Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РЕФЕРАТІВ ПО ЕКОН. ЗЛ..doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
133.12 Кб
Скачать

3. Підбір, вивчення, аналіз і узагальнення матеріалів обраної теми реферату

Не цьому етапі студенту необхідно ознайомиться з нормативними документами, навчальною, монографічною літературою та статтями в науково-практичних журналах. В залежності від предмету та теми роботи студент має ознайомитися із статистичними даними, історичними документами, судовою практикою тощо. У підсумку у студента повинна скластися логічно вибудована система знань сутності самого змісту і структури досліджуваної проблеми.

4. Складання плану реферату

Написання реферату зазвичай починають зі складання плану. План реферату повинен у себе включати:

  • вступ;

  • розділи (підрозділи);

  • висновок (висновки);

  • список використаних джерел.

При визначенні назв розділів і підрозділів необхідно знати, що назва розділу не може повторювати назву теми роботи, а назва підрозділу повторювати назву розділу.

5. Викладення матеріалу.

При викладенні матеріалу реферату студент повинен слід звернути увагу на:

  • самостійність у підході до матеріалу, що викладається;

  • правильне цитування літератури, що використовується, з обов'язковим посиланням на джерела;

  • використання всієї рекомендованої літератури, враховуючи можливі зміни чинного законодавства;

  • написання реферату за складеним планом;

  • чіткість, ясність логічність та послідовність викладення матеріалу;

  • грамотність роботи.

Викладати матеріал у рефераті рекомендується висловлювати у безособовій формі (наприклад, „вважаємо”, „думаємо” та ін.).

Матеріал при викладенні повинен бути рівномірно розподілений між розділами.

Так, у вступі варто обґрунтувати актуальність теми реферату, та дати короткий огляд літератури та нормативно-правових актів щодо теми реферату. У основній частини роботи рекомендується викладати загальні положення, що стосуються даної теми. Дуже важливо, щоб розділи роботи були взаємозалежні послідовно значеннєвим змістом і не несли занадто явних розривів з викладом тексту. Рекомендується також, щоб усі розділи і підрозділи були, по можливості, за структурою і обсягом приблизно розмірні.

У висновку автор реферату повинен підсумовувати узагальнення і рекомендації, що випливають з його роботи, а також визначити основні напрями для подальших досліджень у даній сфері знань.

6. Оформлення реферату

Титульний лист реферату має оформляється згідно зі встановленим зразком. Після титульного листа оформляється зміст роботи, який включає в себе вступ, основну частину (розділи і підрозділи), висновки, додатки (якщо вони є), список використаних джерел .

Назви структурних частин реферату („Зміст”, „Вступ”, „Розділ”, „Висновки”, „Список використаних джерел”) друкуються великими літерами симетрично до тексту. Кожну структурну частину роботи слід починати з нової сторінки.

Нумерацію сторінок, глав, підрозділів, пунктів проставляють арабськими цифрами без знаку „№.” Першою сторінкою реферату є титульний лист, на якому нумерація сторінки не ставиться, але враховується при нумерації наступної сторінки. Нумерація сторінок проставляється у верхньому правому куті без крапки в кінці. Розділи діляться на підрозділи, а останні можуть ділитися на пункти.

Вступ є обов'язковою частиною реферату, який за обсягом не повинен перевищувати 1-2 друкованих сторінок. Кожен розділ починається з нової сторінки.

В основній частині повинна бути розкрита тема реферату шляхом висвітлення основних питань, які становлять сутність зазначеного напряму (форми) діяльності.

У висновку необхідно сформулювати теоретичні і практичні підсумки проведеного аналізу за проблематикою реферату, навести практичні рекомендації щодо вдосконалення розглянутого напряму діяльності.

Список використаних джерел також є обов'язковою частиною реферату. Він має оформлятися на новій сторінці і джерела розміщуються або в алфавітному порядку, або в порядку посилання на джерела в тексті роботи.

При оформленні списку літератури, його можна розділити на дві частини: нормативні акти і спеціальну літературу (нумерація при цьому залишається наскрізною). Нормативні акти розміщуються за їх юридичною силою (Конституція України, закони, підзаконні нормативні акти: укази Президента, постанови Кабінету Міністрів України та інше. Нормативні акти однакової юридичної сили розміщуються у хронологічному порядку.

Реферат подають викладачеві, що веде практичні заняття, впродовж вивчення відповідного модулю до моменту проведення модульного контролю у вигляді спеціально підготовленого рукопису, підшитого у папку для рефератів або у твердій палітурці. Реферат має бути підписаний студентом в кінці „Висновків” перед „Списком використаних джерел”.

Обсяг реферату повинен складати до 10 друкованих сторінок шрифтом Times New Roman, кегль 14, міжрядковий інтервал – 1,5, включаючи титульний лист, додатки, схеми, зміст роботи.

Список використаних джерел не включається у обсяг реферату.