Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсач хуяч.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
35.56 Кб
Скачать

Організація боротьби незаконного обігу наркотичних засобів

Протидію незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів здійснюють Міністерство внутрішніх справ України, Служба безпеки України, Генеральна прокуратура України, Державний митний комітет України, Державна прикордонна служба України, центральний орган виконавчої влади у сфері охорони здоров'я України та інші органи виконавчої влади в межах наданих їм законом повноважень, зокрема підрозділи боротьби з незаконним обігом наркотиків МВС України.

Мета та завдання підрозділів:

- організація та здійснення оперативно-розшукових заходів щодо виявлення та притягнення до відповідальності осіб, які здійснюють незаконні операції з наркотиками;

- організація роботи щодо виявлення та знешкодження груп наркоділків, в т.ч. з ознаками організованості, документування їх злочинної діяльності методами і засобами, передбаченими Законом України "Про оперативно-розшукову діяльність", а також комплексу заходів по проведенню оперативної закупки та контрольованої поставки;

- виявлення та перекриття каналів надходження на територію області наркотичних засобів, ведення обліків осіб, які займаються розповсюдженням і перевезенням наркотичних засобів і психотропних речовин;

- організація роботи з виявлення та ліквідації наркокубел для вживання наркотиків, а також фактів втягування громадян в їх споживання;

- вивчення та впровадження в практику діяльності органів внутрішніх справ передового досвіду оперативно-розшукової роботи, використання нових технічних засобів у боротьбі з незаконним обігом наркотиків.[5]

Щорічно співробітники Відділу по боротьбі з незаконним обігом наркотиків МВС України проводять оперативно-профілактичні заходи під умовною назвою «МАК».

Основна увага правоохоронних органів зосереджена на виявленні та знищенні нелегальних плантацій снодійного маку і конопель, а також виявленні каналів надходження наркотиків.

До масштабної антинаркотичної операції цього року були залучені кращі співробітники підрозділів боротьби з незаконним обігом наркотиків і карного розшуку. Під час операції «МАК-2013» було створено оперативний штаб і робочу групу, які щодня збирали і узагальнювали інформацію в режимі он-лайн для ефективної і злагодженої координації дій з виявлення наркотичних засобів.

Експерти зазначають, що про продуктивність і високу організацію спецоперації «МАК-2013» свідчать цифри 2013 року. Так, правоохоронними органами під час антинаркотичної операції виявлено та знищено 22,8 млн. штук нарковмісних рослин (мак і коноплі), які завдяки їх вилученню не стали основою для виготовлення понад 700 тонн наркотиків.

Настільки високі показники свідчать про нові, інноваційні методи, які використовують правоохоронні органи України. Вперше співробітники підрозділів боротьби з незаконним обігом наркотиків стежили за посівом незаконних нарковмісних рослин, використовуючи супутниковий космічний моніторинг.

Також надзвичайно дієвим методом стало залучення малої авіації, за допомогою якої здійснювався огляд важкодоступної місцевості на наявність незаконних посівів.

Особливу увагу під час операції правоохоронці приділили обстеженню присадибних ділянок громадян. Під час операції моніторингу було піддано понад 160 тис. приватних наділів землі та сільськогосподарських підприємств.

Внаслідок чого за фактами виявлення культивування нарковмісних рослин правоохоронцями було складено 780 протоколів про адміністративні правопорушення. Загальна сума накладених адміністративних стягнень становить понад 138 тис. грн.

Начальник Управління по боротьбі з незаконним обігом наркотиків МВС України Олег Школьний, підбиваючи підсумки операції, відзначив високу активність і соціальну відповідальність населення та громадських організацій, які допомагали виявляти і припиняти наркотрафік під час операції.

Експерти зазначають, що, маючи вигідне геополітичне розташування, Україна знаходиться на перетині потоків наркотрафіку з країн Азії до Європи. І тому ефективні дії правоохоронних органів держави в боротьбі з незаконним обігом наркотиків сприяють зміцненню загальноєвропейської безпеки.

Україна є учасником трьох міжнародних конвенцій, що стосуються наркотиків: «Єдиної конвенції про наркотичні засоби», «Конвенції про психотропні речовини» і «Конвенції ООН по боротьбі проти незаконного обігу наркотиків», і координує свою роботу для ефективної боротьби з наркомафією з 47 іноземними спецслужбами.[6]

РОЗПОРЯДЖЕННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ від 22.11.2010 р. № 2140-р «Про затвердження плану щодо заходів з боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів»:

1. Провести:

1) моніторинг ситуації у сфері боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів і ефективності здійснення заходів реагування на таку ситуацію.

2) аналіз законодавства у сфері боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів, за результатами якого подати Кабінетові Міністрів України пропозиції щодо внесення змін до нормативно-правових актів з метою вдосконалення державного регулювання у зазначеній сфері.

3) соціологічні дослідження проблем наркоманії, рівня латентності незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, прекурсорів і сильнодіючих лікарських засобів.

4) моніторинг ефективності профілактики наркоманії серед учнів та студентів.

5) комплексні оперативно-профілактичні операції «Мак» з метою виявлення і знищення незаконних посівів маку та конопель, недопущення їх незаконного витоку та перекриття каналів збуту наркосировини з легальних посівів.

6) перевірки розважальних закладів та місць проведення дозвілля (кафе, дискотеки, нічні клуби тощо) з метою припинення фактів торгівлі або вживання наркотичних засобів чи психотропних речовин, а також профілактичні рейди «Вулиця», «Вокзал», «Канікули» з метою запобігання виникненню негативних явищ у молодіжному середовищі.

7) комплексні оперативно-профілактичні операції «Канал» з метою перекриття міжнародних каналів контрабандного надходження наркотичних засобів в Україну та їх транзитного перевезення територією держави.

2. Удосконалити:

1) систему підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації медичних і соціальних працівників, працівників органів внутрішніх справ, СБУ, Адміністрації Держприкордонслужби, Держмитслужби з питань щодо протидії поширенню наркоманії, боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів.

2) програми підготовки соціальних працівників, волонтерів для роботи в наркологічних закладах, центрах ресоціалізації наркозалежних осіб, інших закладах і установах соціального спрямування, діяльність яких пов’язана із запобіганням виникненню негативних явищ у молодіжному середовищі. Вивчити досвід залучення до антинаркотичної роботи осіб, які вилікувалися від наркотичної залежності, та їх родичів.

3. Забезпечити:

1) здійснення оперативного контролю за культивуванням нарковмісних рослин та діяльністю сільськогосподарських підприємств, які отримали ліцензію на право їх вирощування;

2) посилення вимог до формування насіннєвого фонду та охорони посівів, місць зберігання і перероблення нарковмісних рослин, порядку знищення відходів і пожнивних залишків.

3) здійснення систематичного контролю за дотриманням суб’єктами господарювання умов провадження діяльності, пов’язаної з обігом наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів;

4) проведення обстеження приміщень, перевірки рівня їх укріпленості, наявності охорони, осіб, допущених до роботи з наркотичними засобами, психотропними речовинами та прекурсорами.

4. Здійснити:

1) заходи щодо активізації міжнародного співробітництва право­охоронних органів України та інших держав, агентств, інституцій Європейського Союзу, інших міжнародних організацій з вивчення і поширення зарубіжного досвіду запобігання наркоманії та боротьби з наркобізнесом.

2) комплексні оперативно-профілактичні заходи з метою виявлення джерел і перекриття каналів надходження в незаконний обіг наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів з хіміко-фармацевтичних підприємств, аптечних закладів, інших місць їх виробництва, зберігання та реалізації.

5. Сформувати банк даних підприємств, установ та організацій, діяльність яких пов’язана з обігом наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів і підлягає ліцензуванню.

6. Розробити та затвердити регіональні програми, спрямовані на протидію поширенню наркоманії, боротьбу з незаконним обігом наркотичних засобів,

7. Активізувати:

1) проведення профілактичної роботи в установах виконання покарань, навчальних закладах та закладах соціальної реабілітації.;

2) здійснення заходів щодо знешкодження злочинних наркоугруповань, підпільних нарколабораторій для виробництва наркотичних засобів і психотропних речовин натурального та синтетичного походження, а також боротьби з відмиванням (легалізацією) доходів, отриманих внаслідок незаконного обігу наркотичних засобів та психотропних речовин.

8. Посилити контроль за виробництвом, виготовленням, зберіганням, перевезенням, пересиланням наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів, а також лікарських засобів, зловживання якими може викликати наркотичну залежність.

9. Ініціювати переговорний процес щодо підписання Угоди між Україною та Європейським Союзом про оперативне співробітництво.[7]