Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
21
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
180.74 Кб
Скачать

Таблиця 1

Облік операцій, пов’язаних з придбанням і списанням вартості ліцензій

№ з/п

Зміст господарської операції

Сума,

грн

Дебет

Кредит

1.

Відображено вартість придбаної ліцензії

1700

2.

Зараховано на баланс-вартість придбаної ліцензії

1700

3.

Відображено суму нарахованої амортизації (зносу) протягом строку дії ліцензії

1700

4.

Після закінчення строку дії списана вартість ліцензії за рахунок суми нарахованої амортизації

1700

Задача № 2 Скласти бухгалтерські проводки по наведеній ситуації.

Підприємством роздрібної торгівлі у постачальника за попередньою оплатою закуплено товар на суму 15000 грн з ПДВ. Власна торгова націнка 25 %. Після оприбуткування на склад товар передано в магазин і реалізовано.

Задача № 3 Скласти відповідні бухгалтерські проводки:

Підприємство оптової торгівлі реалізовано товари на суму 42000 грн у т.ч. ПДВ. Собівартість реалізованих товарів 36000 грн. За придбання великої партії товарів покупцю було надано знижку в розмірі 5% від вартості продажу. На поточний рахунок продавця надійшла оплата. Відобразити в обліку операції, що мають місце у продавця.

Задача № 4

Оприбутковано товари на суму 216 тис. грн у т.ч. ПДВ – 36 тис. грн. Послуги з доставки, розвантаження і страхування оплачені попередньо і становили 24 тис. грн у т.ч. ПДВ 4 тис. грн. Заробітна плата персоналу 20 тис. грн, зокрема продавцям 14 тис. грн, адміністративному персоналу 6 тис. грн. Амортизація основних засобів 10 тис. грн, зокрема торгівельного обладнання 6 тис. грн і офісного обладнання 4 тис. грн. Послуги рекламного агентства 6 тис. грн. Оренда приміщення 12 тис. грн, торгового залу – 8 тис. грн, адміністративного приміщення 4 тис. грн. Товари продано протягом звітного періоду на умовах передоплати за 360 тис. грн, в т.ч. ПДВ – 60 тис. грн. Відобразити наведені господарські операції в обліку і визначити фінансовий результат.

Задача 5

Підприємство А відвантажило підприємству Б товар А на умовах передоплати. Сума до сплати 1800 грн в т.ч. ПДВ. При прийманні виявлена нестача товару на суму 150 грн у т. ч. ПДВ. Приймання товару було призупинено, складений акт про встановлення розбіжності при прийманні матеріальних цінностей у кількості два примірника. Підприємство Б направило позов до суду. Суд вирішив справу на користь постачальника – підприємства А. Відобразити наведені операції на рахунках бухгалтерського обліку.

Задача 6

Підприємство А відвантажило підприємству Б товар А на умовах передоплати. Сума до сплати 4800 грн в т.ч. ПДВ. При прийманні виявлена нестача товару на суму 24 грн у т. ч. ПДВ. Приймання товару було призупинено, складений акт про встановлення розбіжності при прийманні матеріальних цінностей у кількості два примірника. Претензія задоволена, здійснено повернення грошових коштів. Відобразити наведені операції на рахунках бухгалтерського обліку.

Задача № 7

Підприємство А відвантажило підприємству Б товар А на умовах передоплати. Сума до сплати 4200 грн в т.ч. ПДВ. При прийманні виявлена нестача товару на суму 300 грн у т. ч. ПДВ. Приймання товару було призупинено, складений акт про встановлення розбіжності при прийманні ТМЦ у кількості два примірника. Претензія задоволена, здійснено допоставку товарів. Відобразити наведені операції на рахунках бухгалтерського обліку.

Задача № 8

Підприємство оптової торгівлі реалізовано товари на суму 30000 грн у т.ч. ПДВ. Собівартість реалізованих товарів 24000 грн. За придбання великої партії товарів покупцю було надано знижку в розмірі 5% від вартості продажу. На поточний рахунок продавця надійшла оплата. Відобразити в обліку операції, що мають місце у продавця.

Задача № 9

Підприємство оптової торгівлі реалізовано товари на суму 48000 грн у т.ч. ПДВ. Собівартість реалізованих товарів 39500 грн. За придбання великої партії товарів покупцю було надано знижку в розмірі 10% від вартості продажу. На поточний рахунок продавця надійшла оплата. Відобразити в обліку операції, що мають місце у покупця.

Задача 10

Магазин у січні 2011 році продав покупцю телевізор за 12 тис. грн у т.ч. ПДВ. При цьому покупна вартість телевізора становила 8 тис. грн. У лютому 2010 року покупець повернув телевізор магазину. Магазин повернув йому раніше сплачені за товари гроші. Відобразити наведені операції на рахунках бухгалтерського обліку.

Задача 11

Покупець придбав у магазині пакет молока 6 грн з ПДВ, собівартість молока 4,50 грн. Але відкривши пакет покупець виявив, що воно зіпсоване. Відкритий пакет з молоком повернутий до магазину з вимогою віддати йому сплачені кошти. Гроші повернули, а молоко відразу вилили у каналізацію про що було складено акт на знищення. Відобразити наведені операції на рахунках бухгалтерського обліку.

Задача № 12

В обліковій політиці підприємства визначено, що резерв коштів на забезпечення гарантійних зобов’язань здійснюється в розмірі 10% вартості реалізованої продукції без ПДВ. У звітному періоді було реалізовано продукцію на суму 56100 грн з ПДВ. Для здійснення гарантійного ремонту в цьому періоді було придбано запасні частини на суму 840 грн з ПДВ, з яких використано на суму 250 грн. Заробітна плата працівників, що виконували гарантійний ремонт 310 грн. Відобразити наведені операції на рахунках бухгалтерського обліку.

Задача № 13

Підрядник отримав контракт на 7 місяців на будівництво адміністративної будівлі вартістю 500 тис. грн. Гроші на будівництво надійшли попередньо. Для зберігання спецодягу і спецінвентаря було збудовано тимчасове приміщення, на яке відпущено матеріали на суму 4 тис. грн і нараховано заробітну плату в сумі 1 тис. грн. Вартість послуг, наданих допоміжним виробництвом підрядчика, становить 120 грн. Вартість поворотних матеріалів становить 2 тис. грн. Відобразити наведені операції на рахунках бухгалтерського обліку.

Задача № 14

Спеціалізована будівельна організація уклала договір підряду на спорудження швидкісної трамвайної лінії. У процесі будівництва за згодою замовника внесені зміни до проекту в результаті яких ділянка довжиною 200 м підлягає демонтажу. До договору підряду сторонами підписана додаткова угода, за якою виконання робіт з розбиранням частини лінії і перевезення будівельних матеріалів на нове місце покладене на підрядника. Оплата вартості некапітальних робіт у сумі 19320 грн у т.ч. ПДВ здійснено замовником на підставі акту виконання робіт. Під час проведення некапітальних робіт було понесені на такі витрати: нарахування заробітної плати робітникам та проведені відрахування на соціальні заходи у сумі 7 тис. грн. Витрати з експлуатації будівельної техніки становлять 2400 грн. Вартість автотранспортних послуг допоміжного виробництва 4600 грн. Сума адміністративних витрат 1500 грн. Відобразити наведені операції на рахунках бухгалтерського обліку.

Задача № 15

Внаслідок ліквідації автомобільне підприємство А оприбуткувало запасні частини придатні для подальшого використання за цінами можливої реалізації 1200 грн. У цьому ж звітному періоді підприємство А реалізувало підприємству Б матеріальні цінності 1800 грн у т.ч. ПДВ на умовах передоплати. Відобразити наведені операції на рахунках бухгалтерського обліку.

Задача № 16

Скласти кореспонденції за операціями:

Пред’явлений забудовнику рахунок-фактура на кошторисну вартість виконаних робіт 300000 грн. Списана фактична собівартість виконаних робіт – 150000 грн. Нарахована сума ПДВ - ? грн. Визначити фінансовий результат.

Задача № 17

Будівельна організація є підрядником і виконує будівництво. Відобразити операції на рахунках бухгалтерського обліку.

Нарахована заробітна плата будівельникам, що працюють на будівництві лікарні – 13000 грн; робочим за монтаж і демонтаж будівельних машин – 1000 грн; робочим та службовцям матеріальних складів – 2000 грн. Перераховано з розрахункового рахунка і використано електроенергію на технологічні потреби – 1450 грн. Отримані кошти від забудовника за виконані будівельно-монтажні роботи – 190000 грн. Відобразити наведені операції на рахунках бухгалтерського обліку.

Задача № 18

Відобразити господарські операції на рахунках бухгалтерського обліку та капітальні вкладення. Акцептована платіжна вимога постачальників за отримане обладнання, що не потребує монтажу – 6000 грн. Акцептована платіжна вимога автокомбінату за доставку обладнання – 1000 грн. Перераховано з рахунка фінансування постачальникам за обладнання – 1000 грн.; автокомбінату за доставку – 1000 грн. Відобразити наведені операції на рахунках бухгалтерського обліку.

Задача № 19

Скласти кореспонденції за операціями і відобразити капітальні вкладення. Акцептована платіжна вимога підрядника за виконані БМР за договірною вартістю 130000 грн. Акцептована платіжна вимога постачальників за отримане обладнання, що потребує монтажу – 30000 грн. Акцептована платіжна вимога автокомбінату за доставку обладнання, що потребує монтажу – 3000 грн. Відобразити наведені операції на рахунках бухгалтерського обліку.

Задача № 20

Відобразити господарські операції на рахунках бухгалтерського обліку та капітальні вкладення. Акцептована платіжна вимога постачальників за отримане обладнання, що не потребує монтажу – 20000 грн. Акцептована платіжна вимога автокомбінату за доставку обладнання, що потребує монтажу – 4000 грн. Списана фактична собівартість обладнання, переданого для монтажу – 20000 грн. Акцептована платіжна вимога за роботи з монтажу обладнання – 8000 грн. Відобразити наведені операції на рахунках бухгалтерського обліку.

Задача № 21

Будівельне підприємство закупило 30000 штук цегли за ціною 200 грн без ПДВ за одну тисячу. Транспортні витрати сторонньої організації становить 24 грн з ПДВ

Задача № 22

За договором з постачальником йому перерахована попередня оплата та отримано будівельних матеріалів на суму 66 тис. грн з ПДВ за супровідними документами. При прийманні виявлено їх недостачу на суму 666 грн з ПДВ. Постачальнику подано претензію, у відповідь на яку він повернув гроші. Відобразити наведені операції на рахунках бухгалтерського обліку.

Задача № 23

Підприємство у звітному періоді придбало бензин, вартість якого становить 1200 грн, у т.ч. ПДВ – 200 грн. Протягом звітного періоду бензин було використано: для заправлення вантажних автомобілів, що використовувалися для поставлення товарів покупцям на суму 600 грн; для заправлення легкових автомобілів, що використовувались для адміністративних потреб на суму 150 грн. Відобразити в обліку наведені господарські операції.

Задача № 24

Підприємство, що має на балансі автомобільний транспорт, надало послуги з перевезення вантажів за договором перевезення на суму 2520 грн, у т.ч. ПДВ – 420 грн. Витрати на експлуатацію автотранспорту становили 2000 грн. Відобразити в обліку наведені господарські операції.

Задача № 25

Підприємство оптової торгівлі реалізовано товари на суму 24000 грн у т.ч. ПДВ. Собівартість реалізованих товарів 18000 грн. За придбання великої партії товарів покупцю було надано знижку в розмірі 5% від вартості продажу. На поточний рахунок продавця надійшла оплата. Відобразити в обліку операції, що мають місце у покупця.