Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 8 Наркотичні засоби для ДС.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
59.39 Кб
Скачать

Заняття № 3 (2 год.)

Прийняття рішення у ході досудового слідства про виділення матеріалів досудового розслідування відносно невстановленої особи в окреме провадження.

Завдання на самопідготовку:

1.Вивчити увідну № 3

2.Відповідно до одержаних слідчим нових даних у кримінальному провадженні:

а) доповнити план розслідування;

б) визначити коло осіб, яких необхідно притягти до кримінальної відповідальності;

в) скласти проект постанови про виділення матеріалів досудового розслідування щодо особи, яка збула Топоркову М.А. наркотичні речовини.

Увідна № 3:

Під час обшуку в будинку Топоркової М.А. (бабусі підозрюваного) виявлені та вилучені: каструля об’ємом 1 л. із залишками рідини коричневого кольору в кількості 5 мл. із специфічним запахом сухофруктів (опієм). М’ясорубка побутова із залишками роздрібнених макових голівок в кількості 10 грамів, використаний одноразовий шприц об’ємом 10 см3.

На даху будинку № 47 по вул. Вишневій в селі Липці, де проживає Гаркунова Марія Іванівна при обшуку виявлені макові голівки із зернами маку вагою 500 гр.

Гаркунова М.І., пояснила, що 14 жовтня ц.р. до неї в гості прийшов внучатий племінник Топорков Михайло, який приїхав до її сестри Топоркової Марії в гості, та попросив у неї маку на пироги. Вона дала йому великий кульок маку (голівки разом із зернами), він, щоб віддячити їй, нарубав дров і пішов. Про те, що висівати мак заборонено, вона знала, їй говорив про це дільничний міліціонер. Мак вирощувала для себе, нікому не продавала.

Допитана як свідок Топоркова М.А. пояснила, що каструлею та м’ясорубкою, які було вилучено при обшуку, користувався Михайло, коли приїздив до неї в гості. Обшук, проведений за місцем проживання підозрюваного в м. Суми, позитивних результатів не дав. Допитана як свідок мати Топоркова – Топоркова Л.Ю. пояснила, що її син в 2008 р. був засуджений за незаконне зберігання наркотичних речовин та крадіжку. 13 жовтня ц.р. поїхав у м. Харків до родичів і взяв з собою сумку синього кольору.

Згідно із висновком судово-наркологічної експертизи, Топорков М.А. страждає на опійну наркоманію. Згідно довідки про судимість, Топоркова було засуджено місцевим судом Харківського району м. Суми 5 травня 2002 р. за вчинення злочинів, передбачених ч.1 ст. 309 і ч. 3 ст. 185 КК України до трьох років позбавлення волі; звільнено після відбуття покарання по закінченню строку покарання.

Під час проведення слідчих (розшукових) дій та негласних (розшукових) дій встановити особу, яка збула Топоркову М.А. наркотичні речовини не надалося можливим.

Практична робота на занятті:

  1. Обговорення законності і обґрунтованості прийнятих у досудовому слідстві процесуальних рішень, форми і змісту клопотань та постанов.

  2. Складання прокурором постанови про виділення матеріалів досудового розслідування щодо невстановленої особи, яка збула Топоркову М.А. наркотичні речовини в окреме провадження.

  3. Складання обвинувального акту.