Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Word (2).docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
87.9 Кб
Скачать

2.1Фізична культурав суспільному і професійній підготовці студентів

Створення умов для формування людини, гармонійно поєднує всобі духовне багатство, моральну чистоту і фізичну досконалість,є однією з актуальних проблем.

Фізична культура являє собою суспільне явище, тіснопов'язане з економікою, культурою, суспільно-політичним ладом,станом охорони здоров'я, вихованням людей.

Історія фізичної культури відображає специфічну сферуперетворення природи людиною і самої людини шляхом формування всебільш досконалого організму, свідомості, волі, а також розвиткувідповідних традицій, інститутів та організацій.

Наше століття - століття значних соціальних, технічних і біологічнихперетворень. НТР внесла в образ життя людини поряд з прогресивнимиявищами і ряд несприятливих факторів, в першу чергу гіподинамії ігіпокінезія, нервові і фізичні перевантаження, стреси професійного іпобутового характеру. Все це призводить до порушення обміну речовин ворганізмі, схильних до серцево-судинних захворювань, надлишковоїмасі тіла і т. п. Вплив несприятливих факторів на стан здоров'ямолодого організму настільки велика й об'ємно, що внутрішні захисніфункції організму не в змозі з ними впоратися. Досвід десятків тисячлюдей, що випробували на собі дію такого роду несприятливих факторів,показує, що кращим протидією їм є регулярні заняттяфізичними вправами, які допомагають відновленню та зміцненнюздоров'я, адаптації організму до умов зовнішнього середовища.

Заняття фізичними вправами мають величезне виховнезначення - сприяють зміцненню дисципліни, підвищенню почуттявідповідальності, розвитку наполегливості у досягненні поставленої мети. Цеоднаковою мірою стосується всіх займаються, незалежно від їх віку,соціального стану, професії.

24 Фізична культура як вид загальної культури

25

3.1Виникнення терміна «фізична культура

Фізична культура як соціальне явище функціонує протягомвсієї історії людського суспільства. На стан і розвиток фізичноїкультури в суспільстві впливають виробничі відносини людей,економічна, політична та ідеологічна форми боротьби, досягненнянауки, філософії, мистецтва. У той же час фізична культура робитьмає настільки ж давню історію, як і суспільство, цей термін з'явився лише вНаприкінці XIX ст.

Термін «фізична культура», як і більш загальний термін "культура", неоднозначний. Спочатку латинський вплив на багато сторін життясуспільства - медицину, педагогіку, науку, військову справу.

Хоча фізична культура слово CULTURA означало обробіток,виховання, освіту, розвиток, шанування. У спеціальній літературі  «Культурою» називають як певні види, що представляють цінність дляособистості і суспільства. Однак звідси не випливає, що даний термін позбавленийбудь-якої визначеності. Його неоднозначність відображає реальнудіяльності людини (суспільства), так і її засоби і методи, створені всуспільстві, а також її результати багатогранність позначається явища, тобторізні смислові відтінки цього терміна/

Виходячи з характерного для XIX ст. розуміння культури в цілому якпроцесу, пов'язаного з обробітком чого-небудь або вихованням будь-кого, в  США та Англії з'явився вираз «фізична культура».

У Росії виникнення терміну і становлення поняття «фізичнакультура »має свою історію. У 1899 р. англійський «Physical culture»перекладається на російську мову як фізичний розвиток, в 1908 р. німецьке  «KorperKultur» - як культура тіла, краса і сила. І тільки починаючи з 1911р. з'являються роботи, в яких зустрічається на російській мові термін  «Фізична культура».

На першому етапі фізична культура в Росії розумілася якпевна система фізичних вправ або як «вихована і розвиненакраса тіла ».

Пізніше поняття« фізична культура »розглядалося в більш широкомуаспекті. Воно включало охорону здоров'я, такі дієти, сну і відпочинку, особистуі суспільну гігієну, використання природних факторів природи  (сонце, повітря і вода), фізичні вправи і фізична праця.

26

Єдиного загальновизнаного поняття фізичної культури немає і в данийчас. У вітчизняній і зарубіжній літературі в нього вкладаєтьсярізний зміст: від сукупності матеріальних і

духовних цінностей абодосягнень, що використовуються для фізичного вдосконалення людей, до видудіяльності, від виду матеріальної культури до нематеріальної абоспортивної послуги.

27