Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Накази МВС та ГПУ по слідству / Наказ ГПУ № 4 гн

.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
39.37 Кб
Скачать

23.3. У разі здійснення повноважень у судовому розгляді групою прокурорів прокуратур різних рівнів довідку направляти керівнику прокуратури вищого рівня.

23.4. У випадку неузгодженості позиції прокурора у провадженні та керівника прокуратури щодо необхідності оскарження судового рішення письмово звертатися до керівників прокуратур вищого рівня, уповноважених на подання апеляційної скарги, з вмотивованою пропозицією про її подання та долученням отриманої в суді копії рішення.

24. Використовувати право отримання в суді копії запису судового засідання, зробленого за допомогою технічного засобу.

25. Забезпечити оскарження незаконних судових рішень в апеляційному, касаційному порядку, за нововиявленими обставинами та до Верховного Суду України, повноту та якість поданих документів реагування.

26. Копії апеляційних скарг поштою та електронним зв’язком не пізніше наступного дня після їх подання надсилати до підрозділу, який забезпечує участь в апеляційному провадженні.

26.1. Копії касаційних скарг, заяв про перегляд судових рішень Верховним Судом України у такому ж порядку, що й апеляційні скарги, надсилати до Головного управління організації участі прокурорів у кримінальному провадженні в суді.

26.2. Копії заяв про перегляд судових рішень за нововиявленими обставинами у такому ж порядку, що й апеляційні скарги, надсилати до підрозділів прокуратур вищого рівня, які забезпечують участь у відповідному провадженні.

26.3. Прокурорам прокуратур районів у містах надсилати копії апеляцій, касаційних скарг, заяв про перегляд судових рішень Верховним Судом України та за нововиявленими обставинами також і до відповідних підрозділів прокуратур міст з районним поділом для здійснення контролю за їх якістю.

27. Реалізовувати право подання заперечення на апеляційні та касаційні скарги інших учасників провадження протягом встановленого судами цих інстанцій строку та право зміни і доповнення апеляційної, касаційної скарг, відмови від них та від заяв про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами.

27.1. Про випадки відмови від поданих документів реагування того ж дня повідомляти керівника прокуратури та підрозділ прокуратури вищого рівня, який забезпечує участь прокурора у відповідному провадженні із зазначенням мотивів прийняття такого рішення.

28. У разі невиконання угоди про визнання винуватості звертатися до суду, який затвердив таку угоду, з клопотанням про скасування вироку.

28.1. Участь прокурора у судовому провадженні за клопотаннями про скасування судом вироку у разі невиконання угод про примирення або про визнання винуватості вважати обов’язковою.

29. Керівникам галузевих (у тому числі спеціалізованих) підрозділів прокуратур обласного рівня відповідно до визначених галузевими наказами повноважень забезпечити здійснення працівниками цих підрозділів методичного керівництва роботою закріплених прокуратур з питань участі прокурорів у кримінальних провадженнях в суді, оперативного контролю за своєчасним і повним виконанням управлінських рішень, надання фахової практичної допомоги працівникам закріплених прокуратур.

29.1. Організувати вивчення судових рішень щодо їх законності протягом строків апеляційного оскарження, якості поданих підпорядкованими прокурорами апеляційних скарг та вжиття заходів до усунення недоліків при їх підготовці, за наявності підстав – підготовку проектів апеляційних скарг для їх подання прокурором обласного рівня чи його заступниками згідно з розподілом обов’язків.

29.2. Надалі за необхідності забезпечувати своєчасне оскарження судових рішень у касаційному порядку, за нововиявленими обставинами та до Верховного Суду України. Організовувати підготовку проектів касаційних скарг та заяв про перегляд судових рішень.

29.3. Копії касаційних скарг з долученням копій оскаржуваних рішень не пізніше наступного дня після їх подання поштою та електронним зв’язком надсилати до підрозділів Генеральної прокуратури України, які відповідно до цього наказу забезпечують участь у провадженні з перегляду судових рішень у касаційному порядку.

29.4. Заяви про перегляд судових рішень Верховним Судом України вносити за підписом керівників Генеральної прокуратури України відповідно до розподілу обов’язків та вимог процесуального законодавства.

29.5. Прокурорам обласного рівня за наявності підстав для внесення заяви про перегляд судових рішень Верховним Судом України не менш як за місяць до закінчення процесуального строку на внесення заяви надсилати до Генеральної прокуратури України мотивоване клопотання із долученням копій судових рішень. У разі пропуску строку з поважних причин надавати докази на їх підтвердження.

30. Участь у судовому провадженні з перегляду судових рішень забезпечувати:

- в апеляційному порядку – працівникам підрозділів організації участі прокурорів у кримінальному провадженні в суді прокуратур обласного рівня, а також спеціалізованих підрозділів у сферах транспорту, захисту прав дітей, нагляду за додержанням законів у воєнній сфері відповідно до спеціалізації; за необхідності прокурорам, які подали апеляційну скаргу;

- у касаційному порядку – працівникам Головного управління організації участі прокурорів у кримінальному провадженні в суді, а також Головного управління нагляду за додержанням законів у воєнній сфері та управління захисту прав і свобод дітей Генеральної прокуратури України відповідно до спеціалізації;

- у судовому провадженні з перегляду судових рішень Верховним Судом України – працівникам Головного управління організації участі прокурорів у кримінальному провадженні в суді, Головного управління нагляду за додержанням законів у воєнній сфері та управління захисту прав і свобод дітей Генеральної прокуратури України відповідно до спеціалізації;

- за нововиявленими обставинами – прокурорам, які подали заяву про такий перегляд, або службовим особам органів прокуратури вищого рівня.

31. Заступникам Генерального прокурора України, прокурорам Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя і прирівняним до них прокурорам, їх заступникам за необхідності реалізовувати право на подання апеляційної чи касаційної скарги, заяви про перегляд судового рішення Верховним Судом України чи за нововиявленими обставинами, на доповнення, зміну або відмову від апеляційної чи касаційної скарги, заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами, внесених ними або прокурорами нижчого рівня, незалежно від їх участі у судовому провадженні.

31.1. За результатами вивчення матеріалів проваджень працівникам підрозділів організації участі прокурорів у кримінальному провадженні в суді ініціювати відмову від указаних документів, їх зміну та доповнення до початку апеляційного, касаційного чи судового розгляду.

32. Копії ухвали суду касаційної інстанції про відкриття касаційного провадження або про відмову у відкритті касаційного провадження, ухвали Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ про допуск справи до провадження або відмову в такому допуску, надіслану прокурору, який подав касаційну скаргу або заяву про перегляд судового рішення Верховним Судом України, надсилати упродовж доби до визначених вище підрозділів Генеральної прокуратури України, які забезпечують участь у відповідних провадженнях з перегляду судових рішень.

33. Керівникам прокуратур і галузевих підрозділів прокуратур обласного рівня, Генеральної прокуратури України у межах своїх повноважень забезпечувати належне вивчення матеріалів кримінальних проваджень та участь прокурорів у їх розгляді судами відповідних інстанцій.

33.1. За необхідності залучати до участі у такому розгляді прокурора, який брав участь у розгляді провадження судом першої інстанції.

34. Керівникам підрозділів прокуратур обласного рівня та Генеральної прокуратури України, які беруть участь у відповідних провадженнях з перегляду судових рішень, доповідати про результати вивчення матеріалів справ і думку щодо законності оскаржуваних рішень заступнику прокурора обласного рівня або заступнику Генерального прокурора України відповідно до розподілу обов’язків. Складати письмові висновки з цих питань. Доповідати керівникам прокуратур про результати перегляду судами вищих інстанцій рішень в актуальних і резонансних справах. Про результати розгляду та зауваження щодо якості здійснення прокурорами своїх повноважень у судовому провадженні письмово інформувати підпорядкованих прокурорів.

35. Не пізніше трьох днів з моменту ухвалення виправдувального вироку або закриття провадження за реабілітуючими підставами, а також про результати розгляду документів реагування на них судами вищих інстанцій повідомляти підрозділи організації участі прокурорів у кримінальному провадженні в суді та відповідно до компетенції галузеві підрозділи прокуратур вищого рівня.

35.1. Галузевим підрозділам прокуратур обласного рівня відповідно до розподілу обов’язків у місячний строк із дня набрання законної сили вищезазначеними рішеннями складати вмотивовані висновки щодо якості здійснення прокурором повноважень у кримінальному провадженні з його початку до завершення із визначенням осіб, винних у порушенні конституційних прав громадян під час здійснення провадження.

35.2. Прокурорам обласного рівня особисто затверджувати та надсилати вказані висновки з копіями судових рішень та документів реагування до Головного управління організації участі прокурорів у кримінальному провадженні в суді, а також до структурних підрозділів Генеральної прокуратури України відповідно до компетенції.

35.3. Складені підрозділами Генеральної прокуратури України висновки щодо виправдувальних вироків за матеріалами кримінальних проваджень, направлених до суду Генеральною прокуратурою України, затверджувати заступникам Генерального прокурора України.

35.4. Вирішувати питання про притягнення до передбаченої законом відповідальності службових осіб, винних у порушенні конституційних прав громадян та невжитті заходів щодо відновлення їх прав.

36. У наглядовому провадженні накопичувати копії витягів з реєстру досудових розслідувань про реєстрацію кримінальних правопорушень, письмових повідомлень слідчих про початок досудового розслідування, всіх процесуальних рішень, прийнятих слідчим і прокурором у кримінальному провадженні, всіх клопотань слідчого, прокурора до слідчого судді та його рішень, обвинувальних актів та документів, які до них додаються відповідно до статті 291 Кримінального процесуального кодексу України, супровідних листів про направлення до суду обвинувального акта, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, письмові вказівки прокурора, скарги, заяви, листування та інші матеріали кримінального провадження, що не були відкриті відповідно до статті 290 Кримінального процесуального кодексу України, а також записи про хід судового розгляду із зазначенням змісту досліджених судом доказів, копії клопотання про розгляд додаткового обвинувачення в одному провадженні з первісним обвинуваченням, обвинувального акта зі зміненим або додатковим обвинуваченням, постанови про відмову від підтримання державного обвинувачення, копію укладеної в судовому провадженні угоди, промову в судових дебатах, довідку про результати судового розгляду, копії судових рішень та документів прокурорського реагування на них, заперечень на скарги та заяви інших учасників судового провадження.

37. Взаємовідносини із судами будувати в межах визначених повноважень згідно з чинним законодавством, пріоритету поваги до незалежності суду при здійсненні правосуддя.

38. Відповідним підрозділам Генеральної прокуратури України, прокуратур обласного рівня перевіряти у підпорядкованих прокуратурах стан додержання вимог закону та цього наказу при здійсненні прокурорами повноважень у кримінальному провадженні. Надавати підпорядкованим прокурорам та слідчим практичну допомогу в організації розкриття особливо тяжких і тяжких злочинів, розслідуванні складних кримінальних проваджень, в організації прокурорського нагляду з наведених питань, підтриманні державного обвинувачення.

39. Основними критеріями оцінки ефективності здійснення прокурором своїх повноважень у кримінальному провадженні визначити:

- своєчасне вжиття заходів щодо захисту особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, поновлення порушених прав та інтересів, притягнення винних осіб до встановленої законом відповідальності, забезпечення повного відшкодування завданої кримінальними правопорушеннями шкоди;

- виявлення причин вчинення кримінальних правопорушень і умов, що сприяли цьому, вжиття заходів до їх усунення;

- додержання законності при реєстрації, вирішенні заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення, або ті, що готуються, забезпечення достовірності обліку показників щодо стану злочинності та досудового розслідування;

- забезпечення додержання вимог закону щодо швидкого, всебічного, повного, неупередженого розслідування, і судового розгляду кримінального правопорушення; своєчасне скасування незаконних рішень у кримінальних провадженнях;

- обсяг, складність, категорію кримінального провадження, реальний внесок у дослідження його обставин, активність і професійну майстерність при доведенні перед судом обвинувачення, об’єктивність та повнота вжитих заходів до прийняття судом законного рішення, реагування на незаконні рішення, якість поданих апеляційних, касаційних скарг, заяв про перегляд судових рішень Верховним Судом України та за нововиявленими обставинами.

40. Головним управлінням нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та організації участі прокурорів у кримінальному провадженні в суді Генеральної прокуратури України у межах компетенції, іншим підрозділам Генеральної прокуратури України відповідно до спеціалізації аналізувати практику участі прокурорів у кримінальному провадженні. Виробляти єдині підходи до застосування норм кримінального та кримінального процесуального законів, готувати та надавати на розгляд науково-методичної ради при Генеральній прокуратурі України документи методичного характеру. Організовувати цю роботу в підпорядкованих прокуратурах.

41. Заслуховувати на колегіях, нарадах звіти прокурорів, їх заступників, а також керівників галузевих підрозділів про роботу з нагляду за додержанням законів органами досудового розслідування, підтримання державного обвинувачення, результати перевірок з цих питань у підпорядкованих прокуратурах.

Контроль за виконанням наказу покласти на заступників Генерального прокурора України згідно з розподілом обов’язків.

Наказ надіслати прокурорам Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва і Севастополя, прокурорам регіонів з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері, Дніпровському екологічному прокурору, прокурорам міст, районів, міжрайонним і прирівняним до них прокурорам, Національній Академії прокуратури України та довести до відома прокурорсько-слідчих працівників.

Накази Генерального прокурора України від 19 вересня 2005 року №4гн «Про організацію прокурорського нагляду за додержанням законів органами, які проводять дізнання та досудове слідство» та №5гн «Про організацію участі прокурорів у судовому розгляді кримінальних справ та підтримання державного обвинувачення» вважати такими, що втратили чинність.

Генеральний прокурор України

державний радник юстиції України В.Пшонка