Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
bukh_uchet2-2.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
48.8 Кб
Скачать

Господарський облік та його види

Госп.облік-завжди за своїм признач.забезпеч.інформацією процес управ.і його апарат,оскільки госп.об.у широкому розум.є ф-ю управ.поряд з планув.,контролем . аналізом і прогнозув.Види:1)операт. –вик.для спост. та контролю за окремими операціями на найважл. ділянках госп.дія-сті,з метою швидкого отрим. інформації про процес вир-ва,реаліз.прод. тощо 2)статистич.-вивч.і контрол. масові сусп.-економ.та окремі типові явища.3)бух.облік-процес виявлення,нагром.узаг.зберіг .передав.інформ.про дія-сть під-ва зовн.і внут.користувачам для прийняття рішень.

Види бух.обліку

-фінанс.-комплекс.систем.облік майна господ.дія-сті під-ва через суц.повне і безперервне відображ. госп.процесів за звіт період.

-податковий-окремий функціон.облік з метою посилання контрол.-аналіт.ф-ції обліку,прав.нарах. і сплати податків.

-управлінський-процес підгот.інформ.необхідної керівництву для потреб внут. менеджменту, поточної.вироб.дія-сті під-ва.

Бух.облік-мета ф-ції.осн.принципи

бух.облік-процес виявлення,нагром.узаг.зберіг. передав.інформ.про дія-сть під-ва зовн.і внут. користувачам для прийняття рішень.

Мета:надання кор-чам для прийн.рішень повної, правд.та неупередженої інф-ції про фін.стан і дія-сть під-ва.

Функції:1)інф-ційна-полягав в забезпеч.інф-цією про фін.стан і дія-сть під-ва для потреб внут.і зовн. корист.2)контрольна-полягає в необхідності здійс.контролю,зберез.та ефект.викор.ресурсів, викон.план.завдвнь,дотрим. законод.та умов угод і контрактів.3)оціночна-полягає у вимірі й оцінці ресурсів, визнач.вартості і собівартості вигот. продукції,розрах.результатів дія-сті під-ва та його рентабельності.4)аналіт.-поляг.у здійсн.на основі первинних і звед.даних економ.аналізу наявн.стану і руху ресурсів,і результатів дія-сті під-ва з широким застос.економіко-статист.методів і моделювання.

Осн.принципи б.о

1)автономність-принцип,який означ.,що кожне під-во розгляд.як юрид.особа,відокремлена від її власників,у зв’язку з чим особисте майно і зобов’я. власників не повинні відображу.у фін.звітності під-ва.2)безперервність-принцип,який передбач.що оцінку активів та зобов’я.під-ва здійс.з припущ.що його дія-сть буде тривати далі.3)періодичність-дія-сть під-ва розгляд.за певні періоди часу,з метою склад.звітності.4)історична собі варт.-принцип відпов.до якого пріоритетною є оцінка під-ва,виходячи із витрат на їх придбан.і вир-во.5)нарах.і відвовід.доходів і витрат-визнач. фін.результату згідно звітного періоду, передбач. порів.доходів відпов.періоду з витратами,що понесені для одерж.цих доходів. 6)повне висвітлення-фін.звітність має містити інф-цію про факт.й потенційні наслідки госп.операцій та подій здатних вплинути на рішення,які прийм.на її основі7)послідовність-визнач.(із року в рік)застос. під-ом обраної облік.політики. 8)превалювання сутності над формою-госп.операції відображу.в обліку за їх сутністю,а не тільки за юрид.формою.9)обачність-в б.о слід застос.такі методи оцінок,які б запобігли можливості заниж. оцінок,зобов’яз.і витрат та підвищ.оцінки активів і доходів.10)єдиний грош.вимірник-вим.та узаг.всіх госп.операцій під-ва та склад.фін.звітності в єдин.грош.одиниці.

Користувачі б.о

Всіх корист.под.на внут.і зовн. До внут. належать власники під-ва; управ. персонал;робітники;службовці.

До зовн.належать ті,які мають прямий фін.інтерес(ділові парт.),не мають фін. Інтересу(ор-ни держ.та міжнар. контролю),і без фін інтересу (аудит.фірми,фін.аналітики).

Облік.вимірники

-натурал.-вим.об’єму,площі,маси,довж. (м3,л,м2,кг,км). Викор.для одерж.даних за кіл-стю однор.об’єктів обліку у відпов.одиницях виміру.

-трудовий-вим-к часу,праці (дні,год.хв,люд-дні)-викор.з метою обліку кіл-сті відправ.часу та обліку праці затрач.на вигот.прод.

-грошовий-універс.вим-к,що узаг.усі госп.операції та явища-викор.поряд з натур.і труд.для обліку з/п,матер.гот. прод.її реаліз.доходів.збитків тощо.

Предмет б.о та його об'єкти

Предмет б.о.охоплює весь процесс відтвор.тобто вир-во, розподіл,обіг і спожив.Зокрема вивч.стану й використ. коштів під-ва у процесі госп.дія-сті.

Об'єкти б.о.можна под.на такі групи:-господ.засоби(майно);--джерела госп.засобів;--госп.процеси.

Майно під-ва-це осн.й оборот.засоби, що належ.під-ву ,розмір яких відображ. В бух.балансі,оскільки майно відображ. в активі балансу,то його прийнято назив активами.Активи-це види ресурсів,які належ.під-ву і від використ.яких воно отрим.економ.вигоду.Вони под.: а)оборотні-це грош.кошти та їх еквівал а також інші активи признач.для реаліз.або переробки протягом 12 міс. 1)запаси-активи від використ.яких під-во отримує економ.вигоди та їх вартість може бути достов.визначена на підставі відпов.документів з їх придб.або вигот. 2)грош.кошти-готівка в касі,кошти на рах.у відділ.банків.3)дебітор.заборгов.-заборгов.фіз.та юрид.осіб данного під-ва за товари,роботи,послуги,а також заборг.підзвітних і матер.відповід.осіб. б)необоротні-активи,термін викор.яких перевищ.1 рік.1)основні засоби-засоби праці,які викор.у процесі вироб. терміном більше року,і які свою вартість перенос.вигот.прод.у вигляді амортизації.2)інші необ.мат.активи-бібліот.фонди,малоц.необ.мат.активи,спец.облад,устаткування.3)немат.активи-об'єкти,які не мають мат.форми,але вик. для одерж.доходу протягом періоду, який перевищ.1 рік.4)фін.інвестиції-активи,які використ.під-вом з метою збільш.прибутку.Госп.засоби під-ва за джерел.їх формув.та цільов.признач. класифік.на:--джерела влас.засобів (влас. Капітал,заьезпеч.зобов'яз. нерозпод.прибуток,фін.і цільов. надходж.)власнийй капітал-це різниця між активами під-ва та його зобов'яз. –джерела залучених засобів-належать ті,що тимчас.надаються в корист.під-вом,а потім поверт.їх власникам на узгодж.між ним і під-вом умовах (кредити банків,позик.кошти, кред.заборгов.) Кредит.зоборг.-тимчас.залуч.під-вом кошти від фіз.та юрид.осіб,тобто заборг.під-ва перед іншими фіз.та юрид.особами за отрим.від них прод.надані ними послуги, вик.роботи..Зобов'язання-заборг.під-ва,що виникло в наслідок минулих подій,погаш.якої призведе до зменш.ресурсів під-ва,що втіл.у собі економ.вигоди.Господ.процеси-сукуп.економ.однор.операцій у різних видах госп.дія-сті.Види:1)процесс постач.-забезпеч.під-ва ТМЦ.2)процесс вир-ва-ств.мат.благ.3)процесс реаліз.-пов'яз.із продажем гот.продукції.

Елементи методу б.О

Елементи б.о-сукуп.способів і прийомів,які забезпеч.одерж.обробку та видачу облік інф-ції,яка відображ.об'єкти обліку.1)документація-відображ. госп.операцій на бланках документів або техн.носіях2)інвентаризація-перевірка факт.наяв. ТМЦ і грош.коштів за допом.перерах.зважув.та вимірювання.3)подвійний запис-тотожне відображ госп.операцій двічі у дебиті та кредиті одного чи кількох рах.4)рахунки-спосіб групування та відображ.економ.однор.об'єктів обліку.5)оцінка-відображ.об'єктів б.о.в єдиному грош.вимірнику з метою узаг.їх по під-ву загалом.6)калькуляція-обчисл.собівартості одиниці прод.вик.робіт та послуг,а також таблиця зведен.результатів такого обчислення.7)бух.баланс-звіт про фін.стан під-ва,який відображ.його активи,зобов'яз.та ввласний капітал на певну дату.8)бух.звітність-система взаємопов'яз.і взаємозум. показників.що відображ.господ-фін.дія-сть під-ва певний період.

Поняття бух.Балансу та його структура.

Баланс-спосіб відображ.стану господ. засобів за їх складом і джерелами утв.у вартісній оцінці на певну дату.Баланс склад.з 2 частин:ліва частина-має назву активу.в ній знах.відображ.засоби під-ва за складом і розташув.тобто навод.дані про вартість майна під-ва;права частина-має назву пасиву балансу,в ній відображ. засоби за джерелами утв.та за признач.стаття балансу-показник,який відображу.величину певного економ-однор.виду засобів.джерел їхутв.та коштів угром.вираж.на певну дату.Грош.вираж. назив.оцінкою статті.Статті балансу склад.за певною системою згідно з чинним законод.поєд.у розділи активу та пасиву.Актив балансу под.на:-необоротні активи;-оборотні активи; -витрати майб.періодів.Пасив балансу под.на:-власний капітал;-забезпеч.наст. витрат і платежів;-довгострок.зобов’яз;-поточні зобов’яз;-доходи майб.періодів. Підсумки активу і пасиву назив.валютою балансу.У балансі залишки запис.за двома колонками:-зал.на поч..року;-зал.на кінець звітного періоду;що дає змогу обрах.зміни кожного об’єкта господ.

Зміни в балансі зумов.Госп.Операціями

Кожна госп.операція,яка відбув.на під-ві приводить до змін майна або до змін величини джерел форм.цього майна.або одночасно до змін розмірів і джерел форм.але при цьому обов’язково змін.величини 2 статей балансу.При цьому зміни відбув.як у бік збільш.так і бік зменш.Валюта балансу при цьому також змін.За ознакою впливу на величину активу і пасиву,операції под..на 4 типи:

Тип

Операції

Вплив операції

формула

На А

На П

На ВБ

I

+/-

А+0-0=П

II

+/-

А=П+0-0

III

+

+

+

А+0=П+0

IV

-

-

-

А-0=П-0

Рахунки як один з елементів методу бухгалтерського обліку.

Рах.б.о-спосіб групув. і відображу.стану і поточ.змін об’єктів обліку.Ліва частина рах.-дебит,а права-кредит.Для відображу.залишків на рах.б.о. корист.терміном сальдо.Зазвичай сальдо на поч.звітного періоду познач.С1.а на кінець-С2.Сума змін за певний період має назву обороту,вони був.дебит.і кредит.Відпов.до балансу,всі рах.б.о под..на активні і пасивні. Активні-рах.на яких врах.різні види майна, їхнаяв.склад,рух.Пасивні-рах,на яких врах. джерела формув.майна,їх наяв.склад.рух,а також зобов’яз.

Акт.рах.

Д-т К-т

Пас.рах.

Д-т К-т

С1

+

Об(Д)

С2

-

Об(К)

-

Об(Д)

С1

+

Об(К)

С2

С21+Об(д)-Об(К) С21+Об(К)-Об(Д)

Але бувають також акт.-пасив.рах,які мають ознаки як активних,так і пасивних рах.У них залишок може бути і дебетовим.і кредит,або одночасно дебит.і кредит.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]