевага експерименту — дає змогу побачити причину й наслідок (наприклад, нова упаковка збільшує обсяг збуту), його структура і процес систематизовані.

Збирання вторинної інформації:

  • Моніторинг — постійне відстеження чіткого кола вторинної інформації та її систематизація. Цей метод часто використовують у дослідженні засобів масової інформації, для відстеження відвідування театрів, виставок, магазинів, спортивних і політичних заходів. Спосіб спостереження, коли дослідник стає частиною досліджуваної групи (фірми, курсу), не повідомляючи про це інших членів колективу, називається включеним. Переваги такого спостереження перед зовнішнім полягають у тому, що члени групи не відчувають дискомфорту від присутності стороннього, а отже, не змінюють своєї поведінки.

Для того щоб вторинну інформацію можна було проаналізувати, необхідно чітко визначити її етапи. Вони аналогічні етапам одержання первинної інформації: спочатку визначають мету дослідження, потім складають анкету з переліком запитань, на які доцільно відповісти, після цього дані групують у блоки для порівняння. Зібрана та згрупована вторинна інформація піддається статистичному, кореляційному та вірогідному аналізам. Зокрема, для аналізу рекламних, аналітичних, публіцистичних матеріалів використовують спеціальні методи, передусім контент-аналіз, тобто аналіз тексту в загальному культурному й історичному контексті подій. Існує спеціальна наука — герменевтика, що займається розробленням методів вивчення текстів у широкому розумінні цього слова. Крім законних методів збирання інформації застосовують так звані протизаконні методи. До них належить промислове шпигунство, під яким розуміють незаконне, переважно таємне, вилучення комерційно цінної інформації в її власників. Об'єктом дослідження стають технології (креслення, формули, зразки, програми, ідеї), іноді — фінансова документація (рахунки, кошториси, договори, звіти тощо).

    1. Оцінка виробників і споживачів шоколадної продукції у місті

Херсоні

Розглядаючи результати опитування споживачів міста Херсона одержали наступні результати (Рис 2.1) по асортименту найбільший попит має плитковий шоколад і складає 45%. Найменший, серед представлених сортів шоколаду, мають цукерки – 8%.

Рис 2.1 - Асортимент шоколадних виробів, якому віддається найбільша перевага споживачами м. Херсона

Розглядаючи фактори, які найбільш впливають на вибір при купівлі шоколадних виробів, то було виявлено, що смакові якості та дата виготовлення відіграють для споживача найбільше значення і складають 25%, в свою чергу якість продукції та гарантія екологічно чистої продукції посіла друге місце у шкалі споживчих переваг - 23%, найменший впливом користується фактор - калорійність продукції (15%), що свідчить про наявність на ринку відносно однакової по своїм властивостям продукції здатної задовольнити потреби споживачів стосовно продукту.

Найбільш розповсюдженим місцем для придбання кондитерських виробів є крупні супермаркети („Оскар”, „Сільпо”, „Антал”, „Велика кишеня”) (48%), потім, ринки (Дніпровський, Центральний) (36%) популярність яких серед покупців зростає з кожним роком, так само, як перевага споживачів віддається великим супермаркетам та гіпермаркетам, оскільки у ньому споживач має змогу придбати і іншу потрібну для нього продукцію. І все це в одному торговому приміщенні, що досить зручно, особливо у зимовий період року. Тому можна прогнозувати, що популярність супермаркетів буде продовжувати рости і далі, про що говорить збільшення кількості великих супермаркетів у місті. Найменша кількість покупок здійснюється мінімаркетах (5%).

Рис 2.2 - Найбільш розповсюджені місця придбання шоколадних виробів

Аналізуючи як часто респонденти вживають шоколад, то маємо наступні результати: 1 раз на тиждень (36%), 2 рази на тиждень (20%), 3 рази на тиждень (20%), кожен день (20%), варіант респондента (4%), серед яких можна виділити один раз на місяць та не вживаю. Доречно також зазначити, що 32% опитаних споживачів не вживають шоколадну продукцію, так як вважають її калорійною та непридатною до споживання, а 68 % вживають шоколад та напроти підкреслюють його позитивні сторони, до яких можна віднести сприятливий вплив на розум та покращення емоційного стану людини.

Що стосується виробників кондитерських виробів, то попит херсонських споживачів збігається з перевагами всього українського населення при покупці продукції «Nestle-Світоч» (44%), «Рошен» (38%), на третьому місці продукція компанії “Крафт ФУДЗ Україна» (9%). Найменш популярною є продукція кондитерської фабрики «Полтавакондитер» (1%) (Рис 2.3).

Рис. 2.3. – Виробники шоколадної продукції на

ринках Херсонської області.

Досліджуючи вподобання споживачів щодо типу шоколаду слід зазначити, що 57 % опитаних відають перевагу молочному шоколаду, наступну ступінь в однаковій мірі займають чорний та білий шоколад, які отримали по 21,5% від загальної кількості.

Рис. 2.4. – Вподобання споживачів щодо типу шоколаду.

Розглядаючи вікові групи, то їх поділено на шість груп: I – включає людей у віці від 18 до 24 років (54%), II – від 25 до 29 років (12%), III – від 30 до 34 років (0%), IV – від 35 до 44 років (12%), V – від 45 до 55 років (16%), VI – від 55 і більше років (6%). У результаті найбільш широким сегментом став перший, об'єднавши споживачів у віці від 18-24 років (54%). (Рис 2.5).

Рис 2.5 - Сегменти споживачів за віком

На кондитерські вироби впливають в однаковій мірі наступні фактори: якість продукції (25%), широкий асортимент (25%). А відповідно найменший вплив має належність до торгової марки (6%).

Що стосується соціального статусу, то найбільший обсяг з опитаних споживачів склали студенти (35%), робітники (22%) і що службовці (21%). Найменший відсоток склали домогосподарки (6%).

Рис. 2.6. структура споживачів міста Херсона за соціальним статусом

По кількості замужніх людей та холостих склалася наступна послідовність: замужні/одружені – 67%, холості/незамужні – 33%.

Найбільша частка середньомісячного доходу родини знаходиться у категорія від 1000 і більше грн. на місяць (27%), потім від 500 до 1000 грн. (51%). Найменша кількість респондентів мали прибуток 400-500 грн. (22%) (Рис 2.7).

Рис 2.7 - Середньомісячний дохід родини, грн.

Взагалі споживачі віддають перевагу смаковим якостям шоколаду, а не корисним домішкам які містяться у продукції деяких виробників і забезпечують у більшій кількості організм людини вітамінами, мінералами але при цьому має інший смак за рахунок чого і зменшує свою привабливість для споживача (використання порошку какао). З огляду на те що на сьогоднішній день збільшується кількість людей, які прагнуть споживати здорову їжу, то необхідно застосувати рекламні методи для інформування споживачів щодо даного виду продукту.

Перше місце по орієнтації на товар при купівлі шоколаду віддається високоякісній продукції (34%), дорогій високоякісній продукції (26%), дешева продукція (26%), полуфабрикати (14%).

Наступним кроком проаналізуємо вплив конкуренції на виробників у місті Херсоні.

Продукція ДП «КК Рошен», яка у своєму асортименті має шоколад, желе, печиво, крекери, торти, бісквіти, вафлі, батончики та багато іншого. Майже 15% опитаних реалізаторів відмітили, що продукція компанії «КК Рошен» користується найбільшим попитом та з них 9% відчувають вплив конкуренції, зокрема зі сторони продукції компанії «Nestle-Світоч» та «Крафт ФУДЗ Україна».

Асортимент компанії «Крафт ФУДЗ Україна» складає кава (JACOBS– кава розчинна, мелена та в зернах, CARTE NOIRE – кава мелена, розчинна та в зернах), шоколадні вироби ("КОРОНА"– шоколадні плитки та коробкові цукерки,МILKA – молочний шоколад), печиво ("БІСКВІТНІ ДЕСЕРТИ "КОРОНА" – бісквітні медальйони трьох смаків, "ШОКОЛАДНІ КАНАПЕ "КОРОНА" – хрумке печиво з молочним та чорним шоколадом, "ВЕДМЕДИК БАРНІ" – бісквітне тістечко з шоколадною начинкою), солоні снеки ("ЛЮКС"– картопляні чіпси).ЗАТ „Крафт Фудз Україна” - це шість потужних брендів, три виробництва, чотири категорії, більше 1600 постійних працівників та більше 1000 людей системи збуту, 15 років лідерства на українському ринку. Серед 20 опитаних реалізаторів продукції даного виробника 4 особи, товар яких користується попитом серед споживачів і понад 67% не відчувають конкуренцію з боку інших виробників.

Що ж стосується компанії «Nestle-Світоч», в асортименті якої розрізняють як шоколадні, кондитерські вироби, дитяче харчування, приправи, тощо, то серед опитаних експертів-реалізаторів 78% не відчувають конкуренцію на даних товар.

Прямий зв'язок між віковою групою і факторами, що впливають на здійснення покупки або виборі продукту, свідчить про те, що ціна, якість, корисність, смакові якості безпосередньо впливають на вибір покупця, а виробник продукції не має впливу на вибір споживача (Таблиця 2.1). Прямий зв'язок між доходом і вище зазначеними факторами існує при визначенні корисності, якості продукції і виробника. Зв'язку немає при визначенні ціни і смакових якостей продукції.

Таблиця 2.1

Фактори, що впливають на покупку шоколаду

Вікова група

Дохід родини

Низька ціна

0,15497

-0,086691

Корисність

0,10229

0,011668

Смакові якості

0,14695

-0,069975

Якість продукції

0,10512

0,100663

Виробник

-0,11494

0,08363

У більшості випадків присутній зворотний зв'язок як при взаємовідношенні вікової групи і доходу родини з виробниками шоколадних виробів. Тобто, покупець незалежно від своїх доходів і віку може вибрати будь-якого виробника даного виду продукції (Таблиця 2.2).

Таблиця 2.2

Виробники шоколаду

Вікова група

Дохід родини

«Рошен»

-0,104539

0,111513

«Конті»

-0,104773

-0,022285

«АВК»

0,016861

0,169608

«Nestle-Світоч»

-0,129437

-0,1214135

«Полтавакондитер»

-0,06201

-0,12724

«Крафт ФУДЗ Україна»

-0,175746

0,170659

«Житомирські ласощі»

-0,201382

-0,027458

Аналіз даних, отриманих під час дослідження, дає змогу порівняти числові величини, виявити зв’язок між окремими даними та їх поєднаннями. Зробивши дане дослідження бачимо, що лідером серед виробників шоколадних та кондитерських виробів у місті Херсоні є «Nestle-Світоч».

ВИСНОВОК

В останні роки вітчизняний ринок упакованих цукерок разом з усім продовольчим ринком планомірно преміумізовавя. Здавалося б, нинішні проблеми споживчої платоспроможності повинні на корені зупинити цей процес. Але, на відміну від інших видів продукції, наявність у коробки впакованих цукерок фактора "статусної покупки" залишає виробникам реальний шанс не просто зберегти, але й препомножити свою маржинальность

У тім, що наслідку фінансової кризи відіб'ються на російському ринку шоколаду, сумнівів практично немає. Однак прогнози про можливі зміни в споживчих перевагах зараз фігурують неоднозначні. Не дивно - шоколад, як відомо, продукт особливий, і навіть в умовах украй несприятливої для споживчого сектора в цілому кон'юнктури, експерти фіксують тут самі різні тенденції.

Розглядаючи результати опитування споживачів міста Херсона одержали наступні результати по асортименту найбільший попит має плитковий шоколад і складає 45%. Найменший, серед представлених сортів шоколаду, мають цукерки – 8%.

Розглядаючи фактори, які найбільш впливають на вибір при купівлі шоколадних виробів, то було виявлено, що смакові якості та дата виготовлення відіграють для споживача найбільше значення і складають 25%, в свою чергу якість продукції та гарантія екологічно чистої продукції посіла друге місце у шкалі споживчих переваг - 23%, найменший впливом користується фактор - калорійність продукції (15%), що свідчить про наявність на ринку відносно однакової по своїм властивостям продукції здатної задовольнити потреби споживачів стосовно продукту.

Найбільш розповсюдженим місцем для придбання кондитерських виробів є крупні супермаркети („Оскар”, „Сільпо”, „Антал”, „Велика кишеня”) (48%), потім, ринки (Дніпровський, Центральний) (36%) популярність яких серед покупців зростає з кожним роком, так само, як перевага споживачів віддається великим супермаркетам та гіпермаркетам, оскільки у ньому споживач має змогу придбати і іншу потрібну для нього продукцію. І все це в одному торговому приміщенні, що досить зручно, особливо у зимовий період року. Тому можна прогнозувати, що популярність супермаркетів буде продовжувати рости і далі, про що говорить збільшення кількості великих супермаркетів у місті. Найменша кількість покупок здійснюється мінімаркетах (5%).

Що стосується виробників кондитерських виробів, то попит херсонських споживачів збігається з перевагами всього українського населення при покупці продукції «Nestle-Світоч» (44%), «Рошен» (38%), на третьому місці продукція компанії “Крафт ФУДЗ Україна» (9%). Найменш популярною є продукція кондитерської фабрики «Полтавакондитер» (1%).

Досліджуючи вподобання споживачів щодо типу шоколаду слід зазначити, що 57 % опитаних відають перевагу молочному шоколаду, наступну ступінь в однаковій мірі займають чорний та білий шоколад, які отримали по 21,5% від загальної кількості.

Що стосується соціального статусу, то найбільший обсяг з опитаних споживачів склали студенти (35%), робітники (22%) і що службовці (21%). Найменший відсоток склали домогосподарки (6%).

Взагалі споживачі віддають перевагу смаковим якостям шоколаду, а не корисним домішкам які містяться у продукції деяких виробників і забезпечують у більшій кількості організм людини вітамінами, мінералами але при цьому має інший смак за рахунок чого і зменшує свою привабливість для споживача (використання порошку какао). З огляду на те що на сьогоднішній день збільшується кількість людей, які прагнуть споживати здорову їжу, то необхідно застосувати рекламні методи для інформування споживачів щодо даного виду продукту.

Перше місце по орієнтації на товар при купівлі шоколаду віддається високоякісній продукції (34%), дорогій високоякісній продукції (26%), дешева продукція (26%), полуфабрикати (14%).

Прямий зв'язок між віковою групою і факторами, що впливають на здійснення покупки або виборі продукту, свідчить про те, що ціна, якість, корисність, смакові якості безпосередньо впливають на вибір покупця, а виробник продукції не має впливу на вибір споживача. Прямий зв'язок між доходом і вище зазначеними факторами існує при визначенні корисності, якості продукції і виробника. Зв'язку немає при визначенні ціни і смакових якостей продукції.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

  1. Войчак А.В. Маркетинговый менеджмент. К.: КНЕУ, 1998. – 382 с

  2. Андрущенко О.С. Злачные места// Бизнес №40, 6 октября 2003 года

  3. Бычков А. «10 ноября в Херсоне подорожал хлеб» // Бизнес № 46 17 ноября 2003 год.

  4. Васильева Н. Тело вкуса. //Бизнес №44 01.11.04

  5. Государственный комитет статистики Украины // Продовольственные товары №20 2003г.

  6. Ковтун Е.Верность украинским традициям качества// Продовольственные товары октябрь 2005г.

  7. Татаренко Г.Н. Дороже денег // Бизнес №41, 13 октября 2003 года

  8. Швак О.О. Собственная информация Сладкая жизнь//Продовольственные товары 2003г.

  9. Матеріали Інтернет www.food.ua - Кондитерські вироби. кому віддати перевагу.

  10. Офіційні сайти компаній «Рошен», «Конті», «Nestle-Світоч» , «Крафт ФУДЗ Україна» та «АВК».

ДОДАТКИ