Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
referat_2.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
101.89 Кб
Скачать

Тема: Державна соціальна допомога

ВСТУП

Соціальна допомога - це державна грошова допомога людям, для реалізації їх конституційних права на соціальний захист, яка надається на основі перевірки їхнього доходу або ж за певними критеріями без перевірки доходу і фінансується із місцевих бюджетів. Витраті понесенні місцевим бюджетами покриваються субвенціями із державного бюджету. Звичайно, метою перевірки доходів громадян є перевірка їх прожиткового рівня життя відносно прожиткового мінімуму. Центральний орган виконавчої влади, що забезпечують виплату допомоги мають право користуватися всіма офіційними джерелами інформації, в тому числі і інформацією органів державної податкової адміністрації для перевірки доходів громадян. Тобто, це означає, що певні категорія населення користуватимуться соціальною допомогою, а інші виключаються зі сфери її дії. Порядок призначення і виплати соціальної допомоги та перелік документів, необхідних для призначення допомоги , встановлюється Кабінетом Міністрів України для кожного виду соціальної допомоги. Призначення та виплату соціальної допомоги організовує центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах трудових відносин, соціального захисту населення. Користувачі Інтернету часто вводять фразу типу: "соціальна допомога 2014" або "соціальна допомога та її види".

1. Державна соціальна допомога малозабезпеченим сім'ям

Державна соціальна допомога малозабезпеченим сім'ям - це державна грошова допомога найменш соціально захищеним сім'ям з метою реалізації конституційного права громадян на забезпечення рівня життя не нижчого від прожиткового мінімуму. Тому головною підставою надання такої допомоги є наявність середньомісячний сукупний дохід сім'ї нижчий від прожиткового мінімуму для сім'ї. Призначення і виплата соціальної допомоги здійснюється за місцем реєстрації за заявою уповноваженого представника малозабезпеченої сім'ї.

Заява про надання державної соціальної допомоги подається уповноваженим представником сім'ї до місцевої державної адміністрації або до виконавчого комітету сільської, селищної ради. Виконавчий комітет сільської, селищної ради передає заяву про надання державної соціальної допомоги до місцевої державної адміністрації.

У заяві дається згода сім'ї на збір інформації про неї, про її власність, доходи та майно, що необхідна для мети цього Закону.

Перелік документів необхідних для отримання допомоги:

- заява на всі види соціальної допомоги (скачуємо на сайті бланки документів-зразки заяв)

- документ, що посвідчує особу уповноваженого представника сім'ї;

- довідку про склад сім'ї;

- декларацію про доходи та майно (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім'ї);

- довідку про наявність та розміри земельної частки (паю).

Випадки коли соціальна допомога не призначається:

- працездатні члени малозабезпеченої сім'ї не працюють, не служать, не вчаться за денною формою навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних, вищих навчальних закладах I-IV рівнів акредитації протягом трьох місяців, що передують місяцю звернення за призначенням державної соціальної допомоги (крім осіб, як в установленому порядку визнані безробітними та за інформацією центрів зайнятості не порушують законодавство про зайнятість щодо сприяння своєму працевлаштуванню; осіб, які доглядають за дітьми до досягнення ними трирічного віку або за дітьми, які потребують догляду протягом часу, визначеного у медичному висновку лікарсько-консультативної комісії, але не більше ніж до досягнення ними шестирічного віку; осіб, які доглядають за інвалідами І групи або дітьми-інвалідами віком до 18 років, а також за особами, які досягли 80-річного віку);

- під час обстеження матеріально-побутових умов сім'ї з'ясовано, що малозабезпечена сім'я має додаткові джерела для існування, не зазначені у декларації про доходи та майно;

- особи, які входять до складу малозабезпеченої сім'ї, протягом 12 місяців перед зверненням за наданням державної соціальної допомоги здійснив покупку або оплатив послуги на суму, яка на час звернення перевищує 10-кратну величину прожиткового мінімуму для сім'ї;

- у власності чи володінні малозабезпеченої сім'ї є друга квартира (будинок) за умови, що загальна площа житла перевищує 21 квадратний метр на одного члена ciм'ї та додатково 10,5 квадратного метра на сім'ю, чи більше одного автомобіля, транспортного засобу (механізму);

- у власності чи володінні малозабезпеченої сім'ї (крім; сімей, що складаються лише з дітей та осіб, які досягли 65-річного віку або є інвалідами І та ІІ групи, та сімей, в яких є діти-інваліди), є земельна ділянка площею понад 0,6 га, крім випадків, коли така земельна ділянка з незалежних від сім'ї причин не приносить дохід.

За наявності цих обставин, державна соціальна допомога може бути призначена на підставі рішення комісії, утвореної при районній в місті Києві державній адміністрації , виходячи з конкретних обставин, що склалися в сім'ї, за умови що:

- у складі сім'ї є інвалід;

- у малозабезпеченій багатодітній сім'ї виховуються троє або більше дітей віком до 18 років (якщо діти навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх, а також професійно-технічних, вищих навчальних закладах I-IV рівнів акредитації, але не довше ніж до досягнення ними 23 років);

- неможливість отримання будь-яких джерел для існування пов'язана з тривалою хворобою одного або кількох членів сім'ї, з обов'язковим обстеженням матеріально-побутових умов проживання сім'ї.

Соціальна допомога малозабезпеченим сім'ям 2014

У якому розмірі надається соціальна допомога малозабезпеченим сім'ям в 2014 році? Розмір допомоги визначається як різниця між прожитковим мінімумом для сім'ї (визначається за складом сім'ї) та її середньомісячним сукупним доходом (визначається на основі декларації), але не може бути більшим, ніж 75 відсотків від рівня забезпечення прожиткового мінімуму для сім'ї. Державна соціальна допомога призначається на шість місяців.

Забезпечення прожиткового мінімуму для призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям у 2014 році відповідно до Закону України " Про державний бюджет на 2014 рік", по відповідним категоріям, у відсотковому співвідношенні до прожиткового мінімуму для основних соціальних і демографічних груп населення становить: для працездатних осіб - 21 відсоток, для дітей - 75 відсотків відповідно, для осіб, які втратили працездатність, та інвалідів - 100 відсотків відповідного прожиткового мінімуму.

Тож, беремо калькулятор і рахуємо забезпечення прожитковим мінімум враховуючи прожитковий мінімум відповідно до статті 7 вказаного Закону.

для дітей віком до 6 років: прожитковий мінімум з 1 січня 2014 - 972 гривні, відповідно допомога становить 972*75%=729 грн , прожитковий мінімум з 1 грудня 2014 - 972 гривні, відповідно допомога становить 1032*75%=774 грн.

для дітей віком від 6 до 18 років: прожитковий мінімум з 1 січня 2014 - 1210 гривень, відповідно допомога становить 1210*75%=907,50 грн., прожитковий мінімум з 1 грудня 2014 - 1286 гривні, відповідно допомога становить 1286*75%=964,50 грн.

для дітей віком від 18 до 23 років: прожитковий мінімум для працездатних осіб з 1 січня 2014 - 1147 гривень, відповідно допомога становить 1147*75%=907,50 грн. , прожитковий мінімум з 1 грудня 2014 - 1218 гривні, відповідно допомога становить 1218*75%=964,50 грн.

для працездатних осіб: прожитковий мінімум для працездатних осіб з 1 січня 2014 - 1147 гривень, відповідно допомога становить 1147*21%=240,87 грн. , прожитковий мінімум з 1 грудня 2014 - 1218 гривні, відповідно допомога становить 1218*21%=255,78 грн.

для осіб, які втратили працездатність, та інвалідів: прожитковий мінімум з 1 січня 2014 - 894 гривень, відповідно допомога становить 894*100%=894 грн., прожитковий мінімум з 1 грудня 2014 - 949 гривні, відповідно допомога становить 949*100%=949 грн.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]