Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
05-09-2014_13-25-10 / Тема 3. Основи валеолог.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
34.21 Кб
Скачать
  1. Фактори, що забезпечують стабільність здоров'я людини.

  1. Формування навичок здорового способу життя. Здоровий спосіб життя передбачає знання і дотримання режиму навчання та відпочинку, правил харчування й особистої гігієни, визначення й обов'язкове виконання фізичних вправ, які забезпечують оптимальний руховий режим, а також усвідомлення шкідливості вживання наркотиків, алкоголю, тютюну.

  2. Профілактичне значення особистої гігієни дітей і дорослих. Особиста гігієна визначається сукупністю гігієнічних правил, виконання яких сприяє збереженню та зміцненню здоров'я і включає загальні гігієнічні правила для будь-якого віку, правильне чергування розумової та фізичної праці, регулярний прийом повноцінної їжі, заняття фізкультурою, чергування праці й активного відпочинку, повноцінний сон.

  3. Роль фізичної культури і спорту у формуванні особистості. Розрізняють загальний і спеціальний ефекти фізичних вправ.

Загальний ефект тренування полягає у витраті енергії, прямо пропорційній тривалості і інтенсивності м'язової діяльності, що дозволяє компенсувати дефіцит енерговитрат. У результаті цього підвищується стійкість організму до дії несприятливих факторів зовнішнього середовища.

Спеціальний ефект тренування пов'язаний з підвищенням функціональних можливостей серцево-судинної системи і полягає в економії роботи серця в стані спокою і підвищенні його резервних можливостей при м'язовій діяльності.

  1. Способи позбавлення від зайвої ваги. Щоб уникнути утворення надмірної ваги та ожиріння, людині необхідно витрачати енергію відповідно до потреб організму, правильно харчуватися (важливим є режим харчування, збалансований раціон), включати в їжу овочі і фрукти в сирому і вареному вигляді, займатися фізичною культурою, більше рухатися.

  2. Способи загартовування організму і впливу загартовування на організм людини. Загартовування організму - це комплекс заходів щодо підвищення стійкості організму до впливу несприятливих погодно-кліматичних умов. Загартовування організму засновано на здатності адаптації організму людини до мінливих умов навколишнього середовища.

  3. Здоров'я родини. Серед найбільш дійових факторів, які безпосередньо впливають на стан здоров'я людини, виділяють: характер розподілу і використання матеріальних ресурсів сім'ї, її психологічний клімат і особливості внутрішньосімейних відношень (між подружжям, батьками і дітьми), склад сім'ї (повна чи неповна), режим і порядок дня на роботі та вдома, рівень загальної гігієнічної культури, характер харчування, фізична активність, мотивація до збереження здоров'я, установка на довге життя та ін. Такі фактори, як взаємини між подружжям, конфліктні ситуації в сім'ї тощо, впливають не лише на рішення жінок зберегти або перервати вагітність, але й наслідки родів. У неповних сім'ях (без батька) процент дітей, які часто хворіють, у 1,5-2 рази більший, ніж у повних сім'ях. У дітей і підлітків, які живуть в умовах психоемоційної напруженості сімейної атмосфери відзначається важчий перебіг хвороб. Зокрема, у них у 2,3 рази частіше зустрічається виразкова хвороба, в 1,7 рази - гастродуоденіти. Порушення режиму сну, харчування, фізичної активності різко позначаються на дітях уже в перші роки їхнього життя. Зокрема, у кожної 3-ї дитини, яка не привчена до режиму, виявляються часті гострі та хронічні захворювання.

  4. Профілактика шкідливих звичок. Здоровий спосіб життя не сумісний зі шкідливими звичками. В останні роки відзначається небезпечна тенденція до збільшення кількості людей, які палять, вживають алкоголь, наркотики, інші токсичні речовини, збільшилася кількість венеричних захворювань.