Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РГР.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
326.06 Кб
Скачать
    1. Соціально – економічні і господарські аспекти використання ландшафтів

      1. Адміністративно – територіальний устрій

Площа району - 2,1 тис. кв. км . Щільність населення - 21,8 чол. на 1 кв. км . Двом селищним і 15 сільським Радам народних депутатів підпорядковані 48 населених пунктів. На підприємствах, в колгоспах, радгоспах , навчальних закладах та установах - 83 партійні, 115 профспілкових та 85 комсомольських організацій. В економіці провідну роль відіграє сільськогосподарське виробництво. За 13 колгоспами і радгоспами закріплені 5 174,6 тис. га сільськогосподарських угідь, в т. ч. 146,1 тис. га орної землі, з них 45,2 тис. га - зрошуваної . У районі 7 промислових підприємств , 7 будівельних та ремонтно -будівельних організацій, 2 хлібоприймальних пункту. Населення обслуговують 40 медичних установ (687 медпрацівників , в т. Ч. 66 лікарів), 14 профілакторіїв на виробничих ділянках, 3 бази відпочинку. У 33 загальноосвітніх школах ( 12 середніх , 14 восьмирічних і 7 початкових ) - 667 вчителів та 7272 учнів . Культурно - освітню роботу проводять 15 будинків культури, 12 клубів, 36 бібліотек та 8 музейних кімнат на громадських засадах. Діють 43 стаціонарні кіноустановки, 2 кінотеатри, районні будинок піонерів і музична школа. Великої Вітчизняної війни. Встановлено 2 пам'ятки трудової слави .

      1. Господарський аспект використання ландшафтів

Одна з переваг аграрного виробництва - наявність в районі 72 тис. гектар зрошуваних земель Каховської зрошувальної системи (49 тис. га діючого, 23 тис. га).

У районі розвинуте тваринництво. Велика рогата худоба представлена основною породою - червоною степовою. Не менш сприятливі умови створено в районі для розвитку вівчарства. Наявність в районі 3173,5 га ставків та значних площ мисливських угідь створюють можливість широкого розвитку мисливства та рибальства, вирощування риби та її переробки.

У районі розвинута переробна промисловість: виробництво твердих та плавлених сирів, вершкового масла, борошна, хліба, хлібобулочних та макаронних виробів. Район має автомобільне сполучення з основними регіонами країни. Через нього проходять автошляхи: Генічеськ - Асканія Нова, Херсон – Каховка - Генічеськ. На території району знаходяться поклади глини, які можуть використовуватися у будівельній індустрії. Наявні вітрові коридори придатні для будівництва засобів вітроенергетики та здешевлення електроенергії. Крім того, на півдні район омивається затокою Сиваш - таврійським аналогом Мертвому морю. Затока багата сіллю, лікувальними грязями.

Новотроїцький район межує з відомими курортними зонами – Крим, Арабатська стрілка (відстань 45 км.). Чиста екологія (зона вільна від дії шкідливих речовин), сприятливий помірно континентальний клімат, наявність на території району лікарських рослин (полин, ромашка), використання потенціалу затоки Сиваш, вивчення лікувальних бальнеологічних характеристик грязей створює можливості для будівництва лікувальних закладів.

    1. Висновки

Розглянувши вище зазначені матеріали роблю висновок, що Новотроїцький район має сприятливі умови для розвитку сільського господарства. Цьому сприяють наступні чинники:

  • Родючі ґрунти, а саме чорноземи, каштанові ґрунти. Найбільш сприятливі гілки АПК - озима пшениця, соняшник, кукурудза, овочеві та баштанні культури, рицина, багаторічні трави, виноградарство.

  • Земельні ресурси. Площа території яку можна займати під сільськогосподарські угіддя складає 77,7% від загальних об’ємів.

  • Адміністративне положення – район має можливість використовувати Каховську зрошувальну систему для зрошення угідь. Значні простори для освоєння як АПК так і іншими промисловими потужностями.

  • Кліматичні умови. Сприятливі для вирощування сільськогосподарських культур.

В цілому Новотроїцький район – є дуже сприятливим районом для інвестиційної діяльності. На даний момент привабливість перед промисловцями виявляється в розвитку потужностей, але треба слідкувати щоб це не суперечило екологічним вимогам.