Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсові ГП.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
313.34 Кб
Скачать

Тема 5. Державна реєстрація суб’єктів підприємницької діяльності.

План.

Вступ.

1. Створення юридичних осіб як суб’єктів підприємницької діяльності.

2. Поняття та загальна характеристика державної реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності.

3. Порядок вчинення реєстраційних дій при державній реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності.

4. Правовий режим Єдиного державного реєстру.

Висновки.

Методичні вказівки.

При розгляді першого питання слід надати загальну характеристику утворення суб’єкту підприємницької діяльності, зокрема виділити та охарактеризувати стадії утворення юридичних осіб. Говорячи про утворення суб’єкту підприємницької діяльності можна окремо виділити наступні етапи: попередні дії щодо утворення суб’єкту господарювання; державна реєстрація підприємців; дії, що проводяться після державної реєстрації. Характеризуючи ці етапи слід вказати випадки їх проведення, види відповідних дій та юридичне значення. Окремо слід охарактеризувати правовий режим угод, що були вчинені до державної реєстрації суб’єкту підприємництва.

Розкриваючи друге питання плану, автор повинен дати поняття державної реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності, вказати види реєстраційних дій, охарактеризувати правове становище державних органів, що здійснюють державну реєстрацію підприємців взагалі і правове становище державного реєстратора, зокрема. Окрім цього в роботі необхідно вказати поняття та порядок визначення місця проведення державної реєстрації стосовно фізичних та юридичних осіб.

Під час розгляду третього питання, що передбачає аналіз порядоку проведення реєстраційних дій в роботі необхідно вказати наступне: порядок подання документів; способи подання документів та вимоги щодо їх оформлення; склад документів що подаються для проведення реєстраційних дій; порядок розгляду поданих документів; підстави та порядок залишення документів без розгляду; підстави та порядок відмови в проведенні державної реєстрації; порядок прийняття рішення про державну реєстрацію суб’єкту підприємницької діяльності та дії державного реєстратора, що пов’язані з цим. Також в цьому питанні треба дати поняття свідоцтва про державну реєстрацію визначити його зміст та вказати порядок заміни.

Розкриваючи четверте питання необхідно вказати поняття Єдиного державного реєстру, вказати перелік відомостей що містяться у ньому та охарактеризувати їх правовий режим. Окрім цього в роботі необхідно розглянути порядок надання відомостей з Єдиного державного реєстру та випадки та порядок публікації відомостей Єдиного державного реєстру. Нарешті в роботі треба дати поняття реєстраційної справи, визначити склад документів що до неї залучаються, та вказати в якому порядку можна отримати документи реєстраційної справи.

Тема 6. Ліцензування господарської діяльності.

План.

Вступ.

1. Поняття ліцензування господарської діяльності та його значення.

2. Види діяльності, що підлягають ліцензуванню.

3. Порядок та умови видачі та переоформлення ліцензії.

4. Ліцензійний реєстр та ведення ліцензійних справ.

5. Контроль у сфері ліцензування. Підстави та порядок анулювання ліцензії.

Висновки.

Методичні вказівки.

Розгляд першого питання передбачає дослідження законодавчого закріплення поняття "ліцензування певних видів господарської діяльності" та поняття "ліцензії" (ст. 1 Закону України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" (далі в цій темі – Закон). Особливої уваги заслуговують принципи державної політики у сфері ліцензування на території України та їх загальна характеристика. Крім того, автору необхідно викласти власне бачення стосовно значення проведення процедури ліцензування для здійснення господарської діяльності.

Висвітлення другого питання передбачає розгляд видів господарської діяльності, які підлягають ліцензуванню (ст. 9 вказаного Закону). Необхідно розглянути критерії за якими певні види господарської діяльності підлягають ліцензуванню.

Досліджуючи третє питання необхідно розглянути умови видачі ліцензії та органи ліцензування. При цьому слід розкрити передумови отримання ліцензії (насамперед, проведення державної реєстрації суб’єкта підприємництва, створення відповідних ліцензійних умов, обов’язкових для виконання при провадженні видів діяльності, які підлягають ліцензуванню). Далі необхідно проаналізувати перелік документів, які необхідно подати до органу ліцензування для отримання ліценції, строки проведення процедури ліцензування та підстави відмови у видачі ліцензії. Необхідно розглянути процедуру отримання ліцензії на конкурсних засадах (ст. 12 Закону). Особливої уваги потребує розгляд та характеристика підстав та порядку переоформлення ліцензії; наслідки втрати та пошкодження ліцензії; наслідки закінчення строку дії ліцензії.

Аналіз четвертого питання передбачає розкриття автором курсової роботи порядку формування і ведення органом ліцензування ліцензійного реєстру, порядку накопичення та формування даних Єдиного ліцензійного реєстру та умови користування даними реєстрів. Розгляд цього питання передбачає і проведення аналізу порядку формування і ведення органами ліцензування ліцензійних справ (ст. 19 Закону).

Розгляд п’ятого питання передбачає висвітлення порядку проведення нагляду і контролю у сфері ліцензування. З метою дослідження цього питання потрібно розкрити підстави і порядок проведення планових та позапланових перевірок за додержанням органами ліцензування вимог законодавства, органами контролю за додержанням ліцензіатами ліцензійних умов, наслідки порушення вимог законодавства у сфері ліцензування. При цьому слід приділити увагу порядку оскарження ліцензіатами незаконних дій і рішень органів нагляду і контролю у сфері ліцензування; розкрити підстави і порядок анулювання ліцензії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]